Lockdown: Όλα οδηγούν σε παράταση – 8 ή 15 Μαρτίου «ανοίγει» η Αττική

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων της Τρίτης με 2.147 νέες μολύνσεις, που αποτελεί ρεκόρ για το 2021, και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, προβληματίζουν τους επιστήμονες, οι οποίοι θα ελέγξουν και τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα για να καταλήξουν στην απόφασή τους για παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Οι κλίνες ΜΕΘ Covid-19 της Αττικής είναι κατειλημμένες στο 90% και απομένουν ελάχιστα κρεβάτια για σοβαρά περιστατικά κορονοϊού.

Αποτέλεσμα είναι οι σχεδιασμοί έστω και για μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων στην Αττική να πάνε πίσω για μία ή δυο εβδομάδες. Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να ανοίξουν με περιορισμούς το λιανεμπόριο και τα σχολεία, όμως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί την 1η Μαρτίου.

Πληθαίνουν άλλωστε οι φωνές των λοιμωξιολόγων, που θέλουν παράταση στην Αττική για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Κρίσιμες θεωρούνται τόσο η συνεδρίαση των επιδημιολόγων την Πέμπτη όσο και των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή. Στο «τραπέζι» θα βρεθούν ο δείκτης θετικότητα, ο οποίος χθες ήταν στο 3,86, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τα κρούσματα που μετά από αρκετούς μήνες σκαρφάλωσαν στα 1.000 στην Αττική.

Το άνοιγμα, στο καλό σενάριο, τοποθετείται είτε στις 8 Μαρτίου είτε στις 15 Μαρτίου.

Αναφορικά με τα σχολεία, το πιο πιθανό είναι να λειτουργήσουν πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και αργότερα Γυμνάσια και Λύκεια. Ενώ το λιανεμπόριο θα ανοίξει με έξτρα περιορισμούς, καθώς το 13032 μπαίνει στη ζωή μας, και θα έχουμε στη διάθεσή μας μόνο τρεις ώρες για ψώνια και μόνο για μία φορά την ημέρα.

Θωμαΐδης: Φρονιμότερη» η παράταση έως τις 15 Μαρτίου

Για παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 η παράταση θα ήταν «φρονιμότερη» για δύο εβδομάδες αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση.

Ερωτηθείς για την «έκρηξη» των κρουσμάτων ο κ. Θωμαΐδης είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown».

«Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα», τόνισε και επεσήμανε πως «ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο το φορτίο στα λύματα παραμένει υψηλό, κάτι που σημαίνει πως «τα μέτρα δεν αποδίδουν, δεν ξέρω κι αν εφαρμόζονται».

Δερμιτζάκης: Παράταση δύο εβδομάδων
Απαραίτητη χαρακτήρισε την παράταση του lockdown ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, η παράταση πρέπει να είναι διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου τα αποτελέσματά του να φανούν και τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως.

Από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν, εξήγησε στον ΣΚΑΙ ο κ. Δερμιτζάκης.

Παυλάκης: «Μούφα lockdown, θα είναι τρέλα να ανοίξουν αγορά, σχολεία»
Σε δραματικό τόνο ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στις ΗΠΑ έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν θα πρέπει καν να συζητάμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων καθώς τα πράγματα είναι ήδη πολύ δύσκολα για τα νοσοκομεία και η κατάσταση θα συνεχίσει να δυσχεραίνει.

Ο κ. Παυλάκης είπε χαρακτηριστικά ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και πρόκειται για μία ημιτελή και μούφα καραντίνα, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοίξουν καταστήματα και σχολεία.

Για ενδεχόμενη άρση του lockdown ξεκαθάρισε πως: «Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα σχολεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή» είπε ο καθηγητής σε δραματικό τόνο.

Ροή Ειδήσεων

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην περιφέρεια της Δαμασκού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Άμυνας, συστοιχίες...

Σπάρτη: Νεκρός άνδρας μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο οίκημα

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν επτά πυροσβέστες...

Τριμερής σύνοδος κορυφής ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Φιλιππίνων στις 11 Απριλίου

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο ιάπωνας πρωθυπουργός και ο...

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην περιφέρεια της Δαμασκού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Άμυνας, συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν ισραηλινούς πυραύλους και «κατέρριψαν κάποιους» από αυτούς. ...

Σπάρτη: Νεκρός άνδρας μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο οίκημα

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν επτά πυροσβέστες με τρία οχήματα. Ένας...

Τριμερής σύνοδος κορυφής ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Φιλιππίνων στις 11 Απριλίου

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο ιάπωνας πρωθυπουργός και ο φιλιππινέζος πρόεδρος θα συζητήσουν το «κοινό όραμα» για τον «ανοικτό και ελεύθερο Ινδο-Ειρηνικό», σημειώνεται στην...