Ακίνητα: Οι ακριβότερες και οι φθηνότερες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη


Συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 η ανοδική πορεία των τιμών για αγορά και ενοικίαση κατοικίας, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Αττική.

Με βάση τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους σημειώθηκαν στον Πειραιά (11,9%), στον Δήμο Θεσσαλονίκης (11,7%), στον Νομό Λάρισας (11,3%), στα νότια προάστια της Αθήνας (10,9%) και στη Χαλκιδική (10,8%).

Διαβάστε επίσης: Spitogatos Insights: Πόσο κοστίζουν πλέον τα ακίνητα στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές

Όσον αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας, μεγαλύτερες αυξήσεις για το ίδιο διάστημα παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων στο υπόλοιπο Αττικής (16,2%), στα ανατολικά (14,3%), βόρεια (9,1%) και νότια προάστια της Αθήνας (5,9%), στον Πειραιά (11,1%) και στα προάστιά του (6,9%).

Διαβάστε επίσης: Αγορά κατοικίας: «24 χρόνια δουλειάς για ένα δυάρι…»

Σημειώνεται ότι, τόσο στην πώληση όσο και στην ενοικίαση κατοικιών, παρατηρείται γενικότερη αύξηση των ζητούμενων τιμών το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με πέρυσι, με την ανοδική αυτή τάση – η οποία είχε διαπιστωθεί και στην ανάλυση του πρώτου τριμήνου – να επιβεβαιώνεται παρά τις λιγοστές περιπτώσεις μείωσης της μέσης ζητούμενης τιμής.

Αττική

Η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση και ενοικίαση συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Αρκετές περιοχές με τάση αύξησης της μέσης ζητούμενης τιμής εντοπίζονται στον Πειραιά και τα νότια προάστια της Αθήνας, στοιχείο το οποίο πιθανόν σχετίζεται με την αναβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών στο πλαίσιο αφενός της κατασκευής νέων σταθμών μετρό στον Πειραιά και αφετέρου της υλοποίησης έργων στη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε επίπεδο πώλησης κατοικιών αφορούν περιοχές των νοτίων προαστίων της Αθήνας όπως η Καλλιθέα (19,0%), το Μοσχάτο (16,3%), το Παλαιό Φάληρο (14,7%) και ο Άλιμος (15,8%).

Ανοδική πορεία παρουσιάζεται και σε περιοχές του κέντρου όπως το Παγκράτι (15,9%) και τα Σεπόλια (15,4%), στα δυτικά (Αιγάλεω: 20,3%) και στα βόρεια προάστια (Αγία Παρασκευή: 14,9%), καθώς και στο υπόλοιπο Αττικής (Ραφήνα: 17,2%).

Όσον αφορά την ενοικίαση κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται σε περιοχές των νοτίων προαστίων όπως η Βάρη – Βάρκιζα (15,6%), η Βουλιαγμένη (14,8%) και το κέντρο – λιμάνι του Πειραιά (14,7%). Ακόμη, η Κηφισιά: 17,9% και Νέα Ερυθραία: 12,5% στα βόρεια και το Παγκράτι (14,1%) στο κέντρο έχουν επίσης σημειώσει ιδιαίτερη αύξηση.

Οι ακριβότερες και οικονομικότερες περιοχές

Στις ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας, με βάση τη μέση ζητούμενη τιμή το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εντοπίζονται κυρίως δήμοι των νοτίων προαστίων όπως η Βουλιαγμένη, η Βούλα, ο Άλιμος, η Γλυφάδα και το Ελληνικό, ενώ δε λείπει το Ιστορικό Κέντρο, η περιοχή του Λυκαβηττού –  Κολωνάκι και η Φιλοθέη.

Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας είναι, μεταξύ άλλων, τα Άνω Λιόσια, η Αγία Βαρβάρα, τα Ταμπούρια-Αγία Σοφία, καθώς και περιοχές στο υπόλοιπο της Αττικής, όπως ο Ωρωπός και η Σκάλα Ωρωπού.

Όσον αφορά την ενοικίαση κατοικίας, η οποία απασχολεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα δεδομένης της ανοδικής τάσης των τιμών, οι πιο οικονομικές περιοχές το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είναι το Κερατσίνι, το Ίλιον, η Νίκαια και τα Πατήσια.

Από την άλλη, στις ακριβότερες περιοχές για το ίδιο διάστημα συγκαταλέγονται η Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, το Παλαιό και Νέο Ψυχικό, το Ιστορικό Κέντρο και το Ελληνικό.

Θεσσαλονίκη

Αναφορικά με τον δείκτη τιμών στη συμπρωτεύουσα, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας με βάση τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου είναι, μεταξύ άλλων η Καλαμαριά, η Πυλαία, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Τούμπα.

Οι οικονομικότερες περιοχές εντοπίζονται στα προάστια της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις περιοχές Λαγκαδάς, Εχέδωρος, Μυγδονία, Αμπελόκηποι, Επανομή και Βασιλικά.

Ως προς την ενοικίαση στη Θεσσαλονίκη, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή παρατηρείται σε περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως το κέντρο, οι 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια, η Πυλαία, ο Βαρδάρης – Λαχανόκηποι, το Φάληρο-Ιπποκράτειο και η Άνω Πόλη.

Από την άλλη, το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι οικονομικότερες περιοχές εντοπίζονται στα προάστια και συγκεκριμένα στον Δήμο Μίκρας, το Ωραιόκαστρο, τη Σταυρούπολη, τους Αμπελόκηπους, τη Θέρμη και τον Εύοσμο.Ροή Ειδήσεων

Ρωσία: Απαγορεύει την είσοδο στη χώρα για 200 Καναδούς

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του...

Διονύσης Σαββόπουλος για τον κορωνοϊό και την αναβολή των συναυλιών του

«Ζητώ -μαραζωμένος- συγγνώμη»: Ο Διονύσης Σαββόπουλος «απολογείται», ως μη...

Γαλλία: Διαθέτουν δωρεάν προφυλακτικά και για τους ανήλικους

Από 1η Ιανουαρίου θα δίνονται δωρεάν προφυλακτικά...

Ολλανδία – Αργεντινή 2-2, 3-4 πεν.: Και ο… Θεός είπε Μέσι

Σε ένα ΜΥΘΙΚΟ ματς που είχε απίστευτες...

Ρωσία: Απαγορεύει την είσοδο στη χώρα για 200 Καναδούς

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του κατήγγειλε τη «ρωσοφοβική πολιτική» της κυβέρνησης του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό. ...

Διονύσης Σαββόπουλος για τον κορωνοϊό και την αναβολή των συναυλιών του

«Ζητώ -μαραζωμένος- συγγνώμη»: Ο Διονύσης Σαββόπουλος «απολογείται», ως μη όφειλε, επειδή όπως λέει «χάλασε το Σαββατοκύριακο του κοινού» ...

Γαλλία: Διαθέτουν δωρεάν προφυλακτικά και για τους ανήλικους

Από 1η Ιανουαρίου θα δίνονται δωρεάν προφυλακτικά σε νέους, όπως έχει ήδη ανακοινωθείΗ δωρεάν χορήγηση προφυλακτικών από τα φαρμακεία θα επεκταθεί και...