Γαλλία: «Καμπανάκι» Μοσκοβισί για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού


Η πολιτική είναι ρόλοι και οι πρωταγωνιστές πρέπει να υποδύονται τους ρόλους αυτούς στην ώρα τους και πειστικά. Δεν πρόλαβε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν να εξαγγείλει το νέο «πακέτο» των 25 δισ. δολαρίων για την στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, δεν πρόλαβε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ να κηρύξει «απαρχαιωμένους» τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος αφού και οι πρώην «φειδωλοί» Γερμανία και Ολλανδία ξοδεύουν αφειδώς το δημόσιο χρήμα για να αντισταθμίσουν τις εισοδηματικές απώλειες από τον πληθωρισμό, ήρθε ο πρώην συνάδελφος του Λε Μερ και πρώην επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, για να θυμίσει ότι, όχι, όλοι οι κανόνες ισχύουν. Και ότι «η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι από το 1993 και εντεύθεν η Γαλλία έζησε ξοδεύοντας περισσότερα από τις δυνατότητές της».

Ο Μοσκοβισί, βέβαια, τα λέει αυτά έχοντας αλλάξει λεοντή. Δεν είναι πλέον υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ (υπεύθυνος τη διετία 2012-2014 για το ότι η χώρα του «ξόδευε περισσότερα από όσα έβγαζε»). Δεν είναι πλέον επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ (ευέλικτος ισορροπιστής και πραγματικός φίλος της Αθήνας κατά την κρίσιμη για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας πενταετία 2014-2019). Είναι πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας του, διορισμένος προ διετίας από τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Ε, αυτή την πρώτη πενταετία του Μακρόν βάλθηκαν να «ξεσκονίσουν» οι δικαστές του ανωτάτου οικονομικού δικαστηρίου της Γαλλίας, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση ασφαλώς του προέδρου Μοσκοβισί. Και την Πέμπτη, συμπτωματικώς την επομένη των εξαγγελιών του «πακέτου» των 25 δισ. ευρώ από την πρωθυπουργό, προειδοποίησαν ότι «η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών στη χώρα είναι πολύ σοβαρή».

«Βγείτε από την τύφλωση»

«Με την έκθεση αυτή θέλουμε σήμερα να απευθύνουμε ένα μήνυμα συναγερμού», είπε ο Μοσκοβισί παρουσιάζοντας στη δημοσιότητα τις αποφάνσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου προέτρεψε την εκτελεστική εξουσία «να βγει από την τύφλωση και να μπει σε μια αξιόπιστη τροχιά ελέγχου των δαπανών για την επόμενη πενταετία».

Και όμως, σύμφωνα με την Μανόν Μαλέρ της «Le Figaro», ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών της πρώτης πενταετίας Μακρόν από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ήταν τόσο απορριπτικός γι’ αυτήν και τα συμπεράσματά του δεν ήταν τόσο καυστικά όσο εκείνα της έκθεσης του 2017, όταν οι οικονομικοί δικαστές είχαν χαρακτηρίσει τον τελευταίο προϋπολογισμό που ενέκρινε στα τέλη του 2016 ο Φρανσουά Ολάντ «προφανώς μολυσμένο από ανειλικρίνεια».

Η έκθεση των οικονομικών δικαστών για την πρώτη θητεία Μακρόν δεν περιέχει μεν τόσο ακραίες διατυπώσεις, αλλά επί της ουσίας δεν είναι λιγότερο αυστηρή. «Κατά το πρώτο σκέλος της πενταετούς θητείας του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκμεταλλεύτηκε επαρκώς την καλή οικονομική συγκυρία και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του κράτους», σημειώνεται.

«Κίτρινα γιλέκα» και κοροναϊός

Ο Μοσκοβισί παρουσιάζοντας την έκθεση έκανε λόγο για «χαμένη ευκαιρία» σε μια πολιτική συγκυρία πολύ πιο ευνοϊκή από τη σημερινή, όταν δηλαδή η παράταξη του Μακρόν απολάμβανε μια συμπαγή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Είπε ότι πιεζόμενη από το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» η κυβέρνηση δεν είχε τσιγκουνευτεί τα μέσα για να κατευνάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια, πολλαπλασιάζοντας τα μπόνους, τα επιδόματα και τις μειώσεις των εισφορών, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.

Η κρίση του κορωνοϊού έβαλε τέλος σε κάθε φιλοδοξία περιορισμού των δαπανών με το προεδρικό «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσουμε τους Γάλλους», βυθίζοντας τα δημόσια οικονομικά στο κόκκινο. Ως αποτέλεσμα, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 15,1 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δύο χρόνια, αύξηση όχι λιγότερο από 440 δισ. ευρώ, για να διαμορφωθεί στο 112,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2021.

