Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται έως 100% οι αντικειμενικές τιμές

«Παγώνει» προσωρινά φέτος ο ΕΝΦΙΑ στα επίπεδα του περυσινού για όσους ιδιοκτήτες δεν είχαν μεταβολές περιουσίας, ώστε να αποφευχθούν μεγάλες μεγάλες επιβαρύνσεις από την αναπροσαρμογή τιμών.

Σε «πάγωμα» του φετινού ΕΝΦΙΑ στα περυσινά επίπεδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εμφανίζουν μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, αποσυνδέοντας το φόρο από τις νέες αντικειμενικές αξίες. Στόχος είναι να απενεργοποιηθούν οι επιβαρύνσεις που θα φέρει η ευθυγράμμιση των τιμών της εφορίας με τις εμπορικές για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου θα υπάρξει μεγάλη αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας.

Αν και το μέτρο αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, αρμόδια στελέχη θεωρούν βέβαιο ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» από τους δανειστές, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στα εισοδήματα και την κτηματαγορά από την υγειονομική κρίση.

Πέραν του ΕΝΦΙΑ ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι φόροι μεταβίβασης για αγοραπωλησίες, κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές θα υπολογίζονται έως το τέλος του έτους με βάση τις ισχύουσες τιμές και η προσαρμογή τους θα γίνει το επόμενο έτος.

Οι νέες τιμές των ακινήτων
Πάντως η εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες και η ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα έχει εισέλθει στη τελική ευθεία με την η ειδική ομάδα να αξιολογεί τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό που έχουν εισηγηθεί οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων και να τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές ακινήτων προτείνουν αυξήσεις σε τιμές ζώνης 30%, 50% ακόμη και 100% σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, στα νότια προάστια, σε περιοχές του Πειραιά και των δυτικών προαστίων, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και σε χιλιάδες περιοχές εκτός σχεδίου, κυρίως παραλιακές, εντός Αττικής και νησιά.

Σημειώνεται ότι στα εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες βάσει συγκριτικών στοιχείων, με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες με πολυτελείς βίλες σε περιοχές-φιλέτα (Μύκονο, Σαντορίνη, Πόρτο Χέλι κ.α) να πληρώνουν ελάχιστο ΕΝΦΙΑ. Στην Αττική, χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών εκτός αντικειμενικού συστήματος είναι τα Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι, περιοχές στο Ψυχικό, στο Σισμανόγλειο στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, στο Παράδεισο Αμαρουσίου, στο Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, στην Μπαλάνα στον Γέρακα και στη Νέα Μάκρη.

Εκπτώσεις και απαλλαγές

Την ίδια ώρα λόγω της πτώσης των εισοδημάτων εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα νοικοκυριά που θα δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και έτσι το φετινό εκκαθαριστικό θα είναι ελαφρύτερο. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που τέθηκαν το 2020 σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και ελάμβαναν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα καθώς και για επαγγελματίες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ η κατέβασαν ρολά. Σημειώνεται ότι πέρυσι περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά πλήρωσαν μειωμένο η καθόλου ΕΝΦΙΑ.

Ο νόμος προβλέπει έκπτωση 50% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι πληρούν τα κατωτέρω κριτήρια:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από τον νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες, ή πολύτεκνες, ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ροή Ειδήσεων

Δένδιας: Τα ελληνοτουρκικά μπορούν να επιλυθούν αν η Τουρκία αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο

Σε ό,τι αφορά στο τρέχον χαρτοφυλάκιο του υπουργού...

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεσμεύεται για «πλήρη προστασία» των εδαφών που θα προσαρτηθούν

Ερωτηθείς γιατί τόσο πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα,...

Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν… πουλάει iPhone στον Πούτιν

Καθώς στο τραπέζι ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται στοχευμένες...

Τουρκία: Επικίνδυνοι ισχυρισμοί για μεταφορά αρμάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο 

Με φωτογραφίες που ελήφθησαν από τουρκικά drones, η...

Δένδιας: Τα ελληνοτουρκικά μπορούν να επιλυθούν αν η Τουρκία αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο

Σε ό,τι αφορά στο τρέχον χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών, ξεχωρίζει τις δύο συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία και την...

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεσμεύεται για «πλήρη προστασία» των εδαφών που θα προσαρτηθούν

Ερωτηθείς γιατί τόσο πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης. ...

Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν… πουλάει iPhone στον Πούτιν

Καθώς στο τραπέζι ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται στοχευμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω της προσέγγισης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναλυτές εξηγούν πώς ο...