ΑΔΕΔΥ: Μετά τα 18 εξώδικα σε Ομοσπονδίες και Σωματεία ο δήμαρχος Αλίμου κατέθεσε και αγωγή σε μέλος του Γ.Σ.

-

Σε ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ στις 23/11/2021 καταδικάζει την απόφαση του δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη να κινηθεί δικαστικά εναντίον του μέλους του μέλους του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, Γ. Χαρίση, ασκώντας αγωγή, επειδή εξέφρασε μαζί με 18 ομοσπονδίες και σωματεία του δημοσίου (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΓΕΔΥ, Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΣΕ ΟΓΑ ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ Αγροτών, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, ΣΕΠΕ «η Αθήνα», Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ηρακλείου, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς, Σύλλογος Εργαζομένων Yπ. Γεωργίας N.Αττικής, Σωματείο Οδηγών Μηχανικών Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, Σωματείο Εργαζομένων «Ασκληπιείου» Βούλας, ΠΑΣΕΚΔΑΠ) την αλληλεγγύη του στη συναδέλφισσα του Αναστασία Παπαχρίστου, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων Δήμου Αλίμου και επειδή αναδημοσίευσε τις αποφάσεις τους στα προσωπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης του.

Επιπρόσθετα η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις ομοσπονδίες, τα Νομαρχιακά της Τμήματα και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να μην επιτρέψουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, ορθώνοντας τείχος προστασίας απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, που με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, θέλει να τσακίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της και καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη της Αττικής να δώσουν το «παρών» σήμερα Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021, ώρα 9:00 π.μ., στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτήριο 4, αίθουσα 1).

Διαβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη δίκη του μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Γιώργου Χαρίση

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση του δημάρχου Αλίμου να κινηθεί δικαστικά εναντίον του μέλους του μέλους του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, Γ. Χαρίση, ασκώντας αγωγή, επειδή εξέφρασε μαζί με 18 ομοσπονδίες και σωματεία του δημοσίου (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΓΕΔΥ, Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΣΕ ΟΓΑ ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ Αγροτών, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, ΣΕΠΕ «η Αθήνα», Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ηρακλείου, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς, Σύλλογος Εργαζομένων Yπ. Γεωργίας N.Αττικής, Σωματείο Οδηγών Μηχανικών Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, Σωματείο Εργαζομένων «Ασκληπιείου» Βούλας, ΠΑΣΕΚΔΑΠ) την αλληλεγγύη του στη συναδέλφισσα Αναστασία Παπαχρίστου, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων Δήμου Αλίμου και αναδημοσίευσε τις αποφάσεις τους στα προσωπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης του.

Η Εκτελεστική Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη και το ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. της 2ας του Μάρτη 2021, δηλώνει πως δε θα επιτρέψει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και καλεί τον δήμαρχο να αποσύρει τώρα την αγωγή και να εγκαταλείψει και κάθε σχέδιο για άσκηση αγωγών σε βάρος συνδικαλιστικών οργανώσεων και φυσικών προσώπων.

Είναι απαράδεκτο η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση να μεταφέρονται στις δικαστικές αίθουσες και να προσλαμβάνουν προσωπικό χαρακτήρα. Η άσκηση πολιτικής κριτικής και η έκφραση αλληλεγγύης σε συνδικαλιστές/τριες που διώκονται, είναι κατακτημένο δικαίωμα και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι διατεθειμένο να το διαπραγματευτεί.

Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις ομοσπονδίες, τα Νομαρχιακά της Τμήματα και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να μην επιτρέψουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, ορθώνοντας τείχος προστασίας απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, που με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, θέλει να τσακίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της. Καλούνται τα συνδικαλιστικά στελέχη της Αττικής να δώσουν το «παρών» την ημέρα της δίκης Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021, ώρα 9:00 π.μ., στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτήριο 4, αίθουσα 1).

