Στο Ελληνικό θα ανεγερθεί το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού, ένα μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα – Φωτογραφίες & Βίντεο

Το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, τον χώρο, δηλαδή, που θα στεγάζει τον πολιτισμό των Ποντίων και θα κρατήσει ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά τους, παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης, 11 Ιανουαρίου, στο Εκθεσιακό – Πολιτιστικό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης” στην Αργυρούπολη, ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος.

Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, την καταστροφή της Σμύρνης και εκατό χρόνια από την εποχή που οι Έλληνες του Πόντου, το 1922, από τα Σούρμενα και την ιστορική Αργυρούπολη, εγκατέλειψαν τις πατρογονικές εστίες τους κι ακολούθησαν τον δρόμο της προσφυγιάς, ερχόμενοι στον χώρο του Ελληνικού, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους και τις ιερές εικόνες τους, το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού, που φιλοδοξεί να γίνει η κιβωτός του ποντιακού πολιτισμού παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης.

Το υπερσύγχρονο κτίριο στα Σούρμενα θα στεγάσει τις ιστορικές μνήμες, τα όνειρα και τις ελπίδες των πανταχού ποντίων. Το κτίριο φιλοδοξεί να γίνει ο συνδετικός κρίκος του ποντιακού ελληνισμού σε όλη τη γη θα στεγαστεί σε κοινωφελές οικόπεδο που παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση με εξ’ ολοκλήρου δαπάνη του Σπύρου Λάτση, βασικού μετόχου της εταιρείας Lamda Development φιλοδοξεί να ολοκληρωθεί τα επόμενα τρία χρόνια.

Το κτίριο, όπως φαίνεται και στα πλάνα προσομοιάζει στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελά. Μπροστά θα υπάρχει μία στρογγυλή πλατεία που θα τιμήσει τον πυρρίχιο χορό ενώ θα υπάρχει κι ένα κενό που θα θυμίζει το κενό που άφησαν οι 353 αδικοχαμένες ψυχές των Ελληνοποντίων. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το Μέγαρο όπου σε τρία περίπου χρόνια θα αρχίσει να χτυπά η καρδιά του παγκόσμιου ποντιακού ελληνισμού παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης σε εκδήλωση στην Αργυρούπολη, στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Στην ιστορική βραδιά για την πόλη του Ελληνικού, της Ομογένειας  αλλά και για τον Παγκόσμιο Ελληνισμό, ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Ιωάννης Κωνσταντάτος παρουσίασε το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, που θα υλοποιηθεί  στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Την χρηματοδότηση της ανέγερσης του Μεγάρου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δρ. Σπύρος Λάτσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε έντονο συναισθηματικό κλίμα, αφού το Μέγαρο Παγκόσμιου Ελληνισμού Σουρμένων φιλοδοξεί, για τα επόμενα 100 χρόνια, να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για όλη την Ομογένεια αλλά και για τους απανταχού Ποντίους.

Στο Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων θα στεγαστεί ο τοπικός ποντιακός σύλλογος, η βιβλιοθήκη του, το Μουσείο που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία των Σουρμένων, ενώ έχουν προβλεφθεί χώροι για συνέδρια και εκδηλώσεις.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ομιλητές ήταν οι:  εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Προέδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης και, τέλος, ο Προέδρος της Ένωσης Σουρμένων Γεώργιος Σαραφίδης.

Σύσσωμες οι Ποντιακές Ομοσπονδίες από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη, Ρωσία και Νότια Αφρική απέδωσαν τα εύσημα στον Δήμαρχο και στον Δρ Σπύρο Λάτση καθώς δηλώσαν ότι ενωμένοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις παραδόσεις τους και θα δώσουν πνοή στο Παγκόσμιο Μνημείο που γεννήθηκε στην καρδιά του Ελληνικού.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου απηύθυνε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η αναγγελία της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, με δαπάνη του Σπύρου Λάτση, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση και εύχομαι να καταστεί μια ακόμη εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεών σας και της συλλογικής μας μνήμης» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή».

«Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα» πρόσθεσε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ο Ποντιακός ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του· την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις· την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του». Ειδικότερα, σημείωσε ότι «όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους».

Μάλιστα, παρατήρησε, ότι η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση -«αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε: «δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας, τόπο που αποίκησαν οι Μιλήσιοι, εγκαθιδρύοντας έναν φωτεινό ιωνικό πολιτισμό, τόπο που ανέδειξε, στα μεταγενέστερα χρόνια, ένδοξες αυτοκρατορίες κι ακόμη αντηχεί από τους θρύλους τους, τόπο που ποτίστηκε με αίμα ηρώων και αγίων. Δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια. Είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους».

Όπως εξήγησε, η ταυτότητα αυτή δεν ορίζεται μόνο από την αδιαμφισβήτητη πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Ποντίων, αλλά και με την προσπάθειά τους να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν ενός τόπου μακρινού, την αναζήτηση των ιχνών του περάσματος των προγόνων τους από εκεί, τη νοσταλγία για έναν τρόπο ζωής που δεν βιώθηκε από τη νεότερη γενιά, αλλά διατηρείται ακέραιος στη μνήμη του έθνους.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ιωάννης Κωνσταντάτος, δήλωσε :

«Σήμερα, 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και 100 χρόνια από την παρουσία των πρώτων προσφύγων στα Σούρμενα παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πολιτικής Ηγεσίας, πλήθος Υπουργών, Βουλευτών και Δημάρχων καθώς και εκπροσώπων όλων των ποντιακών Σωματείων απ’ όλο τον κόσμο που μας έβλεπαν ζωντανά, γεννήθηκε το Μέγαρο Παγκοσμίου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, ένα κτήριο ορόσημο – ένα όνειρό μας – μια διεκδίκησή μας στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου, που συμβολίζει τη ζωή και την αναγέννηση του Πόντου, που έχει ως απεικόνιση την Παναγία Σουμελά, τον Πυρρίχιο χορό, τον  Εύξεινο Πόντο και στο κέντρο το κενό συμβολίζει τις ζωές που χάθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν. Συνεχίζουμε την μακρά παράδοση δημιουργίας των 30 αιώνων πολιτισμού του Πόντου».

Πατήστε – Δείτε το βίντεο στο Facebook – και παρακολουθήστε την ομιλία του κ. Γιάννη Κωνσταντάτου καθώς και το βίντεο με την παρουσίαση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού:

Ο Πρόεδρος της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας απηύθυνε ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στην εποποιία του Ποντιακού Ελληνισμού, που «μετέτρεψε την καταστροφή σε θρίαμβο» διδάσκοντας πώς μια απίστευτη δοκιμασία μπορεί να μετουσιωθεί σε θέληση ζωής και δύναμη δημιουργίας.

Συγχαίροντας τους συντελεστές του σπουδαίου μνημειακού και αρχιτεκτονικού εγχειρήματος, που φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς των απανταχού Ποντίων, υπογράμμισε:

«Το Παγκόσμιο Μέγαρο του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα φέρει κοντά μόνο τους Πόντιους σε όλο τον κόσμο, αλλά θα γνωρίσει σε όλο τον κόσμο ένα ισχυρότατο παράδειγμα, πως μία κακουχία, πώς μία απίστευτη δοκιμασία μπορεί να μετατραπεί σε έπος. Και πώς αυτό το έπος οφείλουμε όχι μόνο να το τιμούμε αλλά και να το μιμούμεθα».

«Αυτό το Μέγαρο –πρόσθεσε– θα στεγάσει τις προσδοκίες, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες της νέας Ελλάδας, που σιγά σιγά αφήνει πίσω της την τελευταία δοκιμασία, άλλη μία δοκιμασία, για να προχωρήσει όπως προχώρησαν μετά τη δική τους απύθμενη δοκιμασία οι Πόντιοι πρόγονοί μας».

Ο κ. Τασούλας συνεχάρη την εταιρεία Lamda Development για τη χρηματοδότηση της εθνικής αξίας επένδυσης, τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Οικονομικών για την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας, καθώς και τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης για την πρωτοβουλία κατασκευής του έργου.

«Ήταν μια οδύσσεια που κράτησε λιγότερο από δέκα χρόνια. Μια καλοδεχούμενη οδύσσεια, η οποία απέδειξε ότι όταν υπάρχει συνεργασία, όταν υπάρχει συνεννόηση, τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν στην Ελλάδα. Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, που από το 1994 έχει ψηφίσει νόμο ο οποίος αναγνωρίζει και τιμά τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, αισθάνομαι συγκινημένος, υπερήφανος και απόλυτα ικανοποιημένος που βρίσκομαι στην παρουσίαση αυτού του Μεγάρου που λέει σε όλο τον κόσμο πως οι Έλληνες μπορούν μια κακουχία, μια απίστευτη δοκιμασία να τη μετατρέψουν σε υψωμό, σαν τους Πόντιους» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

O Διευθύνων Σύμβουλος LAMDA Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε :

‘’Με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας μεταφέρω εκ μέρους του κυρίου Σπύρου Λάτση την απόφαση του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση για την ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. Ένα κτίριο τοπόσημο για το Ελληνικό, την Ελλάδα και τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό. Ένας ιδανικός τρόπος να συνδεθεί ιστορικά η νέα πόλη με την σημερινή. Το νέο σπίτι των Ποντίων, βάζει τα θεμέλια του στο Ελληνικό, εδώ όπου βρίσκονται οι ρίζες τους, η συλλογική τους μνήμη, οι πατρογονικές τους εστίες. Εδώ όπου κάτι νέο γεννιέται από την αρχή. Το Ελληνικό! Μία νέα, σύγχρονη πόλη που φιλοδοξεί να κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες πολίτες, να αναβαθμίσει την καθημερινότητα τους και να κάνει την Ελλάδα παγκόσμιο σημείο αναφοράς.’’

