Ο μύθος πίσω από την ξυλεία που μοιράζουν κάποιοι Δήμοι μετά την κακοκαιρία “Ελπίδα”

Μετά το πέρασμα της σφοδρής χιονόπτωσης που προκάλεσε η κακοκαιρία “Ελπίς” στην χώρα μας, κάποιοι δήμοι, στους οποίους σημειώθηκαν πάρα πολλές πτώσεις δέντρων, έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι θα μοιράσουν την “ξυλεία” που θα μαζέψουν, στους δημότες τους.

Είναι όμως κατάλληλη για χρήση στο τζάκι και στις ξυλόσομπες η ξυλεία που θα προκείψει από τις κοπές των πεσμένων δέντρων;

Όταν κόβεται ένα ζωντανό δέντρο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως το ξύλο πρέπει να ωριμάσει ή να στεγνώσει για τουλάχιστον έξι έως εννέα μήνες πριν αυτό καεί. Το φρεσκοκομμένο ξύλο είναι υγρό και εξαιρετικά δύσκολο να ανάψει. Αλλά ακόμη κι αν αυτό ανάψει καίγεται πολύ γρήγορα και καπνίζει φρικτά με πολύ άσχημα αποτελέσματα.

Τα ακατάλληλα ξύλα για τζάκι δημιουργούν εσωτερική ρύπανση στο χώρο μας. Σκεφτείτε πώς ένα παραδοσιακό τζάκι απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερο όγκο σωματιδίων από όσο ένας πολύ καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας που εξυπηρετεί 25 διαμερίσματα.

Η καύση της ξυλείας αυτής αποτελεί σοβαρό λάθος με αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά και για τα σπίτια μας.

Με ανακοίνωσή του ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Βασίλης Κρητικός δίνει την πραγματική διάσταση των πραγμάτων:

“Για να μην σας δουλεύουν με τα ξύλα από την θεομηνία “Ελπίς” για τα τζάκια σας.

Αν στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης δεν είχαμε κλαδεύσει περισσότερα από 1.000 ψηλά και επικίνδυνα δένδρα μπορεί να είχαν πέσει, όπως έπεσαν σε άλλους δήμους.
Θα θέλαμε χιλιάδες ευρώ να τα αντικαταστήσουμε στήνοντας ένα γαϊτανάκι με εκατομμύρια όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Εμείς δεν έχουμε εκατομμύρια αλλά έχουμε την προνοητικότητα να κλαδεύουμε για να μην πέφτουν όπως έπεσαν σε αυτούς που μοιράζουν ξύλα.
Κλαδιά δεν μοιράζουμε, τα λίγα δένδρα που έπεσαν τα έκοψαν τα συνεργεία πρασίνου και τα έπαιρναν οι κάτοικοι στις γειτονιές που μας τα ζητούσαν.
Πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί οι Δήμοι που μοιράζουν ξύλα πως μπορούν να έχουν ποσότητες ξύλων για τα τζάκια για να καλύψουν 7.000 αιτήσεις όπως οι ίδιοι ομολογούν σε δημοσιεύματά τους.
Τελικά κάποιοι μας εμπαίζουν.
Αυτά για όποια απορία των κατοίκων μας γιατί δεν μοιράζουμε ξύλα, γιατί έχουμε μόνο κλαδιά.”

Ροή Ειδήσεων

Στην τελική ευθεία η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

Από την 1η Ιουλίου ξεκινάει η εφαρμογή της ψηφιακής...

«Ουδέν σχόλιο» για τις δηλώσεις Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

«Ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δηλώσεις...

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

Οι ιατρικές υπηρεσίες της Τσεχίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν...

Βασίλης Γκουρούσης: Αποφυλακίστηκε ο σύζυγος της Τέτας Καμπουρέλη για το «ριφιφί» στις θυρίδες

Εκτός φυλακής βρίσκεται πλέον ο Βασίλης Γκουρούσης, ο οποίος ήταν...

Στην τελική ευθεία η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

Από την 1η Ιουλίου ξεκινάει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με πάνω από 250 εργαζόμενους. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ...

«Ουδέν σχόλιο» για τις δηλώσεις Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

«Ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, που επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, η...

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

Οι ιατρικές υπηρεσίες της Τσεχίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν στη χώρα το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. «Σήμερα ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε από ένα εργαστήριο»...