Το τεστ για τον ιό HPV «απειλεί» το τεστ Παπανικολάου

Στην πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Το Τεστ Παπ, που δημιούργησε ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, και εδώ και 5ο χρόνια έχει αποδειχθεί σωτήριο στην πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενδεχομένως να ολοκληρώνει σύντομα τον χρόνο ζωής τους.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association, το τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την αναγκαιότητα του τεστ Παπ.

Καναδική μελέτη που έγινε σε πάνω από 19.000 γυναίκες έδειξε ότι σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας σχετίζονται με τον ιό HPV και το σχετικό τεστ εντόπισε νωρίτερα και με περισσότερη ακρίβεια τις προκαρκινικές αλλοιώσεις, συγκριτικά με το τεστ Παπανικολάου.

Επίσης ήταν καλύτερο στην πρόγνωση του ποια γυναίκα θα μείνει ελεύθερη καρκίνου. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες των οποίων το τεστ HPV έδειξε ότι δεν είχαν λοίμωξη ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν προκαρκινική αλλοίωση τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συγκριτικά με εκείνες που είχαν υποβληθεί μόνο σε τεστ Παπ.

Σύμφωνα με την Τζίνα Ογκιλβι, καθηγήτρια στη Σχολή Πληθυσμιακής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ και επικεφαλής της μελέτης, «όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Κι ενώ χιλιάδες γυναίκες έχουν σωθεί χάρη στο τεστ Παπ, το νεότερο και πιο ακριβές τεστ HPV φαίνεται να προτιμάται πλέον από γιατρούς και ασθενείς».

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει μια γυναίκα να υποβάλλεται και στις δύο εξετάσεις αν και μια πρόσφατη ανέκδοτη οδηγία της Ομάδας Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ τάσσεται υπέρ της αντικατάστασης του τεστ Παπ με το τεστ HPV. Συγκεκριμένα συστήνει είτε τον έλεγχο με τεστ Παπ ανά τρία χρόνια ή κάθε πέντε χρόνια τεστ HPV σε όλες τις γυναίκες 29-65 ετών.

Το τεστ Παπ για τις κοπέλες κάτω των 25 ετών παραμένει η βασική εξέταση.

Ο Δρ Τζέισον Ράιτ από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Νέας Υόρκης πάντως δεν συμφωνεί με την αντικατάσταση του τεστ Παπ από το τεστ HPV λέγοντας ότι «πρόκειται απλώς για μια μελέτη. Και το τεστ Παπ έχει αποδείξει την αξία του για περισσότερα από 50 χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να εμμείνουμε στη συνδυαστική χρήση των δύο εξετάσεων. Βέβαια, όλο και περισσότερο θα τείνουμε προς την προτίμηση του τεστ HPV, αλλά πρόκειται για μια εξαιρετικά αργή διαδικασία».