Live οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟΗ συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ

Το «Μητσοτάκης γιοκ» το έχω ξανακούσει, σχολίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας «πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Καμία πολυτέλεια για άλλη συζήτηση και αποσταθεροποίηση σε άλλο μέρος εκτός της Ουκρανίας».

Σε ό,τι αφορά στο Turkaegean ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα αντιδράσει».

Και πρόσθεσε: «Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης ότι από την πλευρά του Ερντογάν δεν ετέθη κανένα απολύτως θέμα σε βάρος της Ελλάδας στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου.

Για αυτή την αλλαγή στάσης είπε: «Πολλά απ’ όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδος σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή. Εκτιμώ ότι τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν είναι σαφή. Όλη η προσήλωση της Συμμαχίας έχει στραφεί στη στήριξη της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καμία ανοχή για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία πεδίο επίλυσης διμερών διαφορών».

Σε ερώτηση για την συμφωνία Σουηδίας και Φινλανδίας με την Τουρκία είπε: «Η Τουρκία έχει εύλογα δίκαια όταν ανησυχεί για ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτές δεν είναι οι μοναδικές μορφές τρομοκρατίας.

Επίσης, σχολίασε ότι «δεν θα προσέφερε όφελος στην Τουρκία το να επιμείνει στο βέτο της».

Σε ό,τι αφορά τα F-16 που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης είπε τα εξής: «Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Δείτε που είμαστε τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. raffalle, φρεγάτες κλπ. Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης. Ολα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης που από τη μια κόπτεται για την αναβάθμιση των F-16 ξαι από την άλλη δεν στήριξε» και εξήγησε αυτό που και ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι δηλαδή απαιτείται το αίτημα να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία.« Δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα από Λευκό Οίκο. Η αγορά είναι μακρά διαδικασία που δεν απαιτεί μόνο τη βούληση της Τουρκίας αλλά και την έγκριση της Γερουσίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μια Τουρκία εντελώς απομονωμένη. Δεν θέλουμε μια Τουρκία που δεν συνομιλεί».

Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αγαίο και Συρία και να αποφεύγει την ακραία ρητορική, την οποία έχουμε υποστεί στους τελευταίους μήνες.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 2.000 τηλεφωνήματα στην γραμμή «SOS 15900»

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργεί ένα δίκτυο υποστηρικτικών...

Κομισιόν: Η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου

Μετά από ανταλλαγή απόψεων με τις ελληνικές αρχές,...

Μάντζος: Η κυβέρνηση να απαντήσει ποιος και γιατί θεώρησε τον Ανδρουλάκη κατάσκοπο

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση αυτής της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Κωνσταντινιά Τσολακίδου

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει αύριο, Πέμπτη 11...

Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 2.000 τηλεφωνήματα στην γραμμή «SOS 15900»

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργεί ένα δίκτυο υποστηρικτικών δομών που περιλαμβάνει: 44 συμβουλευτικά κέντρα στελεχωμένα με κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και νομική υποστήριξη -τα οποία...

Κομισιόν: Η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου

Μετά από ανταλλαγή απόψεων με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η...

Μάντζος: Η κυβέρνηση να απαντήσει ποιος και γιατί θεώρησε τον Ανδρουλάκη κατάσκοπο

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση αυτής της βαθιάς θεσμικής κρίσης συνεχίζονται και με ευθύνη του πρωθυπουργού», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  ...