Στο στόχαστρο το «πακέτο Μπορν»

Κατά τον Μοσκοβισί και το Ελεγκτικό Συνέδριο, η έκρηξη των δημοσίων δαπανών δεν οφείλεται μόνο στην υγειονομική κρίση. «Πέρυσι, οι δαπάνες που δεν σχετίζονταν με την πανδημία εκτινάχθηκαν κατά 5,1% συγκριτικά με το 2020», είπε ο πρώην επίτροπος της ΕΕ.

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αμφισβήτησε ποτέ την πρόθεση του προέδρου και της κυβέρνησης να στηρίξει τους πολίτες τη διετία της πανδημίας ‘με όποιο κόστος’. Αλλά δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα συστηματικό και διαρκές ‘με όποιο κόστος’», προειδοποιεί ο Πιερ Μοσκοβισί, που εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά των μέτρων που εξήγγειλε η Ελιζαμπέτ Μπορν.

«Τα οικονομικά περιθώρια είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ η κυβέρνηση Μπορν συνεχίζει να αυξάνει τις δαπάνες με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να δίνει σαφή και λεπτομερή κατεύθυνση για τις εξοικονομήσεις που πρέπει να γίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Απειλή για την εθνική κυριαρχία

Οι οικονομικοί δικαστές και ο επικεφαλής τους ανησυχούν για τις τελευταίες προβλέψεις της εκτελεστικής εξουσίας που κρίνονται «πολύ αισιόδοξες» για εφέτος. Αμφισβητούν την πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,5% και ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα σταθεροποιηθεί στο 5% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

«Αυτές οι προβλέψεις καθίστανται ευάλωτες εξαιτίας πολλών κινδύνων που σχετίζονται με τη γενικότερη γεωπολιτική, οικονομική και υγειονομική συγκυρία», επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, που θεωρεί ότι η τελευταία δέσμη μέτρων της Μπορν ανεβάζει σχεδόν στα 60 δισ. ευρώ την επιπλέον επιβάρυνση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, επιβάρυνση που δεν προβλέπεται στον αρχικό προϋπολογισμό για το 2022.

«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να ζούμε κάτω από την ψευδαίσθηση του απεριόριστου χρέους», τόνισε ο Μοσκοβισί. Κι αυτό επειδή «η άνοδος των επιτοκίων στις αγορές θα βαραίνει όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια». Σε αυτό το πολύ ζοφερό πλαίσιο, «η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών  ανάγεται περισσότερο από ποτέ σε μια απαίτηση, δίχως την οποία η χώρα θα ήταν εκτεθειμένη σε αυξανόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία της », εξήγησε.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

«Τα δύσκολα τώρα έρχονται», προειδοποιούν οι οικονομικοί δικαστές της Γαλλίας, θυμίζοντας τις διάφορες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα συμπεριλαμβανομένης της «ακανθώδους αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Τα επισημαίνουν ως οφείλουν όλα αυτά και τα πιστεύουν οι οικονομικοί δικαστές. Αλλά ο πρόεδρος του Σώματος είναι πολιτικός και σίγουρα αντιλαμβάνεται – αν και λόγω αξιώματος δεν το ομολογεί – την άποψη που εξέφρασε ο Λε Μερ ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος υπό το βάρος των γεωπολιτικών εξελίξεων και υπό την απειλή κοινωνικών εξεγέρσεων να υιοθετήσουν δίχως πολλές τυμπανοκρουσίες, ανεπαισθήτως ίσως, «μια αλλαγή οικονομικού παραδείγματος». Διότι αλλαγή ιδεών και οικονομικής συμπεριφοράς από τη μια στιγμή στην άλλη οι καταναλωτές της ζωής δεν πρόκειται να δεχθούν αδιαμαρτύρητα.

Πηγή: OT



Ροή Ειδήσεων

FΤ: Συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας για τερματισμό των πληγμάτων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις

«Κυκλοφορούν πολλές πληροφορίες που δεν σχετίζονται με την...

Μενίδι: 18χρονος έσπρωξε 72χρονη για τη σειρά στο ΑΤΜ – Νοσηλεύεται στην εντατική

Την έσπρωξε μετά από διαπληκτισμό με αποτέλεσμα η 72χρονη...

Βαλένθια: Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ για τις πλημμύρες

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια ανθρώπινων...

Καιρός : Η πρόγνωση του καιρού από τη Χριστίνα Σούζη

Η πρόγνωση του καιρού από τη Χριστίνα Σούζη  ...

FΤ: Συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας για τερματισμό των πληγμάτων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις

«Κυκλοφορούν πολλές πληροφορίες που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα» δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ ...

Μενίδι: 18χρονος έσπρωξε 72χρονη για τη σειρά στο ΑΤΜ – Νοσηλεύεται στην εντατική

Την έσπρωξε μετά από διαπληκτισμό με αποτέλεσμα η 72χρονη να χτυπήσει στο κεφάλι - Η γυναίκα μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ - Συνελήφθη ο 18χρονος ...

Βαλένθια: Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ για τις πλημμύρες

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην περιοχή της Βαλένθια στην Ισπανία»,...