Από την Τρίτη και μετά οι θετικές δηλώσεις που ήρθαν κατά σειρά από τη Γαλλία, το State Department, την Κομισιόν και τη Γερμανία ήταν το καλύτερο μήνυμα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα
Του Αντώνη Αντζολέτου
Ένας είναι ο βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Να κάνει σαφές πως οποιαδήποτε προσπάθεια για κλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι δεν θα μείνει αναπάντητη. Ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους.
«Μπορεί οι γείτονες να τα βάζουν με την ιστορία και με το διεθνές δίκαιο. Όμως κάθε ρητορικό επίθετο τους, κάθε επιθετικό τους βήμα μετατρέπεται σε βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση. Εμείς, όμως ζούμε στην πραγματικότητα και ευχόμαστε μαζί με το όνομα τους να αλλάξουν και τη λογική τους. Αλλά δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, με το παράνομο και με το παράλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά από το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.
Από την Τρίτη και μετά οι θετικές δηλώσεις που ήρθαν κατά σειρά από τη Γαλλία, το State Department, την Κομισιόν και τη Γερμανία ήταν το καλύτερο μήνυμα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν λίγες ημέρες πριν την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (24-25 Ιουνίου), αλλά και της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (30-31 Μάϊου) βρίσκει απέναντί του, τους συμμάχους της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται η δέσμευση του πρωθυπουργού πως θα ζητήσει να συζητηθεί η παραβατικότητα της Άγκυρας από τους «27» και να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη του μήνα.
Ο Όλαφ Σολτς στις 10 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Συνόδου για τη συνεργασία στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και θα συναντηθεί για δεύτερη φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την πρόσκληση απηύθυνε ο πρωθυπουργός στο ραντεβού που είχαν στις Βρυξέλλες εκμεταλλευόμενος το καλό κλίμα, αλλά και την περιοδεία του Γερμανού καγκελάριου στα Δυτικά Βαλκάνια.
Μια μέρα πριν, στις 9 Ιούνιου η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, η θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Νίκο Δένδια. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με τη Γερμανία και να βάλει τέλος στη στάση ουδετερότητας που κρατούσε έως τώρα στα ελληνοτουρκικά.
Με αυτά ως δεδομένα ο πρωθυπουργός συνεχίζει να στέλνει αυστηρά μηνύματα στους γείτονες: «Ο αληθινός πατριωτισμός δεν ζυγίζεται σε πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται με στολές και φιέστες. Αυτές ήταν οι “καμένες” λογικές που απέτυχαν. Σήμερα το εθνικό συμφέρον απαιτεί ισχυρές συμμαχίες, και τις έχουμε. Ισχυρή άμυνα και τη χτίζουμε. Και βέβαια ικανότητα να προβάλουμε παντού, όπως πρέπει και όπου πρέπει τα δίκαια μας που συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο. Για αυτό κρατάμε τις πόρτες μας κλειστές σε προκλήσεις, αλλά ανοιχτές σε συζητήσεις. Γιατί το νόμιμο επιχείρημα είναι και αυτό ένα μεγάλο όπλο».
Η Τουρκία, πάντως εμμένει στο ανυπόστατο αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, με τον στενό συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, να εξαπολύει νέα προσωπική επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Νίκου Δένδια τον οποίο χαρακτήρισε «επιθετικό υπουργό».
«Μπορείτε ακόμα να μιλάτε για ειρήνη και διπλωματία όταν στρατιωτικοποιείται τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας; Από τη στιγμή που τα στρατιωτικοποιείς, αλλάζεις το καθεστώς των νησιών. Η αλλαγή στο καθεστώς των νησιών σημαίνει επίσης άνοιγμα της συζήτησης για το καθεστώς κυριαρχίας τους», τόνισε απειλητικά στη γραμμή που χάραξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την επίδειξη των χαρτών.
Οι παραβιάσεις από την Τουρκία έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Την Παρασκευή με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησαν δύο υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα. Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική πλευρά έχει υιοθετήσει, πλέον συντονισμένα πιο σκληρή γλώσσα απέναντι στην επιθετικότητα της Άγκυρας με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει από το Βελιγράδι όπου βρέθηκε:
«Η Τουρκία ανοιχτά αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, μέσω ανυπόστατων ισχυρισμών. Πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς. Παραμένουμε σταθεροί στην προστασία των συμφερόντων μας. Τα συμφέροντα μας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.».
Πάντως την εβδομάδα που πέρασε με τις τοποθετήσεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έγινε σαφές πως ακόμα και αν ο Ταγίπ Ερντογάν φύγει από την προεδρία του χρόνου το καλοκαίρι η Ελλάδα δεν θα ξεμπερδέψει με την Τουρκία. Παρά την κόντρα τους, με διάθεση εθνικιστικής πλειοδοσίας, δεν δίστασε να καλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Στην ίδια γραμμή, εξίσου σκληρή, κινείται και η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ.
Πηγή: skai.gr