Πότε ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο και κομμωτήρια – Το σχέδιο για την εστίαση

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια να είναι τα πρώτα που θα ανεβάσουν ρολά, εξετάζει η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών το βασικό σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Σημειώνεται πως το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200 έως 250 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.

Και η κυβερνητική εκπρόσωπος. Αριστοτελία Πελώνη κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών περιέγραψε τον «χάρτη» της επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, επισημαίνοντας πως οι σχετικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά χωρίς click in shop και click away και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων βάσει των τετραγωνικών. Οι καταναλωτές για τα ψώνια τους θα στέλνουν μήνυμα στο 13032 και η χρονική διάρκεια του SMS θα είναι τρεις ώρες.

Ως προς τα σχολεία, προτεραιότητα δίνεται στα γυμνάσια και στα λύκεια και κυρίως στην Γ’ λυκείου λόγω των πανελληνίων εξετάσεων. Ως ημερομηνία στόχος τίθεται η 29η Μαρτίου, με το υπουργείο να εξετάζει μαζικά τεστ σε καθηγητές και μαθητές.

Για την εστίαση, η επαναλειτουργία αναμένεται μετά το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση, όμως σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με αυστηρά μέτρα και συζητείται ανά τραπέζι να επιτρέπονται έως τέσσερα άτομα.

Σημειώνεται πως κλάδος της εστίασης είναι από εκείνους που έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία, με τη ζημία να πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ και τους θεσμικούς φορείς να υποστηρίζουν πως 4 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με οριστικό λουκέτο, συμπαρασύροντας περίπου 150.000 θέσεις εργασίας. Πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πλέγμα μέτρων στήριξης για το συγκεκριμένο κλάδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Τουρκία: Πτήση drone πάνω από την Κίναρο

Το τουρκικό UAV αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε σύμφωνα με...

Live Streaming: Η συνέντευξη Τύπου του Κορμπεράν ενόψει Απόλλωνα Λεμεσού

Παρακολουθήστε σε Live Streaming τη συνέντευξη Τύπου...

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση είναι η τελευταία που μπορεί να δίνει μαθήματα πατριωτισμού

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι "όπως στο σκάνδαλο...

Η Ρωσία προβλέπει ότι η τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί το 2022

Η Ρωσία προβλέπει ότι η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα,...

Τουρκία: Πτήση drone πάνω από την Κίναρο

Το τουρκικό UAV αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική. ...

Live Streaming: Η συνέντευξη Τύπου του Κορμπεράν ενόψει Απόλλωνα Λεμεσού

Παρακολουθήστε σε Live Streaming τη συνέντευξη Τύπου του Κάρλος Κορμπεράν για το πρώτο ματς του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα Λεμεσού στο πλαίσιο...