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

2021.11.23 – Δελτίο Τύπου – Για τη δίκη του μέλους του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ Γ. Χαρίση

Άξιο αναφοράς όπως καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ σε ψήφισμά της είναι και τα 18 εξώδικα που έχει στείλει ο κ. Κονδύλης σε Ομοσπονδίες και Σωματεία του δημόσιου σχεδόν σε όλη την Αττική, απειλώντας τους με αγωγές επειδή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε εργαζόμενη του δήμου Αλίμου, ζητώντας παράλληλα να δεσμευτούν ότι στο μέλλον δε θα δημοσιεύσουν τίποτα που να αφορά στα τεκταινόμενα στο Δήμο Αλίμου!

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα εξώδικα και τις αγωγές που μοιράζει σε ΜΜΕ που εκφράζουν κριτική εναντίον του, μας δείχνει ότι ο κ. Κονδύλης μάλλον αγνοεί τις λέξεις “ελευθερία της γνώμης” και έλεγχος σε δημόσια πρόσωπα που ασκούν εξουσία και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Ψήφισμα Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ
Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
Αλληλεγγύη στην Αναστασία Παπαχρίστου
Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Αναστασία Παπαχρίστου, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, η οποία, λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης και της εναντίωσής της στις νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές επιλογές του Δημάρχου, Ανδρέα Κονδύλη, υφίσταται συνεχείς διώξεις, από τον Δήμαρχο Αλίμου αλλά και παράνομες πειθαρχικές ποινές, με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων, καθώς και την ηθική και οικονομική εξόντωσή της.
Η συναδέλφισσα Αναστασία Παπαχρίστου διώκεται από τη Δημοτική Αρχή, γιατί αντιστέκεται:
 1. Στις αυθαίρετες απολύσεις 12 εργαζομένων από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ, χωρίς καν την επίκληση οποιουδήποτε ουσιαστικού λόγου, ύστερα από 7 χρόνια εργασίας. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι αυτοί απολύθηκαν αιφνιδιαστικά, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2020, περίοδο κατά την οποία οι Παιδικοί Σταθμοί ήταν κλειστοί.
 2. Στην κατάργηση του ημερησίου ωραρίου εργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού των Παιδικών Σταθμών και την αναγκαστική υποχρέωση σε καθημερινή υπερωριακή εργασία για να καλυφθούν τα κενά από τις 12 αυθαίρετες απολύσεις που είχαν προηγηθεί.
 3. Στην παράνομη ανάθεση από το Δήμαρχο αλλότριων καθηκόντων σε εργαζομένους, με πρόσχημα την πανδημία, καθώς και στη χρέωση κανονικής άδειας, κατά τις μέρες του Πάσχα 2020, όπου οι Παιδικοί Σταθμοί ήταν κλειστοί. Ο Δήμαρχος, μάλιστα, αποπειράθηκε να αναθέσει αλλότρια καθήκοντα στους εργαζομένους και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, περίοδο που οι εργαζόμενοι βρίσκονται κανονικά σε άδεια, λόγω διακοπής εργασιών της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών.
 4. Στην ανάθεση Υπηρεσιών Καθαριότητας στους ιδιώτες, με την επίκληση έλλειψης προσωπικού, όταν ο Δήμος Αλίμου είναι ο μοναδικός σε ολόκληρη τη χώρα, που δεν προσέλαβε κανέναν εργαζόμενο, υποχρέωση που είχε από την Προκήρυξη και το διαγωνισμό της 3Κ/2018 ΑΣΕΠ, που αναγκάστηκε η τότε κυβέρνηση να δρομολογήσει, μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το καλοκαίρι του 2017.
Η συναδέλφισσα Αναστασία Παπαχρίστου, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, τιμωρήθηκε επίσης με την ποινή της περικοπής μισθού, γιατί παραβρέθηκε στο δικαστήριο, ως μάρτυρας υπεράσπισης, απολυμένης από τους Παιδικούς Σταθμούς. Κι αυτό, παρότι είχε ενημερώσει την υπηρεσία της ότι, με απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων, θα βρίσκεται εκείνη την ημέρα στο δικαστήριο, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα της απολυμένης στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
Τέλος, είναι γνωστό ότι ο Δήμαρχος Αλίμου, Α. Κονδύλης έστειλε εξώδικα σε 18 Ομοσπονδίες και Σωματεία του δημόσιου (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΓΕΔΥ, Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΣΕ ΟΓΑ ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ Αγροτών, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, ΣΕΠΕ «η Αθήνα», Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ηρακλείου, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς, Σύλλογος Εργαζομένων υπ. Γεωργίας νομού Αττικής, Σωματείο Οδηγών Μηχανικών Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, Σωματείο Εργαζομένων «Ασκληπιείου» Βούλας, ΠΑΣΕΚΔΑΠ) και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο μέλος του Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Γιώργο Χαρίση, και τους απειλεί με αγωγές επειδή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και αρνήθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη, αλλά και να δεσμευτούν ότι στο μέλλον δε θα δημοσιεύσουν τίποτα που να αφορά στα τεκταινόμενα στο Δήμο Αλίμου!
Ύστερα από τα παραπάνω το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και γι’ αυτό καλεί το Δήμαρχο να ανακαλέσει όλες τις παράνομες ποινές σε βάρος της Αναστασίας Παπαχρίστου και να εγκαταλείψει τα όποια σχέδια για άσκηση αγωγών σε βάρος συνδικαλιστικών οργανώσεων και φυσικών προσώπων που εξέφρασαν δημοσίως την αλληλεγγύη τους στην Αναστασία Παπαχρίστου.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι 5 Βουλευτές του ΚΚΕ είχαν υποβάλει Κοινοβουλευτική Ερώτηση για τις διώξεις και τα εξώδικα του δημάρχου Αλίμου κατά της Αναστασίας Παπαχρίστου και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

