Οριακή μείωση του αριθμού των κλειστών καταστημάτων στην Αθήνα

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ

Σε φάση αναδιάρθρωσης βρίσκεται η αγορά, καθώς ξεκίνησε να καταγράφεται υποχώρηση των κλειστών καταστημάτων στην Αθήνα, ενώ οριακές είναι οι αλλαγές σε άλλες εμπορικές περιοχές.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ ,για το σύνολο των αγορών, σημειώνεται οριακή αποκλιμάκωση των λουκέτων σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2017 (-0,41%).

«Από τις αρχές του έτους, έχουμε επισημάνει και διαπιστώσει την οριακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και επιδόσεων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της 12ης σε σειρά καταγραφής των επαγγελματικών στεγών σε εμπορικά κέντρα των πόλεών μας, συνηγορούν υπέρ αυτής της διαπίστωσης. Το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να έφτασε στο χαμηλότερο μνημονιακό ποσοστό (24,9%) από την έναρξη της κρίσης ενώ στο σύνολο των καταγραφών τα «λουκέτα» παρουσίασαν σημαντική μείωση, χωρίς όμως αυτό να μας ικανοποιεί, αφού 1 στα 4 εμπορικά καταστήματα συνεχίζει να παραμένει κλειστό» εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Όπως τονίζει, είναι φανερό ότι οι επιχειρήσεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να επιστρέψει η αγορά στην κανονικότητα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις είναι πολύ κρίσιμο να χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και διάρκεια ώστε να μετουσιωθούν σε αναπτυξιακή προοπτική. «Γι΄ αυτό το λόγο, η ΕΣΕΕ ανταποκρινόμενη στο ρόλο της και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της περιόδου, διοργανώνει στις 20 και 21 Απριλίου 2018 συνέδριο στο οποίο θα διερευνηθούν οι επιτυχημένες επιχειρηματικές στρατηγικές, ώστε να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα των εμπορικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Μείωση κλειστών καταστημάτων στην Αθήνα

Όπως δείχνει η έρευνα, καλύτερη είναι η εικόνα που καταγράφεται στην Αθήνα οπού παρατηρείται σημαντική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην αγορά της Αθήνας (μείωση των κλειστών καταστημάτων κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και 1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος).

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από το 2012 όπου είναι συγκρίσιμο το πεδίο απογραφής, το Μάρτιο του 2018 καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων που έχει καταγραφεί (24,9%). Όπως δείχνουν τα στοιχεία νέες επιχειρήσεις διάφορων κλάδων εισέρχονται στην αγορά (εμπόριο τροφίμων, εστίαση, λοιποί κλάδοι) ενώ το λιανικό εμπόριο ένδυσης φαίνεται να μειώνεται σε όρους συγκέντρωσης.

Μάλιστα σε όλες τις εμπορικές ζώνες Κολωνάκι, Πατησιών, Κεντρικές, Εξάρχεια διαπιστώνεται βελτίωση στην συγκέντρωση κλειστών καταστημάτων με εξαίρεση το Εμπορικό Τρίγωνο στο οποίο καταγράφεται οριακή αύξηση.

Βελτιώση σε Χαλάνδρι και Περιστέρι

Ταυτόχρονα βελτίωση και ενίσχυση της παρουσίας του λιανικού εμπορίου σημειώνεται και στις αγορές Χαλανδρίου και Περιστερίου.

Μάλιστα στο Χαλάνδρι τα λουκέτα εμφανίζονται μειωμένα κατά 3% με τη μείωση αυτή όπως αναφέρει το ΙΝΕΜΥ έρχεται να διορθώσει τη ραγδαία αύξηση που καταγράφηκε το προηγούμενο εξάμηνο αλλά και να βελτιώσει περεταίρω την εικόνα της αγοράς.

Ωστόσο ανά και μικρότερη μείωση των λουκέτων κατά 0,8% καταγράφεται και στο Περιστέρι.

Η μείωση που καταγράφεται είναι η 5η συνεχόμενη και η συνολική εικόνα της αγοράς σταδιακά προσεγγίζει τα επίπεδα της αγοράς κατά το Μάρτιο του 2013.

Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Γλυφάδα, Κηφισιά

Όμως δυσμενέστερη είναι η κατάσταση σε περιοχές όπως το Μαρούσι, η Ν. Ιωνία, η Γλυφάδα και η Κηφισιά. Σημαντική αύξηση των λουκέτων έχει το Μαρούσι (+2,6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +3,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) και στην Ν. Ιωνία (+1,1% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ) ενώ στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά η αύξηση των λουκέτων είναι 1,1% τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο όσο και ετησίως.

Σταθεροποιητικές τάσεις στην περιφέρεια

Τέλος στις περιφερειακές αγορές μικρές μειώσεις σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, στα όρια της σταθεροποίησης, των λουκέτων εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Πειραιά (-0,3%, -0,2% και -0,3% αντίστοιχα).

Όμως στον Πειραιά όσο και στην Πάτρα καταγράφεται οριακή ενίσχυση της εστίασης και υποχώρηση του λιανικού εμπορίου υπόδησης και των λοιπών κλάδων δραστηριότητας αντίστοιχα.