Διπλωματικό «σπριντ» της Ελλάδας για την τουρκική προκλητικότητα



Το βράδυ η συνάντηση Μητσοτάκη – Ντράγκι στην Ιταλία. Με την τουρκική προκλητικότητα στο ζενίθ, η Αθήνα επιδιώκει από την Ρώμη να «βάλει πλάτη», προκειμένου να συνετιστεί ο Ταγίπ Ερντογαν.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Μέτωπο για την απομόνωση της τουρκικής προκλητικότητας χτίζεται, ήδη, από την Ελλάδα και τους Εταίρους της ενόψει και της Συνόδου των 27 Ευρωπαίων ηγετών μεθαύριο Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Πρωτοστάτης σε αυτό το διπλωματικό σπριντ ο Έλληνας πρωθυπουργός, προκειμένου να ορθώσει αναχώματα στην παραβατικότητα της Άγκυρας.

Αρχής γενομένης σήμερα με τη συνάντηση που θα έχει το βράδυ (20.30 ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη. Μία συνάντηση  που γίνεται υπό τη σκιά του αποτελέσματος των γαλλικών εκλογών και τον κίνδυνο να φρενάρει την δυναμική της Γαλλίας στην κοινή προσπάθεια της Ευρωπαϊκής προοπτικής. Υπό αυτή τη συγκυρία ο ρόλος του Μάριο Ντράγκι καθίσταται ακόμη πιο ενεργητικός για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα  και αυτό σπεύδει να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στη δεδομένη στιγμή μάλιστα, με την τουρκική προκλητικότητα να βρίσκεται στο ζενίθ, η Αθήνα επιδιώκει από την Ρώμη να βάλει πλάτη τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διμερές επίπεδο, προκειμένου να συνετιστεί ο Ταγίπ Ερντογαν.

Εκτός λοιπόν από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες και την ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να απασχολήσουν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο την τουρκική επιθετικότητα που ο πρωθυπουργός θα θέσει και την Πέμπτη στη Σύνοδο κορυφής. Γεγονός που αποδίδει στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ντράγκι προστιθέμενη αξία και ιδιαίτερο πολιτικό και συμβολικό εκτόπισμα παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή. 

Η προειδοποίηση της ΕΕ

Ταυτόχρονα, δράση αναμένεται να αναλάβει και η ΕΕ, η οποία ήδη από χθες και πριν συνεδριάσουν οι ηγέτες της, έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα καλώντας τη να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Euroactiv  και το προσχέδιο των συμπερασμάτων των 27 ηγετών που επικαλείται, oι ευρωπαίοι ηγέτες  αναμένεται να καταδικάσουν και πάλι την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση κατά της Ελλάδας. “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ”, αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το Euroactiv.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο”.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα καλώντας την “να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους” είχε δηλώσει ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο. Προειδοποίησε μάλιστα την Τουρκία πως αν δεν αποκλιμακώσει “η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα” επισήμανε.

Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσοουλα Φον ντερ Λάιεν, που  υπογράμμισε ότι η Τουρκία βρίσκεται σήμερα πιο μακριά από ποτέ από την ΕΕ.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Με δεδομένο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκθέσει εκ νέου την τουρκική παραβατικότητα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και θα ζητήσει τη ρητή καταδίκη της Άγκυρας, προειδοποιητικά πυρά στην Τουρκία εκτόξευσε με συνέντευξή του στο capital.gr, προειδοποιώντας ότι η επιμονή της στον αναθεωρητισμό και την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας δεν θα βρει απέναντί της μόνο την αποφασιστικότητα και την ισχύ της Ελλάδας αλλά και τους εταίρους της. “Δεν γίνεται σήμερα, είναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων. Άρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής. Είναι μια συζήτηση την οποία κανείς ποτέ δεν πρόκειται καν να δεχθεί να κάνει. Δεν αναφέρομαι μόνο για την Ελλάδα, αναφέρομαι και για τους εταίρους μας” δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αναβαθμισμένες διεθνείς σχέσεις και συμμαχίες της Ελλάδας τονίζοντας πως “Η θέση της χώρας, σήμερα, είναι γεωπολιτικά ενισχυμένη. Και ως προς τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαμε μία πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στις ΗΠΑ, η οποία επανεπιβεβαίωσε το στρατηγικό βάθος των σχέσεών μας. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν στηρίξει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει πια θα έλεγα και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις διμερείς τους τοποθετήσεις. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η ακραία τουρκική ρητορική έχει ξεπεράσει τα όρια” παρατήρησε.

Το μπρα ντε φερ του ΝΑΤΟ

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας αναμένεται να παιχτεί και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου, εάν η Τουρκία επιχειρήσει να καταγγείλει την Ελλάδα με ανυπόστατες κατηγορίες για τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, όπως προπαγανδίζουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Απαντώντας ουσιαστικά στο ενδεχόμενο αυτό και στα δημοσιεύματα που φέρουν διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι η τουρκική πλευρά δεν θα θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου τόνισε ότι “η Ελλάδα δεν προεξοφλεί τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς και σε άλλα διεθνή φόρα και ούτε διακινεί σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο έγερσης των τουρκικών μονομερών αιτιάσεων περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου”.

«Αντιμετωπίζουμε με σύνεση και ψυχραιμία την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και απαντούμε με επιχειρήματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου και κατέληξε πως “παράλληλα, ενημερώνουμε τους εταίρους και συμμάχους μας για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά”.

Στην περίπτωση πάντως που η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της και θέσει θέμα στο ΝΑΤΟ, η γραμμή της Αθήνας είναι πως η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει, όπως πάντα με ψυχραιμία, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι

Η φωτιά έχει πλέον ελεγχθεί. Στο σημείο μετέβησαν...

Oreshnik: Βίντεο αποκαλύπτει τα απομεινάρια του νέου ρωσικού πυραύλου

Ό,τι απέμεινε από τον πύραυλο Oreshnik (σ.σ που...

Προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών φαρμάκου στη Σαουδική Αραβία

Νέο κεφάλαιο στη συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στον τομέα...

Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι

Η φωτιά έχει πλέον ελεγχθεί. Στο σημείο μετέβησαν 8 πυροσβέστες με 3 οχήματα. ...

Oreshnik: Βίντεο αποκαλύπτει τα απομεινάρια του νέου ρωσικού πυραύλου

Ό,τι απέμεινε από τον πύραυλο Oreshnik (σ.σ που στα ρωσικά σημαίνει τη φουντουκιά) είναι, για την ώρα, αποθηκευμένο σε μυστική τοποθεσία ...

Τραμπ: Συνεργασία με κυβέρνηση Μπάιντεν για διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία

Μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και τη νίκη του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα απεμπλακούν από τον πόλεμο ή...