Άνοιξε και επίσημα τις πύλες του, το 2ο Forum ΣΠΑΥ 2023 «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη μέρα», με την τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 23 Ιανουαρίου 2023, στην Αργυρούπολη

Στο κατάμεστο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» έδωσαν το παρόν εκατοντάδες στελέχη της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υπουργοί, Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Βουλευτές, αιρετοί, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων και πλήθος κόσμου.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου.

Τις εργασίες του 2ου Forum άνοιξε ένα δεκάλεπτο βίντεο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και στιγμιότυπα από τις εργασίες, δράσεις, παρεμβάσεις και προγραμματισμούς που έχει κάνει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού τη θητεία 2019 – 2023 και οι οποίες τον ανήγαγαν σε Σύνδεσμο πρότυπο όλης της χώρας.

Μεταξύ αυτών παρουσιάστηκαν καθαρισμοί φραγμάτων, φρεατίων και οχετών και απομάκρυνση σκουπιδιών, πλαστικών και φερτών υλικών, αποψιλώσεις, κλαδεύσεις, συντήρηση δασικών δρόμων, συντήρηση υδραυλικών συστημάτων, τοποθέτηση νέων παρατηρητηρίων και συντήρηση υφιστάμενων, ανύψωση και συντήρηση δεξαμενών καθώς και τοποθέτηση νέων, ενίσχυση εθελοντών με χρήσιμο εξοπλισμό, τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων ενημέρωσης πολιτών, τοποθέτηση νέου εξοπλισμού δασικής αναψυχής, περιπολίες πυροφύλαξης και δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων ΣΠΑΥ. Εκτενής αναφορά έγινε και στα εγκαίνια του Υμηττός Trailκαθώς τα πρώτα 15 χλμ έχουν ήδη παραδοθεί στους λάτρεις του βουνού κ.α.

Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτοςκαλωσόρισε το πλήθος των παριστάμενων και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Ο ΣΠΑΥ είναι μια νίκη της Αυτοδιοίκησης που αποδεικνύει στην πράξη ότι όταν συνεργάζεται μπορεί να πετύχει μικρά θαύματα όπως αυτό που συντελείται στον Υμηττό».
Ποιο είναι αυτό; «Είναι η θωράκισή του, η φιλοδασική συνείδηση και η ανάπτυξη που συντελείται τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, δουλειάς, οργάνωσης και μελετών».

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ εστίασε στη συνεργασία των 11 Δήμων – Μελών του Συνδέσμου που ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν καλό σκοπό, την αναγέννηση του Υμηττού μας και απέδειξαν ότι «όταν σηκώνεις τα μανίκια ψηλά, ανεξάρτητα αν προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και ιδεολογίες και ενωνόμαστε για την αγάπη μας για το βουνό πετυχαίνουμε αυτά τα αποτελέσματα».

crossorigin="anonymous">

Επίσης, επεσήμανε ότι «όσα παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο Forum και όσα αναδεικνύονται ως καλές πρακτικές σε αυτό οδηγούν σε έναν επιπλέον ανώτερο επίπεδο τη θωράκιση και προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας αφού «είμαστε σε θέση να τα εξάγουμε σε άλλες περιοχές, σε άλλους Δήμους με τις ίδιες ανάγκες με εμάς που χρειάζονται την τεχνογνωσία μας. Ξεκινήσαμε με την Αρχαία Ολυμπία, προχωράμε στα Καλάβρυτα, στην Άρτα, στη Γορτυνία και όπου αλλού μας καλέσουν προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και εκεί στους φίλους Δημάρχους και πόλεις την ίδια πολιτική προστασίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Χωρίς να αντικαθιστούμε το κράτος και χωρίς να θέλουμε να παίξουμε το ρόλο του κράτους. Αντιθέτως, ερχόμαστε επικουρικά και ενισχυτικά!».

Στην έναρξη των εργασιών του 2ου Forum χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής και συγκεκριμένα εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. «Είμαστε όλοι μια γροθιά. Τα δάση δεν έχουν χρώμα και ιδεολογία. Κανείς από μόνος του δε μπορεί να πετύχει, χρειάζεται το κράτος, η πυροσβεστική, οι εθελοντές. Ομολογώ ότι ο Έλληνας πυροσβέστης ίσως είναι ο καλύτερος της Ευρώπης», τόνισε ο Υπουργός.

Επίσης, την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε ο Χρήστος Σπίρτζης και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ανάβοντας τα αίματα της πολιτικής συζήτησης και του διαδραστικού διαλόγου.

Ροή Ειδήσεων

Πάπυρο 2.000 ετών που περιγράφει τη ζωή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο αποκρυπτογραφεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Πάπυρος ηλικίας 2.000 ετών, ο οποίος εξιστορεί τις δυναστείες που διαδέχθηκαν τον Μέγα Αλέξανδρο, αποκρυπτογραφείται σχεδόν δύο χιλιετίες μετά τη μερική καταστροφή του...

Σεισμός στην Τουρκία: Ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για τη βοήθεια από Σολτς

Ο κ. Σολτς δήλωσε ακόμη ότι ο ίδιος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο, όπως είπε, τόνισε τη βούληση...

Ανθρωπιστική βοήθεια για την Τουρκία στέλνει η Ελλάδα με πέντε πτήσεις – Συνοδεύει ο Χρ. Στυλιανίδης

   Mε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό...