Δήμος Αγίου Δημητρίου: Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι της πόλης ως παράδειγμα καλής πρακτικής στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και υπεύθυνη για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους, Κατερίνα Ασημακοπούλου παρουσίασε το έργο την Τετάρτη 7 Απριλίου στο μεταπτυχιακό μάθημα “Ανθεκτικές Πόλεις και Μπλε Υποδομές:

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο” του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου: “Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική”.

Ως προσκεκλημένη της καθηγήτριας Λενιώς Μυριβήλη, είχε την ευκαιρία να μιλήσει για το παράδειγμα του Δημοτικού Λαχανόκηπου της πόλης μας ως καλή πρακτική διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος. Η παρουσίαση έγινε μαζί με το πολύ καλό παράδειγμα αστικών αμπελώνων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το εν λόγω μάθημα σχετίζεται με projects ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου και πολλές από τις ομάδες φοιτητών και φοιτητριών έχουν εντάξει τη δημιουργία λαχανόκηπων-κοινοτικών κήπων για την ανάδειξη και προστασία του αστικού περιβάλλοντος.

“Τα προγράμματα του Δήμου Αγίου Δημητρίου και του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποτελούν παράδειγμα για εμάς και θεωρούμε πως θα γίνει μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση!” ανέφερε η καθηγήτρια κ. Μυριβήλη.

Σε παρόμοιο πλαίσιο, η κ. Ασημακοπούλου ήταν επίσης προσκεκλημένη τη Δευτέρα 12 Απριλίου σε διάλεξη του μαθήματος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός ΙΙ: “Αστικές Καλλιέργειες: Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής” στους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στη διάλεξη που συμμετείχε μαζί με τη γεωπόνο του Δημοτικού Λαχανόκηπου Δήμητρα Λούκα, αναλύθηκε η περίπτωση του Δημοτικού Λαχανόκηπου της πόλης παρουσιάζοντας τα πολλαπλά οικολογικά και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς η δημιουργία περιβολιών μέσα στο πυκνοδομημένο περιβάλλον της πόλης αποτελεί μια εναλλακτική πράσινη πρόταση, που αναβαθμίζει ταυτόχρονα το επίπεδο της ζωής των περιοίκων και βελτιώνει αισθητικά την περιοχή.

Ταυτόχρονα όμως οι δημοτικοί λαχανόκηποι αποτελούν μια εναλλακτική διέξοδο για τους πολίτες, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να παράγουν οι ίδιοι τα λαχανικά του νοικοκυριού τους. Η ενασχόληση με τους λαχανόκηπους συμβάλλει στην εξοικείωση των νέων ανθρώπων με τη γη και την καλλιέργεια, δίνοντας ακόμη και κίνητρο σε κάποιους από αυτούς να στρέψουν το επαγγελματικό τους ενδιαφέρον προς το συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται για ένα έργο που διαμορφώνει ένα νέο εναλλακτικό τρόπο δημιουργίας νησίδων συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία.

Η καθηγήτρια Θάλεια Καβύρη, Αρχιτέκτων Μηχ/κός Ε.Μ.Π. έγραψε χαρακτηριστικά:

«Ευχαριστούμε για την εξαιρετική παρουσίαση που πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει όχι μόνο άμεσα στις εργασίες ασκήσεις των παιδιών αλλά και στην γενικότερη ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Θερμά συγχαρητήρια για το επιτυχημένο έργο σας!»

🌾 Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι της πόλης μας ως παράδειγμα καλής πρακτικής στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα! 🌾

🟢 Η Εντεταλμένη…

Δημοσιεύτηκε από Δήμος Αγίου Δημητρίου στις Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ροή Ειδήσεων

Τραγωδία στη Βοιωτία: Μηχάνημα έργων έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων

Τραγωδία στη Βοιωτία, με 58χρονο χειριστή μηχανημάτων έργων να...

Αποδεσμεύεται η αστυνομία από την επίδοση δικαστικών εγγράφων – Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες

Την Τετάρτη εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία,...

Εξόφλησε την Gazprom σε ευρώ για φυσικό αέριο Απριλίου

Η ΔΕΠΑ κατέβαλε στη ρωσική Gazprom το αντίτιμο για...

Προσφυγικό: Η Τουρκία θέλει να διώξει 1 εκατ. Σύρους πρόσφυγες έως το 2023

Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ...

Τραγωδία στη Βοιωτία: Μηχάνημα έργων έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων

Τραγωδία στη Βοιωτία, με 58χρονο χειριστή μηχανημάτων έργων να χάνει τη ζωή του, όταν βρέθηκε με το επαγγελματικό του όχημα σε γκρεμό 100 μέτρων! Όπως...

Αποδεσμεύεται η αστυνομία από την επίδοση δικαστικών εγγράφων – Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες

Την Τετάρτη εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και...

Εξόφλησε την Gazprom σε ευρώ για φυσικό αέριο Απριλίου

Η ΔΕΠΑ κατέβαλε στη ρωσική Gazprom το αντίτιμο για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ. Όπως...