Μωβ μέδουσες: Πού έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους

Οι μωβ μέδουσες έχουν εξαπλωθεί στις θάλασσες όλης της Ελλάδας και αρκετές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας της εμφάνισής τους. Οι ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν ότι το τσίμπημα της δεν αντιμετωπίζεται με αμμωνία, αλλά θέλει διαφορετική προσέγγιση.

Αρχικά οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν στο Ιόνιο, ωστόσο πλέον έχουν εντοπιστεί στις παραλίες του Αιγαίου αλλά και σε πολλές παραλίες της Αττικής. Και αυτό ενόψει του καλοκαιριού προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον κόσμο. Το τσίμπημα από το συγκεκριμένο είδος μέδουσας είναι ιδιαίτερα επώδυνο εξαιτίας της νευροτοξίνης, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως να αντιδράσουμε αν μας τσιμπήσει.

Στο inaturalist.org υπάρχει χάρτης που δείχνει σε ποιες περιοχές εντοπίζονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, προσφέροντας έτσι την δυνατότητα να γνωρίζουμε πού μπορούμε να πάμε ξέγνοιαστα για μπάνιο και πού όχι.

Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη 

Χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες

Οι πολίτες, σύμφωνα με τους ειδικούς, καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλίας (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).

Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο.

Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στην θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έχει προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία, ενώ δίνει και κάποιες οδηγίες  για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα τσίμπημα μωβ μέδουσας. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

  • Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
  • Ένα τσιμπιδάκι.
  • Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
  • Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
  • Αντιισταμινικό χάπι.
  • Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort

Τα βήματα φροντίδας

  1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
  4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
  5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
  6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
  7. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Ροή Ειδήσεων

Λίβανος: Βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Μπααλμπέκ, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Το χθεσινό αεροπορικό πλήγμα, «δεν προκάλεσε θύματα», αλλά επρόκειτο για την «πρώτη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στην Μπααλμπέκ. ...

ΣΥΡΙΖΑ: Κυρώσεις εάν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη συμφωνία για ΑΟΖ με Συρία

«Οι πληροφορίες περί επικείμενης συμφωνία συνιστούν μια νέα σοβαρότατη απόπειρα παραβίασης του Δικαίου της Θαλάσσης», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του ...