 

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση από το ΜΕΤΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, για τις συνδικαλιστικές διώξεις που έχει εξαπολύσει και τα εξώδικα που έχει αποστείλει ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύληςκατά της επικεφαλής του ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου και μέλος του Δ.Σ. του τοπικού Σωματείου Εργαζομένων, Αναστασίας Παπαχρίστου, αλλά και κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστών που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΚΚΕ, και συγκεκριμένα οι: Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναλύουν όλο το αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό ιστορικό του δημάρχου Αλίμου και ερωτούν τον υπουργό Εσωτερικών «αν γνωρίζει τα τεκταινόμενα στον Δήμο Αλίμου και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την τήρηση της νομιμότητας στον Δήμο Αλίμου και για την προάσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Θέμα: Προάσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Δήμο Αλίμου
Στον Δήμο Αλίμου διατηρείται επί εξαιρετικά εκτεταμένο διάστημα (και με την υπ’αρ. 818/28-08-2018 απόφαση) υπάλληλος Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), ως αναπληρωτής προϊστάμενος Διευθύνσεως, παρά την ύπαρξη περισσοτέρων υπαλλήλων που φέρουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τη θέση αυτή και παρά το ότι κατ’ άρθρο 87 παρ.2 του Ν.3584/2007 δεν μπορεί νόμιμα να επιλεγεί, καθόσον είναι επιτρεπτή μόνο η επιλογή κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ.
Επίσης, από το 2006 δεν έχουν πραγματοποιηθεί κρίσεις από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για την ανάδειξη Προϊσταμένων και Διευθυντών, με αποτέλεσμα να χρονίζουν φαινόμενα της «προσωρινής ανάθεσης», όπως και το προαναφερθέν, παρά το πόρισμα ΣΕΠΕ Δημόσιας Διοίκησης ,με αρ. έκθεσης 325/Α/2016, και παρά τις αλλεπάλληλες αντιδράσεις εργαζόμενων και συνδικαλιστικών οργάνων.
Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή αποφάσεων που δεν συνάδουν με τη νομιμότητα, στα τέλη του μηνός Ιουλίου 2020, και ενώ εκ του νόμου οι Παιδικοί Σταθμοί κλείνουν και όλοι οι υπάλληλοι λαμβάνουν υποχρεωτικά την καλοκαιρινή τους άδεια, ελήφθη η υπ’ αρ. 878/31-07-2020 Απόφαση, η οποία ανέθετε αλλότρια καθήκοντα σε υπαλλήλους του Ν.Π.Δ.Δ. των Δ.Π.Σ.Α. στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου κατά το διάστημα του μηνός Αυγούστου. Μετά από διαμαρτυρίες των εργαζόμενων, του Συλλόγου και της ΠΟΕ ΟΤΑ η απόφαση δεν εκτελέστηκε.
Περίπου μια εβδομάδα μετά, ακολούθησε η έκδοση απόφασης από το Δ.Σ. του νομικού προσώπου, η οποία επικυρώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, με την οποία καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις εργασίας αρχικά 16 και μετά 12 εργαζόμενων που εργάζονταν στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (οι περισσότεροι εκ των οποίων υπηρετούσαν στη θέση αυτή από το 2013), αιφνιδίως και χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση. Και τούτο, παρότι η ανανέωση των συμβάσεων ήταν αναμενόμενη, διότι υπαγορευόταν ως προβλεπόμενη εκ του νόμου, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος (αρ.68 παρ.1 του Ν. 4415/2016). Η άρνηση της ανανέωσης των συμβάσεών τους έγινε κατ’ εξαίρεση με την επίκληση πλασματικών και αναπόδεικτων «σπουδαίων λόγων». Κι αυτό προκύπτει ενδεικτικά από το γεγονός ότι σε μια από τις αιτιολογίες η Δημοτική Αρχή επικαλείται ανάγκη περιορισμού της ειδικότητας των Νηπιαγωγών, ενώ με την υπ’ αρ. 222/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, προσλήφθηκαν 5 ΠΕ Νηπιαγωγοί λίγο αργότερα, δήθεν «για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών και πρόσκαιρων αναγκών λόγω του Κορωνοϊού Covid-19» και οι οποίοι ασκούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με την απολυθείσα το καλοκαίρι Νηπιαγωγό . Εξάλλου, επαναπροσέλαβε δύο εκ των απολυμένων εργαζομένων, αλλά με άλλου είδους σύμβαση.
Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή επικαλέστηκε όλως προσχηματικώς ένα πρόσθετο «σπουδαίο λόγο» απομάκρυνσης των ίδιων υπαλλήλων, δηλαδή τη δήθεν «μη προσήκουσα… παροχή υπηρεσιών» κατ’ επίκληση και κατ’ επίφαση αποκλειστικά προφορικών συστάσεων και οδηγιών που δήθεν παραβλέφθηκαν από τους υπαλλήλους, για τις οποίες οι συνάδελφοί τους στον ίδιο χώρο ουδέν είχαν πληροφορηθεί. Στην ανωτέρω απόλυση αντιτάχθηκαν η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ με τις από 13-08-2020 και 11-08-2020 ανακοινώσεις, που εξέδωσαν, όπως και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αλίμου με την υπ’αρ.89/2020 απόφαση του Δ.Σ. του.
Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, με την καθιέρωση των υπερωριών του Νομικού Προσώπου (103/2936/24.9.2020 «Προέγκριση υπερωριακής απασχόλησης προσωπικού του Νομικού Προσώπου 16/09/2020 έως 30/09/2020» και 111/3102/15-10-2020 «Προέγκριση υπερωριακής απασχόλησης προσωπικού του Νομικού Προσώπου 01/10/2020 έως 30/10/2020»), υποχρεώνεται το προσωπικό να εργάζεται καθημερινά μία ώρα επιπλέον. Με την διαδικασία αυτή καταργείται ουσιαστικά το ωράριο εργασίας όπως καθιερώθηκε με το Ν4368/21/02/2016 άρθρο 8 .
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ,δικαιολογούνται υπερωρίες των υπαλλήλων μόνο σε περίπτωση κατεπειγουσών κι έκτακτων αναγκών, περίπτωση η οποία προδήλως δεν συνέτρεχε εν προκειμένω, ούτε έγινε οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοιες ανάγκες. Επίσης, δεν ήταν σε ισχύ Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που να δικαιολογεί την ανάγκη καθημερινής ωριαίας υπερωρίας επ’ αόριστον (κατ’ άρθρο 8, παρ.2β του Ν.4368/21-02-2016). Το ωράριο αυτό έχει θεσπιστεί για τις βρεφονηπιοκόμους για λόγους που ανάγονται στη φύση των καθηκόντων τους, καθόσον κρίθηκε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα απόλυτης συγκέντρωσης των παιδαγωγών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα ατυχήματος στα βρέφη και τα νήπια.
Επειδή η βρεφονηπιαγωγός κ. Αναστασία Παπαχρίστου, εργαζόμενη σε Παιδικό Σταθμό του Δήμου Αλίμου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων (ΔΣ) και αναπληρώτρια εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ του ΝΠΔΔ «Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Αλίμου» έθιξε και δημοσίευσε τα ανωτέρω θέματα, έχουν κορυφωθεί τελευταία, όπως η ίδια καταγγέλλει, αλλά και Σύλλογοι, Ομοσπονδίες και φυσικά πρόσωπα, οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος της με στόχο την τρομοκράτησή της και την παρακώλυση της συνδικαλιστικής της δράσης.
Η κα Παπαχρίστου διώκεται, γιατί αντιτάχθηκε στις απολύσεις 12 εργαζομένων από το πρόγραμμα Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, γιατί παραβρέθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης συναδέλφου της στα δικαστήρια, γιατί αρνήθηκε να εργαστεί υπερωριακά σε καθημερινή βάση, καταπατώντας με αυτό τον τρόπο το νόμιμο ωράριο εργασίας, καθώς και γιατί υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου Αλίμου, όπως έχει υποχρέωση να πράξει, ως αιρετή εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Σωματεία και Ομοσπονδίες Εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εξέδωσαν ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης στην εργαζόμενη. Συγκεντρώθηκαν, επίσης, υπογραφές αλληλεγγύης από εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους από όλη τη χώρα.
