ΣτΕ: Νόμιμος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και το πρόστιμο στους άνω των 60Την ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης, ο οποίος αποχωρεί σήμερα από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης

Της Ιωάννας Μάνδρου

Συνταγματικό και νόμιμο είναι το πρόστιμο που επιβάλλεται στους άνω των 60 ετών, αν δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του covid 19 έκρινε η Ολομέλεια του Συμβούλιο της Επικρατείας.
Λόγω του γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει το θέμα καθώς αφορά μεγάλη κατηγορία πληθυσμού, και με δεδομένη την εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού,την ανακοίνωση της απόφασης, πριν αυτή δημοσιευθεί, έκανε ο Πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Δημήτριος Σκαλτσούνης, οποίος αποχωρεί λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας από την προεδρία του ΣτΕ, μετά από ευδόκιμη θητεία πολλών δεκαετιών στο δικαστικό σώμα.

Σύμφωνα με την απόφαση, το πρόστιμο για τους άνω των εξήντα κρίνεται «συνταγματικά ανεκτός περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων»  και  αποσκοπεί «στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος».
Στην απόφαση επισημάνεται, ότι το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών συνιστά «εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων», ενώ προστίθεται, ότι αποσκοπεί, «στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ».

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αμετάκλητη, δηλαδή δεν αλλάζει και θα δημοσιευθεί προσεχώς. Ωστόσο η ανακοίνωση της από τον Πρόεδρο του ΣτΕ για λόγους που αφορούν την ενημέρωση του κοινού, την καθιστά εφαρμόσιμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Είναι οι αθλητές τόσο πλούσιοι όσο νομίζουμε;

Σημαντική αύξηση παρατηρείται, τα τελευταία τριάντα έτη, στους...

Σουδάν: Τουλάχιστον 75 νεκροί από την έναρξη της περιόδου βροχών

12.551 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και (άλλα) 20.751...

Καμένα Βούρλα: Ψαράδες βρήκαν ηλικιωμένη νεκρή να επιπλέει στη θάλασσα

Πρόκειται για 74χρονη γυναίκα που είχε κινητικά προβλήματα...

Είναι οι αθλητές τόσο πλούσιοι όσο νομίζουμε;

Σημαντική αύξηση παρατηρείται, τα τελευταία τριάντα έτη, στους μισθούς των παικτών ομάδων μεγάλης κατηγορίας, στα τρία σημαντικότερα πρωταθλήματα παγκοσμίως (MLB, NBA, NFL). Σύμφωνα με...

«Στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις Βερόνα – Παναθηναϊκού για Αλεξανδρόπουλο»

Δεν έχουν περάσει πολλά 24ωρα από την στιγμή που Ιταλικά δημοσιεύματα ανέφεραν πως η Βερόνα έχει στο στόχαστρο της την περίπτωση του νεαρού...

Σουδάν: Τουλάχιστον 75 νεκροί από την έναρξη της περιόδου βροχών

12.551 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και (άλλα) 20.751 υπέστησαν ζημιές. Τουλάχιστον 75...