Οι πλειστηριασμοί σε αριθμούς – Άγονος ο ένας στους τρεις

Στις τράπεζες το 80% των ακινήτων

Περίπου 4 μήνες μετά την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί, δίνει τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 29 Νοεμβρίου που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πραγματοποιήθηκαν συνολικά 722 πλειστηριασμοί.

Από αυτούς, μόλις οι 246 υπήρξαν γόνιμοι, δηλαδή υπήρξε κατακύρωση του ακινήτου σε πλειοδότη, ακόμη και αν η προσφορά του ήταν η μοναδική.

Ο αριθμός των άγονων πλειστηριασμών, δηλαδή αυτών για τους οποίους δεν υπήρξε καμία συμμετοχή, ανήλθε στους 254 και αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο ακινήτων που βγήκαν στο σφυρί.

Στις τράπεζες το 80%

Περίπου 250 ακινήτων έχει περιέλθει στην κυριότητα των τραπεζών. Πρόκειται για το 80% των ακινήτων που εκποιήθηκαν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένα τμήμα αυτών που αποκτήθηκαν από τις τράπεζες τους τελευταίους μήνες είναι με πρωτοβουλία του οφειλέτη, που αποδέχεται να αποποιηθεί το ακίνητό του προκειμένου να εξοφλήσει το σύνολο ή μέρος της οφειλής.

Ρύθμιση δανείων στο παρά πέντε

Μέχρι στιγμής η απειλή του πλειστηριασμού φαίνεται ότι λειτουργεί, καθώς το ένα τρίτο περίπου των οφειλετών των οποίων το ακίνητο βγαίνει στο σφυρί, αναζητά στο παρά πέντε συναινετική λύση με την τράπεζα.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από τους 722 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 184 ανεστάλησαν και άλλοι 38 ματαιώθηκαν. Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες οι οφειλέτες ήρθαν σε συνεννόηση με την τράπεζα λίγο πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Τα… επώνυμα ακίνητα

Τα φώτα της δημοσιότητας κλέβουν τα ακίνητα επωνύμων τα ακίνητα των οποίων εκπλειστηριάζονται λόγω υπέρογκών χρεών στις τράπεζες. Βίλα Δαφέρμου, βίλα Ψυχάρη, μεζονέτες Γρανίτσα, ακίνητα αδελφών Κουρή, είναι μερικές από τις περιπτώσεις ακινήτων μεγάλης αξίας που βγήκαν στο σφυρί.

Ο πλειστηριασμός του ξενοδοχειακού ομίλου Lakitira ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς πουλήθηκε έναντι 62,9 εκ ευρώ στην κοινοπραξία του Atlantica Hotels του Κύπριου επιχειρηματία Ν. Νικολαΐδη και της TUI.