Δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης: Ξεκινά το έργο της αστικής ανάπλασης

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος το έργο της αστικής ανάπλασης- ένα «δίκτυο πρασίνου» που θα συνδέσει το πάρκο Αφροδίτης στα όρια Ελληνικού και Αργυρούπολης με τις πλατείες Ελ. Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου και την πλατεία Αγ. Βαρβάρας- Όλα όσα θα περιλαμβάνει το έργο.

Ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες το έργο αστικής ανάπλασης του Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης.  Σκοπός του έργου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, είναι η δημιουργία ενός «Δικτύου Πρασίνου», οι οποίες θα προσφέρονται προς χρήση σε μη μηχανοκίνητα οχήματα (ποδήλατα, πατίνια), σε πεζούς και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις γενικότερης αναδιάρθρωσης και ανάπλασης στο Δημοτικό Πάρκο επί της οδού Αφροδίτης (Άλσος Αφροδίτης) στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Ελληνικού και Αργυρούπολης. Θα συνδέσει το πάρκο Αφροδίτης μέσω της ανάπλασης της Λεωφόρου Κύπρου (που θα ασφαλτοστρωθεί), της Λεωφόρου Αλεξιουπόλεως με τις επίσης υπό ανάπλαση πλατείες πλατείες Ελ. Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία ΑγίαςΤριάδας) και την πλατεία Αγ. Βαρβάρας – 25ης Μαρτίου – Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Το γραμμικό αυτό δίκτυο θα αποτελείται από αειθαλή ή φυλλοβόλα είδη φυτών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος στη σχετική ανακοίνωση,  οι φυτεύσεις αυτές φιλτράρουν, εμποδίζουν ή οδηγούν τη ροή του αέρα στις επιθυμητές διαδρομές, ενώ παράλληλα λειτουργούν ευεργετικά στον καθαρισμό του αέρα της πόλης είτε μηχανικά με τη συγκράτηση των μικροσωματιδίων από το φύλλωμά τους, είτε χημικά με τη χλωροφυλλική δραστηριότητα, είτε βιολογικά με την έκλυση βακτηριοκτόνων ουσιών από ορισμένα είδη. Παράλληλα λειτουργούν ως θερμομονωτικά σώματα για τον άμεσο και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Μέσω της διαδικασίας της εξατμισοδιαπνοής μπορούν να επιτύχουν μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας του καλοκαιριού κατά 2-3ο και συγκράτηση των ελάχιστων τιμών του χειμώνα. Ακόμη, βοηθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το έργο

Οι παρεμβάσεις θα είναι ουσιαστικά η εισαγωγή καινούργιων στοιχείων αστικού εξοπλισμού, η διαμόρφωση μονοπατιών, παρτεριών, χώρων άθλησης, παιχνιδιού και ψυχαγωγίας καθώς και η προμήθεια ειδών πρασίνου, οι εργασίες φύτευσης και η προμήθεια και τοποθέτηση ειδών αστικού εξοπλισμού, εξοπλισμού υπαίθριας άθλησης, οργάνων παιδικής χαράς και φυτικού υλικού, σε αντικατάσταση υφισταμένων ή και προς συμπλήρωσή τους στις πλατείες Ελ. Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία) και Αγ. Βαρβάρας – 25ης Μαρτίου – Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Οι προαναφερόμενοι κοινόχρηστοι χώροι συνδέονται μεταξύ τους μέσω της Λεωφόρου Κύπρου και της οδού Αλεξιουπόλεως. Στη νησίδα της Λ. Κύπρου καθώς και σε επιλεγμένα σημεία εκατέρωθεν της οδού Αλεξιουπόλεως θα αντικατασταθεί και θα εμπλουτισθεί η υπάρχουσα φύτευση προκειμένου τελικά να διαμορφωθεί ένας “πράσινος διάδρομος” από το Άλσος Αφροδίτης έως την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, συνολικού μήκους 2 χλμ. περίπου.

Θα τοποθετηθούν:

 • Αστικός Εξοπλισμός
 • Πολυόργανα Γυμναστικής
 • Εξοπλισμός πάρκων και παιδικής χαράς

Παράλληλα θα γίνουν οι εξής εργασίες:

 • Διαμόρφωσης τοπίου για πάρκα
 •  Διάστρωσης για πάρκα
 • Εξοπλισμός Άρδευσης
 • Εργασίες κατεδάφισης και αποξήλωσης

Όσον αφορά το πράσινο:

 • Θα φυτευθούν φυτά, δέντρα, θάμνοι και θα αγοραστούν διάφορα είδη εξοπλισμού κηπουρικής
 • Θα συντηρηθούν όλοι οι χώροι Πρασίνου
 • Θα παρασχεθούν Υπηρεσίες φροντίδας δέντρων
 • Θα τοποθετηθεί εξοπλισμός φωτισμού, Σύστημα πυρόσβεσης, Μονωμένα σύρματα και καλώδια, χλοοτάπητας, σωληνώσεις και διάφορα άλλα εξαρτήματα

Το έργο περιλαμβάνει επίσης εξοπλισμό αναψυχής και υπαίθριων αθλημάτων, εξαρτήματα αναρρίχησης, αδρανή υλικά, πλάκες από σκυρόδεμα, χρώματα σήμανσης και διαγράμμισης οδών, υπηρεσίες πιστοποίησης κ.α.

Η χρηματοδότηση γίνεται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Ροή Ειδήσεων

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα αντηλιακού λόγω ήπιων παρενεργειών

Την ανάκληση παρτίδας αντηλιακού που μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα...

Αυτά είναι τα πρώτα θύματα του που ταυτοποιήθηκαν

Τουλάχιστον τέσσερα θύματα της επίθεσης στο δημοτικό σχολείο του...

Ρόδος: Νεκρός σε τροχαίο 33χρονος μοτοσυκλετιστής

Έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή ο 33χρονος...

Μένουν σημαντικές ποσότητες ουκρανικών σιτηρών λόγω ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε πρωινή ενημέρωση ότι...

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα αντηλιακού λόγω ήπιων παρενεργειών

Την ανάκληση παρτίδας αντηλιακού που μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα στο δέρμα ή κάψιμο ανακοίνωσε σήμερα (25.05.2022) ο ΕΟΦ. Πρόκειται για το αντηλιακό Babe Super Fluid...

Αυτά είναι τα πρώτα θύματα του που ταυτοποιήθηκαν

Τουλάχιστον τέσσερα θύματα της επίθεσης στο δημοτικό σχολείο του Τέξας, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 παιδιά και 2 εκπαιδευτικοί, έχουν ταυτοποιηθεί, όπως μεταδίδουν...

Ρόδος: Νεκρός σε τροχαίο 33χρονος μοτοσυκλετιστής

Έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή ο 33χρονος οδηγός του δικύκλου που λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης, το όχημά του...