Ο Δήμαρχος Αλίμου, σε απάντηση της εκδήλωσης στήριξης στην εργαζόμενη, κα Αναστασία Παπαχρίστου, με την υπ’ αρ.4/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ: ΨΓ2ΩΩΨΒ-8Α7) ανέθεσε σε εξωτερικό δικηγόρο την σύνταξη εξωδίκων δηλώσεων-προσκλήσεων με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου και τα απέστειλε σε όλες τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους, αλλά και φυσικά πρόσωπα (και στην ίδια την εργαζόμενη), που εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα – δήλωση συμπαράστασης, με ανακοινώσεις συνδικαλιστικού περιεχομένου, τις οποίες ο Δήμος Αλίμου θεωρεί συκοφαντικές, δυσφημιστικές και υβριστικές με την σχετική απόφαση – με αιτιολογία ότι η υπόθεση είναι ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντα του Δήμου.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με:
1. Την υπ’ αρ.818/28-08-2018 απόφαση Δημάρχου που αναθέτει καθήκοντα στους εργαζόμενους.
2. Την υπ’ αρ.878/31-07-2020 απόφαση Δημάρχου, την υπ’αρ. πρωτ.84/1-08-2020 απόφαση Συλλόγου που καταγγέλλει την απόφαση του Δημάρχου Αλίμου, την υπ’ αρ .407/13-08-2020 ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ.
3. Την υπ’ αρ. 52/7-8-2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών με την οποία απολύθηκαν εκδικητικά 12 εργαζόμενοι, αιφνίδια και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, εν μέσω των θερινών τους διακοπών, και τις υπ’αρ.84/1-08-2020 και 89/15-09-2020 ανακοινώσεις του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, τις 407/3-8-2020 και 415/11-8-2020 ανακοινώσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ, καθώς και την 262/13-08-2020 ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, με τις οποίες καταγγέλλεται ο Δήμαρχος για τις παράνομες και εκδικητικές απολύσεις των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς.
4. Την υπ’ αρ. Πρωτ. Ε.Π.11/1-10-2020 κλήση σε απολογία της κας Παπαχρίστου Αναστασίας, μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων και αναπληρώτριας εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του ΝΠΔΔ των ΔΠΣΑ, ως αδικαιολόγητα απούσα από την εργασία της, παρότι με έγκαιρα πρωτοκολλημένα έγγραφά της στην υπηρεσία (υπ’αρ.πρωτ.2849/14-09-2020 αίτηση για δικαστική άδεια, υπ’αρ.πρωτ.2873/16-09-2020 βεβαίωση Προέδρου Πρωτοδικών) παραστάθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο σε συζήτηση για τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα απολυμένης συναδέλφου της, καθώς και την υπ’αρ.24/09-12-2020 απόφαση επιβολής πειθαρχικής ποινής.
5. Την υπ’ αρ. Πρωτ. 13/8-10-2020 κλήση της σε απολογία επειδή δεν εργάστηκε υποχρεωτικά υπερωριακά και συνεχόμενα μία ώρα καθημερινά και την υπ’αρ.103 απόφαση Προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. των Δ.Π.Σ.Α. για τις υποχρεωτικές υπερωρίες, τις υπ’αρ.126/11-11-2020 και υπ’αρ.125/11-11-2020 αποφάσεις Προέδρου με θέμα: «Πραγματοποίηση υπερωριακής απασχόλησης προσωπικού του Νομικού Προσώπου από 16/09/2020 έως 30/09/2020» όπου καταγράφονται οι υπερωρίες των εργαζόμενων το διάστημα αυτό στους Παιδικούς Σταθμούς, την υπ’αρ.πρωτ.3106/16-10-2020 αίτηση της Παπαχρίστου Αναστασίας για τηλεργασία που ουδέποτε απαντήθηκε από την Διοίκηση, την υπ’αρ.111 απόφαση Προέδρου για τις υπερωρίες του μηνός Οκτωβρίου, καθώς και την υπ’αρ. Ε.Π. 18/16-11-2020 απόφαση επιβολής πειθαρχικής ποινής και
