Ενημέρωση για την τουρκική προκλητικότητα- Ετοιμότητα στο πεδίο

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να μην επιλέγει να ακολουθήσει το δρόμο της όξυνσης του Ταγίπ Ερντογάν ,όμως το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη και χωρίς να τη δημοσιοποιήσει στη διεθνή κοινότητα, όπως και δεν θα σταματήσει να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να απειλήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Όπως ήδη έχει ξεκινήσει να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή του νέου τουρκικού παροξυσμού, μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, επιμένει στην ίδια τακτική, όσο η Άγκυρα τραβάει το σχοινί των προκλήσεων. Tο νέο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία εστάλη από τις Βρυξέλλες και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών, όπου προσερχόμενος προειδοποίησε ξεκάθαρα τη γείτονα ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν να απειλήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», ενώ θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την έξαρση των τουρκικών προκλήσεων και τους επαναλαμβανόμενους λεονταρισμούς του  Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του εναντίον της Ελλάδας, τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκθέσει στους 27 ομολόγους του, τα κρούσματα της τουρκικής παραβατικότητας , υπογραμμίζοντας παράλληλα την επικινδυνότητα της τουρκικής κλιμάκωσης σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο και σε ένα ιδιαιτέρως φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο, που το τελευταίο που χρειάζεται στην περιοχή είναι ακόμη μια εστία έντασης και τονίζοντας πως η πάγια θέση της Ελλάδας είναι υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή.

Το στίγμα των ελληνικών θέσεων ήταν σαφές από την έλευση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκης να τονίζει πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Καθώς το θέμα της Τουρκίας δεν ήταν ενταγμένο στην ατζέντα της τρέχουσας έκτακτης Συδόδου Κορυφής, επισήμως το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων αναμένεται να συζητηθεί στην τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οπότε και αναμένεται και αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Μπαράζ κοινοποιήσεων της τουρκικής προκλητικότητας

Με αναφορές στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και στην προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο, ήταν και η αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της, ο Πρόεδρος της Εσθονίας στο Ταλίν.

«Ως εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και Εσθονία μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές και είμαστε απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελεί πυξίδα της πολιτικής μας», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αφού αναφέρθηκε στις προκλήσεις μετά από την αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι προσβάλλουν βάναυσα και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το ευρωπαϊκό κεκτημένο ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό δε, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα , υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, «διαχρονικά υπέρμαχος του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, βιώνει παρόμοιες απόπειρες αναθεωρητισμού εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά και αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, διακινδυνεύοντας μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και πλήττοντας την ενότητα και την συνοχή της βορειοατλαντικής συμμαχίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία».

Ταυτόχρονα, με τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις επιδίδεται και ο Υπουργός Εξωετρικών Νίκος Δένδιας , ο οποίος είχε μπαράζ επικοινωνιών με ομολόγους του, κατά τις οποίες τέθηκαν και οι τουρκικές προκλήσεις και η τουρκική παραβατικότητα εναντίον της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας, σχεδόν δεκαπέντε ημέρες μετά την τελευταία τους συνάντηση στην Ουάσιγκτον, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με κεντρικά θέματα συζήτησης , εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή Κόλπου και τη βίαιη κατάληψη των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων στο Ιράν και την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε εκ νέου τον Αμερικανό ομόλογό του για την κλιμάκωση της Άγκυρας τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και επί του πεδίου και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναφέρθηκε ενδελεχώς στην έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τονίζοντας την πάγια θέση της χώρας μας για την προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές τις οποίες ασπάζεται πλήρως η Αμερικανική πλευρά.

Ζητήματα που σύμφωνα με πληροφορίες ετέθησαν και κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με τους ομολόγους του σε Κύπρο, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

Ετοιμότητα και εγρήγορση και στο πεδίο

Πέραν της έντονης διπλωματικής κινητικότητας της Αθήνας, η ελληνική πλευρά παραμένει σε ετοιμότητα και εγρήγορση και στο πεδίο, με κύκλους του Υπουργείου Άμυνας να δηλώνουν πως «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα», διαψεύδοντας σενάρια που κυκλοφόρησαν νωρίτερα περί νέων υβριδικών απειλών ενόψει του καλοκαιριού. «Τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» διευκρίνιζαν χαρακτηριστικά.

