Άνγκελα Μέρκελ για ελληνοτουρκικά: Θετικές οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης

H επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών

«Χαίρομαι πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας έχει επαφές με την Τουρκία, ακόμη και αν σε αυτές επικρατεί ένταση», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στην οποία παρουσιάστηκε το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα μετά την υπογραφή της κυβερνητικής συμφωνίας.

Κριτική στην Τουρκία

Κριτική στην Τουρκία για την ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο άσκησε η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, η οποία τόνισε ωστόσο ότι επιθυμεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Αγκυρα. «Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα αναφορικά με την Κύπρο, εργαζόμαστε εδώ και χρόνια για μία λύση στο Κυπριακό, η οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η καγκελάριος επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης της κυβερνητικής συμφωνίας, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι ασχολήθηκαν διεξοδικά με την Τουρκία, καθώς πρόκειται για έναν «γείτονα της ΕΕ» που βρίσκεται σε διαδικασία ενταξιακής διαπραγμάτευσης. Υπάρχει εντούτοις «εμφανής επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

«Το συζητήσαμε αυτό με τους υπευθύνους στην Τουρκία, το ίδιο θα πράξει και η νέα γερμανική κυβέρνηση», δεσμεύθηκε η καγκελάριος, ενώ σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία βάση για εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Η Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε ότι η Τουρκία προσφέρει σημαντική βοήθεια στους πρόσφυγες από τη Συρία.

«Η ΕΕ θέλει να συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας για το Προσφυγικό, μολονότι υπάρχουν σε πολλά θέματα διαφορετικές απόψεις και πολλές φορές έντονη αντιπαράθεση», είπε χαρακτηριστικά.