Lockdown: Ενδεχόμενο παράτασης και μετά την Καθαρά Δευτέρα – Πως θα κάνουμε Πάσχα

Αισιόδοξο το σενάριο λήξης του «κόκκινου συναγερμού» στις 16 Μαρτίου. Τι θα ανοίξει πρώτα… όταν ανοίξει. Παράταση μέχρι και ένα μήνα στην σχολική χρονιά.

Παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου προανήγγειλε επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός, όταν χθες σε δηλώσεις του ζήτησε από τους πολίτες για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Μία προσπάθεια ακόμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης», όπως είπε.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για σταδιακό άνοιγμα μετατίθενται για την Τρίτη 16 Μαρτίου.  Μια ημέρα δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα, η οποία φέτος θα εορταστεί υπό τους περιορισμούς του lockdown.

Ακόμη όμως και αυτή η ημερομηνία παραμένει ένα… αισιόδοξο σενάριο.

Τη λήξη του «κόκκινου συναγερμού» θα καθορίσουν δύο παράγοντες: ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων – ο οποίος θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 1000 ημερησίως – και κυρίως η αποσυμπίεση σε επίπεδο εισαγωγών στα νοσοκομεία και διασωληνωμένων στις Μ.Ε.Θ..‘Οσο αυτοί οι δείκτες δεν κατεβαίνουν, το lockdown θα παρατείνεται.

Πρώτο ανοίγει το λιανεμπόριο

‘Όπως ξεκαθάρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης η στόχευση είναι να ανοίξουν μαζί αγορά και σχολεία.

Αν όμως η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει, τότε θα ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο, για δημοσιονομικούς λόγους…  «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ήδη πάντως ο αριθμός 13032 στον οποίο θα στέλνουμε SMS για την έξοδο μας στην αγορά είναι έτοιμος να τεθεί σε εφαρμογή.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν μήνυμα μόνο μία φορά και αναμένεται να έχουν στη διάθεση τους μόνο τρεις ώρες για τα ψώνια τους. Η λειτουργία των καταστημάτων θα είναι αντίστοιχη με αυτή των σούπερ μάρκετ, και όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας αλλά και στα επιτρεπόμενα άτομα εντός του χώρου, βάσει των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος.

Τα σχολεία θα ακολουθήσουν του ανοίγματος της οικονομίας και το σχολικό έτος θα παραταθεί για να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν στην εκπαίδευση λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας «η παράταση δεν θα υπερβεί τον ένα μήνα», ενώ «δεν εξετάζεται η περικοπή των διακοπών του Πάσχα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή».

Πάσχα μακριά από τα χωριά μας

Πόσο εφικτό είναι να γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα, όπως… παλιά; Η προσδοκία όλων (πολιτών, κυβέρνησης, ειδικών) είναι ως τις 2 Μαΐου να έχει εξομαλυνθεί σημαντικά η επιδημιολογική κατάσταση και να μπορέσουμε να επισκεφτούμε τις πόλεις και τα χωριά μας.

Ωστόσο για να δοθεί το… «πράσινο φως» για μετακινήσεις σε άλλο νομό, προαπαιτούμενο είναι να έχει επιτευχθεί μία αξιόλογη ανοσία στον πληθυσμό. Ποσοστό ορόσημο το 30% και καθοριστικός παράγοντας η χωρίς καθυστερήσεις προμήθεια των εμβολίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως το πιο πιθανό είναι η ανοσία της αγέλης σε αυτό το ποσοστό να επιτευχθεί αρκετά αργότερα, και συγκεκριμένα, τον Ιούνιο.

Ροή Ειδήσεων

Νεκρός ο Μαρουάν Ισα, το πλέον υψηλόβαθμο μέλος της Χαμάς που σκοτώνεται στην Γάζα

Ο  Ισα ήταν υπαρχηγός των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, από...

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Δεν θα δεχθούμε την κερδοσκοπία

«Οι παρεμβάσεις που έγιναν από το ΥΠΑΝ έχουν...

Ασπρόπυργος: Νεκρός 40χρονος – 2 προσαγωγές

Ο 40χρονος εντοπίστηκε με βαριές κακώσεις - Σε εξέλιξη...

Αργεντινή: Διαδηλώσεις κι επεισόδια παραμονή των 100 ημερών της προεδρίας Μιλέι

Η αστυνομία έκανε επανειλημμένα χρήση αντλιών εκτόξευσης πεπιεσμένου...

Νεκρός ο Μαρουάν Ισα, το πλέον υψηλόβαθμο μέλος της Χαμάς που σκοτώνεται στην Γάζα

Ο  Ισα ήταν υπαρχηγός των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, από τους ιθύνοντες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου ...

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Δεν θα δεχθούμε την κερδοσκοπία

«Οι παρεμβάσεις που έγιναν από το ΥΠΑΝ έχουν οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις σε μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβάνω σε αυτά το βρεφικό...

Ασπρόπυργος: Νεκρός 40χρονος – 2 προσαγωγές

Ο 40χρονος εντοπίστηκε με βαριές κακώσεις - Σε εξέλιξη οι έρευνες για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του  ...