Γιάννης Κωνσταντάτος: “19 Μαϊου Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων” – ΒΙΝΤΕΟ

“19 Μαϊου Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Δεν Ξεχνάμε!
Τιμούμε!
Διεκδικούμε τον χώρο στον οποίο θα αναγείρουμε το Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων εντός του πρ. Αεροδρομίου,” δήλωσε ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που εορτάζεται σήμερα 19 Μαΐου, συμπληρώνοντας:

“Οι πόλεις του Ελληνικού και της Αργυρούπολης γεννήθηκαν από τους πρόσφυγες Πόντιους που κατέβηκαν στην άγονη αυτή η γη και φύτεψαν ξανά τον πολιτισμό, την παράδοση, την ιστορία.
Γέννησαν τις σύγχρονες πόλεις όπως τις βιώνουμε εμείς και μέσα από τα παιδιά της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων και της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης, συνεχίζουν τη μακρόχρονη παράδοση του πολιτισμού τους.

Σήμερα ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης διεκδικεί και αναμένει από την Ελληνική Κυβέρνηση το οικόπεδο μέσα στο αεροδρόμιο, που θα να αναγείρουμε το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού, ένα χώρο που θα στεγάσει όχι μόνο τα παιδιά της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, αλλά τα όνειρα, τους πόθους και τις ελπίδες του Ποντιακού Ελληνισμού, για την διαιώνιση των ηθών και της παράδοσής τους.

Η ιστορία των Ποντίων, είναι η ιστορία όλων των Ελλήνων και σήμερα τη 19η Μαΐου δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε τη Γενοκτονία και τιμούμε τη μνήμη όλων όσων χάθηκαν τόσο άδικα.”

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου.

Η Γενοκτονία των Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους αναγνωρίστηκε επισήμως το 1994 με νόμο από τη Βουλή και έκτοτε η 19η Μαΐου τιμάται ως Ημέρα Μνήμης.

Ροή Ειδήσεων

Ηράκλειο: Σε σταθερή κατάσταση το 2,5 ετών κοριτσάκι που κατάπιε καθαριστικό φούρνου

Σήμερα θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις (γαστροσκόπηση, λαρυγγοσκόπηση), προκειμένου...

Η Χάιντι Κλουμ έριξε τo Instagram με το διάφανο κορμάκι και τα μαύρα εσώρουχά της

Μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική εμφάνιση έκανε η Χάιντι Κλουμ, εντυπωσιάζοντας...

Από τις αρχές Ιουνίου η Πανεπιστημιακή Αστυνομία πιάνει δουλειά 

Στα κάμπους των πρώτων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα βρεθεί από...

Η «ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ» στο Δήμο Καλλιθέας, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού,...

Ηράκλειο: Σε σταθερή κατάσταση το 2,5 ετών κοριτσάκι που κατάπιε καθαριστικό φούρνου

Σήμερα θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις (γαστροσκόπηση, λαρυγγοσκόπηση), προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας της. Σε σταθερή κατάσταση και διασωληνωμένο εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη...

Η Χάιντι Κλουμ έριξε τo Instagram με το διάφανο κορμάκι και τα μαύρα εσώρουχά της

Μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική εμφάνιση έκανε η Χάιντι Κλουμ, εντυπωσιάζοντας με την καλλίγραμμη σιλουέτα της. Οι φωτογραφίες με τη σέξι εμφάνιση του 48χρονου μοντέλου στο...

Από τις αρχές Ιουνίου η Πανεπιστημιακή Αστυνομία πιάνει δουλειά 

Στα κάμπους των πρώτων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα βρεθεί από τις αρχές Ιουνίου η Πανεπιστημιακή Αστυνομία επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης...