ΚΥΤ Αργυρούπολης – Τι μας δίδαξε η έκρηξη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου

-

Η μεγάλη έκρηξη και πυρκαγιά που προκλήθηκε στο ΚΥΤ του Ασπροπύργου πριν μία εβδομάδα περίπου, έφερε ξανά στο προσκήνιο τις συζητήσεις για την προσπάθεια της αναβάθμισης του ΚΥΤ Αργυρούπολης σε 400.000V.

Ο ΑΔΜΗΕ μετά την μεγάλη πυρκαγιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου (Ασπροπύργου) που βύθισε στο σκοτάδι ένα μεγάλο μέρος της Αττικής και της Πελοποννήσου στις 7 Φεβρουαρίου, ενημέρωσε πως το συμβάν προκλήθηκε από εσωτερικό σφάλμα σε αυτομετασχηματιστή εντός του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, ενώ σημειώθηκε επιπλέον αδυναμία λειτουργίας του αντίστοιχου διακόπτη προστασίας, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς και την απώλεια ηλεκτροδότησης.

Δείτε και άλλες εικόνες και βίντεο από την έκρηξη:

Εδώ έρχεται να εμπλακεί το θέμα του ΚΥΤ της Αργυρούπολης που βρίσκεται στον Υμηττό με τον ΑΔΜΗΕ να υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση της αναβάθμισης του ΚΥΤ αυτού σε 400.000V λόγω προσφυγών στο ΣτΕ, προκαλεί την επιβάρυνση του ΚΥΤ στον Ασπρόπυργο.

Όμως ο λόγος της πυρκαγιάς έχει άλλα αίτια και αυτά δεν είναι άλλα από την παλαιότητα του εξοπλισμού του ΚΥΤ Κουμουνδούρου που λειτουργεί από το 1991 με μετασχηματιστή κατασκευής 1986 και διακόπτη κατασκευής από το μακρινό 1972.

Μάλλον απολογούμενος, ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι προκήρυξε από το 2018 διαγωνισμό για την αντικατάστασή του, ο οποίος λόγω προσφυγών ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 και οι πρώτοι αυτομετασχηματιστές αναμένεται να παραδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι στην πυρκαγιά που προκλήθηκε στον Ασπρόπυργο σημαντικό ρόλο στην δυσκολία κατάσβεσή της έπαιξε μία γιγάντια δεξαμενή που περιείχε λάδι για την ψύξη του μετασχηματιστή, η οποία τροφοδοτούσε την πυρκαγιά συνεχώς με καύσιμη ύλη.

 

Πυρκαγιά σε Υποσταθμό της ΑΔΜΗΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου
Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

Πυρκαγιά σε Υποσταθμό της ΑΔΜΗΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου
Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

Πέραν της σοβαρότητας που έχει η συντήρηση ενός Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης, εξίσου σημαντική είναι και η συντήρηση του υπόλοιπου δικτύου που βρίσκεται στους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας, με τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς υπό συγκεκριμένες συνθήκες να είναι ένα πραγματικό σενάριο.

Το παρακάτω περιστατικό πυρκαγιάς έλαβε χώρα στον Υμηττό τον Σεπτέμβριο του 2020

Δημοσιεύτηκε από ΣΠΑΥ Υμηττός στις Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Δημοσιεύτηκε από ΣΠΑΥ Υμηττός στις Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Μετά από όλα τα παραπάνω δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα όπως το αν ένα πεσμένο καλώδιο μπορεί να προκαλέσει μια πυρκαγιά στο βουνό του Υμηττού, τι θα μπορούσε να προκληθεί από μία αντίστοιχη έκρηξη ενός μετασχηματιστή και μια δεξαμενής λαδιού σαν αυτή του Ασπροπύργου, στην καρδιά του Υμηττού σε μία ημέρα με δυνατούς ανέμους.

Πηγές: Σύνδεσμος Προστασίας και ανάπτυξης Υμηττού, kathimerini.gr, iefimerida,gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