Από τα δεδομένα των συλλήψεων στις παγίδες, στις περιοχές του νομού Σερρών, η πτήση του εντόμου της καρπόκαψας εμφανίζει σημαντική αύξηση από τις 3 έως 6 Ιουλίου, ενώ και στις περιοχές του νομού Δράμας η πτήση του εντόμου συνεχίζεται με σημαντικούς πληθυσμούς. Οι περισσότερες εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 10-13 Ιουλίου.
Ως εκ τούτου, συνιστάται να γίνει ένας επαναληπτικός ψεκασμός, ιδιαίτερα σε οπωρώνες μηλοειδών και καρυδιάς με βεβαρημένο ιστορικό προσβολών, αλλά και όπου δεν πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ψεκασμός.
Διαβάστε επίσης: Καρυδιά: Ξεκίνησε η πτήση της καρπόκαψας
Η πορεία των συλλήψεων της καρπόκαψας είναι ενδεικτική για την πορεία εξέλιξης του εντόμου για μία ευρεία περιοχή. Επειδή όμως, υπάρχει πιθανότητα διαφοροποίησης μεταξύ των κτημάτων μίας περιοχής, καλό είναι οι παραγωγοί να παρακολουθούν την εμφάνιση της καρπόκαψας στα κτήματά τους είτε με παγίδες είτε με τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, με σκοπό τη καλύτερη εκτίμηση της αναγκαιότητας του ψεκασμού.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν τα αναγραφόμενα στις ετικέτες έγκρισης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα τον προβλεπόμενο μέγιστο αριθμό επεμβάσεων με το ίδιο εντομοκτόνο. Οι επόμενοι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται με σκευάσματα που έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
Συνδυασμός καλλιεργητικών μέτρων και χημικής καταπολέμησης όπου απαιτείται δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας ιδιαίτερα στα ψηλά τμήματα των δένδρων.