Covid-19: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δείχνει αποτελεσματικό στη μετάλλαξη

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 δείχνει να λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα της Pfizer.

Η μελέτη αυτή, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, της Pfizer και επιστημόνων του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας δείχνει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη γνωστή ως N501Y μετάλλαξη της πρωτεΐνης ακίδα.

Η μετάλλαξη αυτή μπορεί να ευθύνεται για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε επίσης να επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει την εξουδετέρωσή του από τα αντισώματα που προκαλεί το εμβόλιο, δήλωσε ο Φιλ Ντόρμιτζερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Pfizer για τα εμβόλια.

Η έρευνα αυτή έγινε σε δείγμα αίματος που ελήφθη από ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί. Τα πορίσματά της είναι περιορισμένα, διότι δεν εξετάζει όλη τη σειρά των μεταλλάξεων που βρέθηκαν σε κάποια από τις νέες παραλλαγές του γρήγορα μεταδιδόμενου ιού.

Ο Ντόρμιτζερ σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το εμβόλιο δείχνει να είναι αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης αυτής, όπως και κατά 15 άλλων μεταλλάξεων εναντίον των οποίων η εταιρεία είχε κάνει δοκιμές προηγουμένως.

“Επομένως τώρα έχουμε εξετάσει 16 διαφορετικές μεταλλάξεις και καμία από αυτές δεν είχε πράγματι σημαντικό αντίκτυπο. Αυτά είναι τα καλά νέα”, σημείωσε. “Αυτό δεν σημαίνει ότι η 17η δεν θα έχει”, σημείωσε ωστόσο.

Ο Ντόρμιτζερ επισήμανε ότι άλλη μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού, αυτή που βρέθηκε στη Νότια Αφρική, η οποία είναι γνωστή ως Ε484Κ, είναι επίσης ανησυχητική.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν παρόμοιες έρευνες για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά άλλων μεταλλάξεων που εντοπίστηκαν στις παραλλαγές του νέου κορονοϊού στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και ελπίζουν να έχουν περισσότερα στοιχεία εντός εβδομάδων.

Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα εμβόλια που διατίθενται μπορεί να μην είναι σε θέση να προστατεύσουν κατά των νέων παραλλαγών του κορονοϊού, ιδιαίτερα αυτής που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική.

Ο Σάιμον Κλαρκ, αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι, μολονότι και οι δύο παραλλαγές έχουν κάποια νέα στοιχεία κοινά, αυτή που βρέθηκε στη Νότια Αφρική “έχει έναν αριθμό επιπρόσθετων μεταλλάξεων” που περιλαμβάνουν πιο εκτεταμένες τροποποιήσεις της πρωτεΐνης ακίδα του ιού.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και αυτό της Moderna Inc., τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία συνθετικού αγγελιοφόρου RNA, μπορούν γρήγορα να τροποποιηθούν για να αντιμετωπίζουν νέες μεταλλάξεις του ιού αν είναι απαραίτητο. Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να γίνουν σε μόλις έξι εβδομάδες.

Ροή Ειδήσεων

Το Ναυάγιο: Ο Μάκης σώζει τον μικρό Ηλία από την έκρηξη αλλά ο Παντελίδης τον αναγνωρίζει

Συγκλονιστικές εξελίξεις έρχονται στη δραματική σειρά του MEGA,...

ΗΠΑ: Κανένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Πούτιν

Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για εκλογές υπό συνθήκες καταναγκασμού...

Νεκρός βρέθηκε τα μεσάνυχτα 40χρονος στον Ασπρόπυργο

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο ίδιο σημείο είχε...

Το Ναυάγιο: Ο Μάκης σώζει τον μικρό Ηλία από την έκρηξη αλλά ο Παντελίδης τον αναγνωρίζει

Συγκλονιστικές εξελίξεις έρχονται στη δραματική σειρά του MEGA, «Το Ναυάγιο». Τι θα δούμε στα επόμενα επεισόδια που θα προβληθούν την Τρίτη 19 και...

ΗΠΑ: Κανένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Πούτιν

Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για εκλογές υπό συνθήκες καταναγκασμού - "Οι Ρώσοι αξίζουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές" ...

Νεκρός βρέθηκε τα μεσάνυχτα 40χρονος στον Ασπρόπυργο

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο ίδιο σημείο είχε προηγηθεί επεισόδιο μεταξύ Ρομά. ...