Τα «τουρκικά» F-16 και τα «ελληνικά» F-35: Η στάση της Αθήνας



Οι… προειδοποιητικές βολές που μάλλον «προσγειώνουν» τις φιλοδοξίες του Ερντογάν για τα F-16  ήρθαν την Πέμπτη από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στη Μαδρίτη. 

Με προσοχή, αλλά ψυχραιμία, παρακολουθεί η κυβέρνηση τις αναφορές για πώληση νέων F-16 στην Τουρκία και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μαχητικών που διαθέτει η γείτονα, παρά τη θετική στάση του Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε την Πέμπτη ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ουάσινγκτον πρέπει να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά για να γίνει αυτό απαιτεί έγκριση του Κογκρέσου. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση των F-16.

Απέρριψε τις προτάσεις ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την πώληση ήταν σε αντάλλαγμα για την άρση του βέτο από την Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. “Αυτό που είπα ήταν, είπα τον Δεκέμβριο, όπως θα θυμάστε, θα πρέπει να τους πουλήσουμε τα αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσουμε και αυτά τα τζετ”, είπε. “Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό” υποστήριξε ο Τζό Μπάιντεν.

“Και δεν υπήρχε καμία αμοιβή με αυτό. Απλώς έπρεπε να πουλήσουμε, αλλά χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω αυτό. Και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε”.

Η ελληνική ψυχραιμία εξηγείται από τις πολιτικές ισορροπίες στις ΗΠΑ: από τη βούληση της κυβέρνησης Μπαίντεν μέχρι την υλοποίηση της βούλησης αυτής, ο δρόμος είναι μακρύς και περνάει από το Κογκρέσο, που μόνο θετικά δεν διάκειται έναντι του αναθεωρητισμού του Ταγίπ Ερντογάν. Όπως τονίζεται, θα είναι δύσκολο για τον κ. Μπάιντεν, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του, να ρισκάρει πολιτική ήττα και μάλιστα από μια πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. 

«Προειδοποιητικές βολές»

Οι… προειδοποιητικές βολές που μάλλον «προσγειώνουν» τις φιλοδοξίες του Ερντογάν για τα F-16  ήρθαν την Πέμπτη από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στη Μαδρίτη. 

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης, εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Η Αθήνα «τρέχει» τη συμφωνία για τα F-35

Tην ίδια ώρα ωστόσο, η Αθήνα “τρέχει” τη συμφωνία για τα F-35 που έχει προκαλέσει αίσθηση στην Τουρκία. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία φαίνεται να μην εφησυχάζει και συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, παρά τις συγκυριακές εναλλαγές ρητορικής του Ερντογάν. Στόχος να διατηρηθεί η αποτρεπτική ισχύς του ελληνικού στρατού, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις. 

Τον Ιούλιο μεταβαίνουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος για το επίσημο αίτημα της Ελλάδα για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Κ. Φλώρος θα μεταβεί πρώτος στις ΗΠΑ μέσα Ιουλίου, ενώ στις 18 Ιουλίου θα μεταβεί και ο υπουργός Άμυνας για να συζητήσει από κοντά την προμήθεια των F-35, που θεωρούνται το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα στον κόσμο.

Η Ελλάδα με επίσημο αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, με οψιόν για άλλα 20. Η παράδοση των πρώτων μαχητικών θα ξεκινήσει το 2028 και θα ολοκληρωθεί το 2033, με κόστος 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ θα συναντηθούν με στελέχη της εταιρείας που κατασκευάζει τα F-35 και θα επισκεφτούν το εργοστάσιο στο Τέξας. Θα ενημερωθούν, επίσης, πλήρως για τις δυνατότητες των αεροσκαφών και θα τρέξουν τις διαδικασίες για να μπουν οι υπογραφές μέσα στην επόμενη χρονιά.

Μια πρώτη γεύση θα πάρει η ελληνική πολεμική αεροπορία σε άσκηση που θα συμμετέχει στις 13 Ιουλίου στην Κρήτη.

Αναλυτικά τα πλεονεκτήματα των F-35 και πότε θα γίνουν οι παραδόσεις 

Πηγή: ΑΜΠΕ – skai.gr – ΕΡΤ

Ροή Ειδήσεων

COP29: Συμφωνία για καταβολή 300 δισ. ετησίως στις φτωχότερες χώρες – Σφοδρές αντιδράσεις

Για ένα «απελπιστικά μικρό ποσό"» έκανε λόγο η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου, Λίλα Ναντάν, από την Ινδία ...

Μαρινάκης: Δηλώσεις για Καραμανλή και Σαμαρά

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια πάρα πολύ ήπια ομιλία, ενωτική ομιλία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του ...