Και νέα τουρκική επίθεση

Τη σκυτάλη των προκλήσεων και των επιθέσεων κατά του Έλληνα πρωθυπουργού παρέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος για πολλοστή φορά εξέφρασε την έντονη ενόχληση της Τουρκίας στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και διέκρινε απειλές κατά της χώρας του. «Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε εδώ και συναντήθηκε με τον πρόεδρό μας, λέγοντας “μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα των δύο γειτόνων“. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για συμφωνία. Στη συνέχεια, όμως, διαμαρτυρήθηκε για την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο λέγοντας “Μην δίνετε F-16′”» είπε, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος και πρόσθεσε ότι «υπήρξαν επίσης αναφορές και αντιδράσεις και στον ελληνικό Τύπο για το γεγονός ότι χρησιμοποίησε τέτοιες παρακλητικές φράσεις (στις ΗΠΑ). Δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα να μας απειλείτε μέσω άλλων χωρών με την πρώτη ευκαιρία που θα βρείτε. Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας».

Ο εκπρόσωπος του κόμματους του Ερτογάν αναφέρθηκε προκλητικά και καταπατώντας κάθε ιστορικό δεδομένο και στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην Ελλάδα για την Αγιά Σοφιά, τονίζοντας πως «οι Έλληνες πρέπει να ξεπεράσουν αυτό το ψυχολογικό τραύμα. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται υπό την κυριαρχία μας. Προστατεύουμε αυτόν τον τόπο τόσο ως εθνική κληρονομιά όσο και ως παγκόσμια κληρονομιά», ενώ καυτηρίασε και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.  Ο Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε πως τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημενα και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως «λέει ανοησίες» σχετικά με το ζήτημα αυτό: «Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και ο Μητσοτάκης λέει πως αυτοί οι όροι είναι ξεπερασμένοι. Μα τι ανοησίες είναι αυτές», δήλωσε χαρακτηριστικά

Επίσης χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «κακομαθημένο παιδί της ΕΕ» υποστηρίζοντας πως στο ΝΑΤΟ «δεν μπορεί να μπορούν να ενταχθούν κι άλλοι κακομαθημένοι», εννοώντας την Σουηδία και την Φινλανδία.

Πηγή: skai.gr

[ad_2

Ροή Ειδήσεων

Εκλογές ΗΠΑ: Η Χάρις διατηρεί προβάδισμα έναντι του Τραμπ με 46% προς 43%

Νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι έχουν απαισιόδοξη...

Επιχείρηση διάσωσης ιστιοπλοϊκού με 10 επιβαίνοντες ανοιχτά των Κυθήρων

Στην περιοχή βρίσκεται ένα παραπλέον σκάφος, ενώ σπεύδουν...

Καιρός: Αίθριος σχεδόν σε όλη τη χώρα, με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή σήμερα...

Εκλογές ΗΠΑ: Η Χάρις διατηρεί προβάδισμα έναντι του Τραμπ με 46% προς 43%

Νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι έχουν απαισιόδοξη άποψη για την κατάσταση της οικονομίας και τη μετανάστευση-Γενικά τάσσονται υπέρ του Τραμπ σε αυτά ...

Επιχείρηση διάσωσης ιστιοπλοϊκού με 10 επιβαίνοντες ανοιχτά των Κυθήρων

Στην περιοχή βρίσκεται ένα παραπλέον σκάφος, ενώ σπεύδουν ένα περιπολικό του Λιμενικού, τρία άλλα παραπλέοντα σκάφη και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ...

Κωνσταντοπούλου από Κέκυρα: «Να ξέρετε ότι έχετε μία σύμμαχο και μία φωνή στη Βουλή»

Το νοσοκομείο της Κέρκυρας και τον δήμαρχο του νησιού επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ...