Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πρόταση για μετακίνηση ανάλογα με τον αριθμό της ταυτότητας

-

Τρόπους ώστε να εφαρμοστεί σωστά η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι μετακινήσεις να μην οδηγούν σε έκρηξη κρουσμάτων αναζητούν στην επιτροπή – Ποια ιδέα έριξε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Αύξηση των κρουσμάτων έφερε το άνοιγμα των καταστημάτων καθώς η κυκλοφορία των πολιτών ιδιαίτερα στους εμπορικούς δρόμους όπως η Ερμού υπήρξε έντονη με τις εικόνες συνωστισμού να δημιουργούν προβληματισμό.

Αποτέλεσμα είναι η Αττική σήμερα να φλερτάρει με το «κόκκινο» και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων να εξετάζει πλέον κάθε ενδεχόμενο όπως η αναστολή της απόφασης για το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων που είναι προγραμματισμένο για την 1η Φεβρουαρίου ή και την επαναφορά του click away στο λιανικό εμπόριο.

«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο νωρίτερα μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι ο έλεγχος στις μετακινήσεις αποδείχθηκε δύσκολο εγχείρημα με αρκετούς να στέλνουν πολλά διαδοχικά SMS στο 13033, διαγράφοντας παράλληλα το προηγούμενο. Μ’ αυτό το γνωστό κόλπο κατάφερναν να μένουν έξω για ψώνια και βόλτα αρκετές ώρες περισσότερες δηλαδή από τις δύο που επιτρέπεται και την αστυνομία να μην μπορεί να διαπιστώσει τι πραγματικά ισχύει.

Μάλιστα, τόσο ο «κόφτης» των SMS στο 13033 όσο και το χρονόμετρο μέσω του e-katanalotis που έπεσαν στο τραπέζι σκόνταψαν πάνω στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή και στην δυσκολία μεγάλης μερίδας πολιτών που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις εφαρμογές και τα smartphones χρησιμοποιώντας χειρόγραφες βεβαιώσεις.

Έτσι, κυβέρνηση και επιστήμονες καλούνται αν δεν θέλουν να προβούν σε ολικό πισωγύρισμα να βρουν νέους, «έξυπνους» τρόπους για τον περιορισμό της κυκλοφορίας και τον αποτελεσματικό έλεγχο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Μια ιδέα που πρώτη φορά ακούστηκε στο δημόσιο διάλογο κατέθεσε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στο Mega πρότεινε κυκλοφορία με σύστημα «μονών – ζυγών» ανάλογα δηλαδή με τον αριθμό ταυτότητας του κάθε πολίτη. Έτσι, όπως υποστήριξε, θα επιλέγεται ποιος θα κυκλοφορεί την μία μέρα και ποιος την άλλη.

Διευκρίνισε βέβαια πώς πρόκειται για προσωπική του ιδέα ωστόσο από τη στιγμή που ειπώθηκε δημόσια αποτελεί και αυτή μια πρόταση που δεν αποκλείεται να εξεταστεί.

Τα ενδεχόμενα νέα μέτρα αν η Αττική γίνει «κόκκινη»
Με τη χαρακτηριστική φράση «θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, δήλωσε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV πως «πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» σήμερα.

Έτσι, ο καθηγητής επισφραγίζει αυτό που τις τελευταίες ώρες διαμηνύουν σε κάθε τόνο οι ειδικοί, ότι δηλαδή η Αττική αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ειδικά και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, με αποτέλεσμα να πρέπει να παρθούν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

Αυτό σημαίνει πώς δεν αποκλείεται στο χειρότερο σενάριο να επικρατήσουν σε όλη την Αττική άρα και στο κέντρο της Αθήνας μέτρα τύπου κόκκινων περιοχών

Αυτά θυμίζουμε πώς είναι μεταξύ άλλων:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00- 05:00 ( 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί) εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

– Λειτουργία καταστημάτων με click away

– Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

-Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.

– και απαγόρευση μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