6. Την υπ’ αρ. Ε.Π. 19/1-12-2020 κλήση της σε απολογία για δήθεν ανάρμοστη συμπεριφορά σε συγκέντρωση με την κα Διευθύντρια του Ν.Π.Δ.Δ. των Δ.Π.Σ.Α., επειδή έπραξε το αυτονόητο και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων ως εκλεγμένη εκπρόσωπός τους.
7. την υπ’ αρ. 4/2021 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής (ΑΔΑ: ΨΓ2ΩΩΨΒ-8Α7) με την οποία ανέθεσε σε εξωτερικό δικηγόρο την σύνταξη εξωδίκων δηλώσεων-προσκλήσεων με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου
8. Σύλλογοι, Ομοσπονδίες και φυσικά πρόσωπα που εξέδωσαν ψηφίσματα- ανακοινώσεις συνδικαλιστικού περιεχομένου προς συμπαράσταση της συνδικαλίστριας Παπαχρίστου Αναστασίας για τις άδικες και καταχρηστικές πειθαρχικές διώξεις που έχει υποστεί εξαιτίας της συνδικαλιστικής της δράσης.
 • ΕΛΜΕ Εύβοιας
 • ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας
 • Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ),
 • Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ)
 • Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ
 • Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)
 • Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) | (δεύτερη ανακοίνωση – απάντηση στο εξώδικο του δημάρχου Αλίμου)
 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ)
 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) | (δεύτερη ανακοίνωση – απάντηση στο εξώδικο του δημάρχου Αλίμου)
 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ)
 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)
 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΠΑΣΕΚΔΑΠ)
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) | (δεύτερη ανακοίνωση – απάντηση στο εξώδικο του δημάρχου Αλίμου)
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ Αγροτών) | ΠΣΕ ΟΓΑ
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ Αγροτών) | (δεύτερη ανακοίνωση – απάντηση στο εξώδικο του δημάρχου Αλίμου)
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Εργζομένων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ)
 • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά»
 • Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΣΕΔΑΠ)
 • Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΣΕΔΑΠ) | (δεύτερη ανακοίνωση – απάντηση στο εξώδικο του δημάρχου Αλίμου)
 • Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ επ. Λιβαδειάς (ΣΕΟΕΛ)
 • Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ηρακλείου (ΣΕΟΤΑ)
 • Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ηρακλείου (ΣΕΟΤΑ) | (δεύτερη ανακοίνωση – απάντηση στο εξώδικο του δημάρχου Αλίμου)
 • Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας ν. Αττικής
 • Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη»
 • Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ασκληπιείου» Βούλας
 • Σωματείο Οδηγών Μηχανικών Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά (ΣΟΜΕΔΠ)
Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ Υπουργός, αν γνωρίζει τα τεκταινόμενα στον Δήμο Αλίμου και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την τήρηση της νομιμότητας στον Δήμο Αλίμου και για την προάσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Μανωλάκου Διαμάντω
Παφίλης Θανάσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