Πετρέλαιο: Η πτώση κάτω από τα 100 δολ. ίσως είναι παροδική – Tι προβλέπει ο CEO της Chevron


Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έχει πέσει η τιμή του πετρελαίου καθώς οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται, αυξάνοντας παράλληλα και τις ανησυχίες για τη ζήτηση του μαύρου χρυσού. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικλ Γουίρθ δήλωσε ότι η υποχώρηση των τιμών μπορεί να είναι πρόσκαιρη.

«Η στενότητα στην προσφορά δεν έχει εξαφανιστεί», είπε την Τετάρτη στο CNBC. «Πιστεύω ότι είναι υπέροχο για την οικονομία το ότι οι τιμές έχουν μετριαστεί, αλλά βλέπω επίσης ότι οι κίνδυνοι παραμένουν και με κατεύθυνση προς τα ανοδικά».

Διαβάστε επίσης: Το νέο ενεργειακό όπλο της Ρωσίας κατά της Ευρώπης

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού, το σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, διαπραγματεύτηκαν πάνω από 130 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο — τιμή που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2008.

Οι υψηλές τιμές περιόρισαν την ζήτηση

Ο Γουίρθ εκτίμησε ότι η πρόσφατη ύφεση στην τιμή του πετρελαίου οφείλεται επίσης στον περιορισμό της ζήτησης λόγω των υψηλών τιμών. Η πλευρά της ζήτησης της εξίσωσης μπορεί να έχει πιο άμεση ανταπόκριση, αλλά η μακροπρόθεσμη προσφορά παραμένει περιορισμένη.

«Τώρα η πραγματική πρόκληση για τον κόσμο, νομίζω, είναι η επένδυση στην προσφορά… καθώς περνάμε από οποιαδήποτε μορφή οικονομικής επιβράδυνσης, βλέπουμε ποια είναι τα αποθέματα που θα στηρίξουν την ανάπτυξη στο μέλλον», είπε.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Τέλος άνθρακας και πετρέλαιο από τη Ρωσία

Ο CEO της Chevron επεσήμανε αρκετούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους ανοίγματος της οικονομίας της Κίνας μετά την άνοδο των κρουσμάτων Covid.

Επιπλέον, οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας αναδιοργανώνονται μετά από την επιβολή κυρώσεων από δυτικές χώρες στη ρωσική ενέργεια.

Μπορεί πάντως οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει, το αμερικανικό αργό εξακολουθεί να είναι αυξημένο σχεδόν κατά 30% για το 2022.

Η άνοδος των τιμών στην αντλία έχει γίνει πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των επερχόμενων ενδιάμεσων εκλογών.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα καλέσει τη βιομηχανία πετρελαίου —τόσο τους εγχώριους όσο και τους ξένους παραγωγούς— να αυξήσει την παραγωγή. Μάλιστα μέσα στην εβδομάδα θα συναντηθεί με αξιωματούχους από τη Σαουδική Αραβία, τον de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ.

Πηγή: ΟΤΡοή Ειδήσεων

Βρετανία: Απεργία έχουν εξαγγείλει οι σιδηροδρομικοί από την παραμονή των Χριστουγέννων

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη...

Θεσσαλονίκη: Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η συγκέντρωση των Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο

Διαδηλωτές αναποδογύρισαν και βανδάλισαν ένα σταθμευμένο ΙΧ, δίπλα...

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων πλαφόν τιμή ρωσικού πετρελαίου

Τα πετρελαιοφόρα έχουν αγκυροβολήσει κοντά στα στενά του...

Βρετανία: Απεργία έχουν εξαγγείλει οι σιδηροδρομικοί από την παραμονή των Χριστουγέννων

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη Βρετανία κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Toby Melville).Σε ψηφοφορίαΗ συνδικαλιστική...

Οικονόμου: Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαστική έρευνα – Καλοσωρίζουμε στην αντίληψη και τον κ. Τσίπρα

Η κυβέρνηση έχει από την πρώτη στιγμή δηλώσει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. ...

Θεσσαλονίκη: Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η συγκέντρωση των Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο

Διαδηλωτές αναποδογύρισαν και βανδάλισαν ένα σταθμευμένο ΙΧ, δίπλα από φλεγόμενο κάδο. Σε...