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δρ. Ματθαίος Τσαχουρίδης ερμηνεύοντας με την λύρα του το Παραδοσιακό τραγούδι της Μαύρης Θάλασσας ΄΄Την Πατρίδα μ’ έχασα΄΄και παρουσίασε ο Χάρης Πασβαντίδης.

Το παρών έδωσαν:

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Σοφία Σακοράφα

Μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού που είναι εκλεγμένοι Γερουσιαστές και Βουλευτές ξένων κοινοβουλίων ανά την Υφήλιο:

H Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στον Καναδά κ. Έφη Τριανταφυλλοπούλου

Μέλη του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού:

κ. Ευάγγελος Δουλές

κ. Μαριέττα Καραμανλή

κ. Εμμανουέλα Λαμπροπούλου

κ. Στέφανος Παππάς

κ. Μαρία Τζανάκη

κ. Μαρία Βαμβακινού

Οι Υπουργοί & Υφυπουργοί:

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας

Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος

Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός

Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης

Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης

Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή

Υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη

Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου

Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος

Γενικός Γραμματέας της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος

Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης

Εκπρόσωπος Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρης Περδίκης

Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος

Βουλευτές:

κ. Διονύσης Χατζηδάκης

κ. Άννα Καραμανλή

κ. Σάββας Αναστασιάδης

κ. Χαράλαμπος Παπαδημητρίου

κ. Τόνια Αντωνίου

κ. Χάρης Θεοχάρης

κ. Δημήτριος Καιρίδης

κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής

κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης

κ. Ευάγγελος Λιάκος

κ. Βασίλης Σπανάκης

κ. Στέφανος Ξεκαλάκης – Εκπρόσωπος ΚΙΝΑΛ

Γιώργος Λιάνης – πρώην Βουλευτής

Γιάννης Μπρεκουλάκης – πρώην Βουλευτής

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου – πρώην Βουλευτής

Εκπρόσωποι Περιφερειών της επικράτειας και Δήμαρχοι

Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης

Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Δήμητρα Νάνου

Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευή (Βούλα) Πατουλίδου

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμανουήλ

Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος

Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Πύλου κ. Δημήτρης Καφαντάρης

Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος

Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Βασίλειος Θώδας

Δήμαρχος Παιανίας κ. Ισίδωρος Μάδης

Δήμαρχος Καισαριανής κ. Χρήστος Βοσκόπουλος

Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος

Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος

Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου

Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης

Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης

Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιάννης Λώλος

Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός

Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης

Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης

Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γίωργος Παπανικολάου

Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης

Εντεταλμένη Σύμβουλος Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής κ. Ευρώπη Κοσμίδη

Αντιδήμαρχοι & Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και άλλων Δήμων της Αττικής

Στελέχη της εταιρίας Lamda Develompent

Επιχειρηματίες

Ακαδημαϊκοί

Μέλη Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων της χώρας

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση:

Ροή Ειδήσεων

Ολυμπιακός 84-74: Τέταρτοι οι ερυθρόλευκοι στο Final Four της Euroleague

Η Μπαρτσελόνα επικράτησε του Ολυμπιακού με 84-74 στον μικρό...

Επιτήδειοι εξαπατούν κόσμο με τα στοιχεία του γ.γ. Δημοσίας Τάξης

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών...

Ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ...

Σε εξέλιξη εγχειρήματα προς ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην ενέργεια

«Τα θέματα της ενέργειας βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των...

Ολυμπιακός 84-74: Τέταρτοι οι ερυθρόλευκοι στο Final Four της Euroleague

Η Μπαρτσελόνα επικράτησε του Ολυμπιακού με 84-74 στον μικρό τελικό του Final Four της Euroleague που διεξάγεται στο Βελιγράδι. Οι Καταλανοί κατέκτησαν την τρίτη...

Επιτήδειοι εξαπατούν κόσμο με τα στοιχεία του γ.γ. Δημοσίας Τάξης

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με τη χρήση των στοιχείων...

Ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ σε πρακτορείο ΟΠΑΠ, στην οδό Μοναστηρίου 81, στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης εισέβαλε στο πρακτορείο με την...