Αεροπλάνα: Ο αριθμός τους σε όλον τον κόσμο θα διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια


Ο αριθμός των αεροπλάνων σε όλον τον κόσμο θα διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια λόγω της αύξησης της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας και της ανάγκης των εταιρειών να ανανεώσουν τον στόλο τους με πιο οικονομικά αεροσκάφη, σύμφωνα με την Airbus.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών εκτιμά σήμερα πως η παγκόσμια αγορά θα χρειαστεί 39.490 νέα αεροπλάνα (επιβατικά και cargo), ανεβάζοντας έτσι τον παγκόσμιο στόλο σε 46.930 (έναντι 22.880 που ήταν το 2020).

Η προηγούμενη εκτίμηση της Airbus

Η εκτίμηση αυτή είναι αντίστοιχη της προηγούμενης (39.020 νέα αεροπλάνα) που είχε κάνει η ίδια εταιρεία τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, η Airbus αναθεώρησε επί τα χείρω – από 3,9% σε 3,6% – τη μέση ετήσια αύξηση της αεροπορικής κίνησης.

Είναι, πάντως, πιο συντηρητική από εκείνη της ανταγωνίστριας Boeing, η οποία προβλέπει την ανάγκη για 43.610 παραδόσεις νέων αεροσκαφών. Ο αμερικανικός κολοσσός αναμένεται να δημοσιεύσει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του την Κυριακή.

Τι ρόλο έπαιξε ο κοροναϊός

Παρά την τεράστια μείωση στα χρόνια της πανδημίας, η παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 μεταξύ 2023 και 2025. Ωστόσο, εκτιμάται πως η πανδημία Covid-19 δεν θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη ζήτηση για νέα αεροσκάφη.

Το 60% των μελλοντικών παραδόσεων αφορά την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών για την εξυπηρέτηση του κοινού, ενώ το 40% (περίπου 15.400 αεροσκάφη) προορίζεται για την αντικατάσταση παλαιών αεροσκαφών με νέα που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα.

Τα νέα μοντέλα εξοικονομούν 15-20% κηροζίνη και έχουν επομένως εξίσου λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), κάτι που αποτελεί ισχυρό επιχείρημα για τον τομέα των αερομεταφορών που βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του και έχει δεσμευτεί για «μηδενικές εκπομπές» CO2 έως το 2050.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εκτιμάται πως θα έχει τα πρωτεία στις παραδόσεις νέων αεροσκαφών με 23% και θα ακολουθήσουν η Κίνα (21%), η Ευρώπη (21%) και η Βόρεια Αμερική (18%).

Περίπου το 80% της ζήτησης αφορά αεροσκάφη τύπου Α320 ή Boeing 737, ενώ το 20% μεγαλύτερα μοντέλα (τύπου A330, A350, Boeing 787, Boeing 777).

Η ζήτηση για νέα αεροσκάφη μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 2.440 ή 900 περισσότερα από σήμερα, κυρίως εξαιτίας της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με την Airbus, η πρόβλεψη δικαιολογεί την πρόθεσή της να αυξήσει την κατασκευή αεροσκαφών τύπου A320 σε 75 κάθε μήνα, έναντι περίπου 45 που είναι σήμερα. Οι παραγγελίες της Airbus ανέρχονταν στα τέλη Ιουνίου σε 7.046 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 5.829 τύπου A320, εξασφαλίζοντάς της πολλά χρόνια παραγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΡοή Ειδήσεων

Ανδρουλάκης: Προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για να μειωθεί το αυξημένο κόστος ζωής

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος...

Ρόδος: Συνελήφθη 28χρονος Ρομά που είχε καταδικαστεί για εμπρησμό

Ο 28χρονος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών...

Νέες αποκαλύψεις για τα πραγματικά αίτια θανάτου της ηθοποιού

Η έκθεση του ιατροδικαστή για τα πραγματικά αίτια...

Πυροβολισμοί εναντίον οχημάτων της Πυροσβεστικής στη Περιφερειακή Αιγάλεω

Προηγήθηκε κλήση στην πυροσβεστική για φωτιά σε νταλίκα,...

Ανδρουλάκης: Προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για να μειωθεί το αυξημένο κόστος ζωής

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκε το προάστιο Sonnwendviertel στη Βιέννη, που είναι πρωτοπόρος στα προγράμματα κοινωνικής στέγης ...

Ρόδος: Συνελήφθη 28χρονος Ρομά που είχε καταδικαστεί για εμπρησμό

Ο 28χρονος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για τον εμπρησμό που προκλήθηκε σε δύο τροχόσπιτα και δύο παραπήγματα  τον Δεκέμβριο του 2014. ...

Νέες αποκαλύψεις για τα πραγματικά αίτια θανάτου της ηθοποιού

Η έκθεση του ιατροδικαστή για τα πραγματικά αίτια του θανάτου της Αμερικανίδας ηθοποιού Αν Χεκ ήρθε στο φως της δημοσιότητας.Σύμφωνα με την έκθεση...