Κίνα: Βουτιά στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο


Απότομη συρρίκνωση κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Κίνας, ενώ η ετήσια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά, καταδεικνύοντας τον κολοσσιαίο αντίκτυπο στη δραστηριότητα από τα εκτεταμένα lockdown λόγω COVID, που τάραξαν τη βιομηχανική παραγωγή και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας υποχώρησε κατά 2,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 1,5%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου αυξήθηκε κατά μόλις 0,4%, παρά τις προβλέψεις για άνοδο 1,0%.

Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5%.

Μηδενική COVID

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πολιτικής της μηδενικής Covid που εφαρμόζει το Πεκίνο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο επιβλήθηκαν μερικά ή καθολικά lockdown σε μεγάλα αστικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Σαγκάης.

Ενώ πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς έχουν αρθεί έκτοτε και τα στοιχεία του Ιουνίου έδειξαν σημάδια βελτίωσης, οι αναλυτές δεν αναμένουν ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Η Κίνα εμμένει στη σκληρή πολιτική της για μηδενική COVID-19 εν μέσω νέων κρουσμάτων, η αγορά ακινήτων της χώρας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η παγκόσμια προοπτική είναι θολή.

Η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε την Τετάρτη να διατηρήσει τη ρευστότητα αρκετά άφθονη και να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης, προβλέποντας μια προσωρινή άνοδο στο συνολικό επίπεδο του χρέους εν μέσω προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να περιοριστεί από τις ανησυχίες για εκροές κεφαλαίων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή της Κίνας, αν και δεν είναι τόσο καυτές όσο αλλού, μπορεί επίσης να προσθέσουν περιορισμούς στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός καταναλωτών θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει το 3% τους επόμενους μήνες, αλλά το μέσο επίπεδο ολόκληρου του έτους θα εξακολουθεί να είναι εντός του ετήσιου στόχου του 3%.Ροή Ειδήσεων

Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές

«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές...

Ιταλία: Αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην Ίσκια εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκφράζονται φόβοι ότι ο...

Σαν σήμερα, το 1943 οι Ναζί εκτελούν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 Έλληνες ομήρους

Το 1885 φωτογραφίζεται για πρώτη φορά μετεωρίτης και το 1922...

Τελευταία ευκαιρία για τα χρέη στην εφορία

Την ευκαιρία να κλείσουν τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν...

Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές

«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και αυτοδύναμη», τόνισε ο...

Ιταλία: Αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην Ίσκια εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τους οκτώ.  ...

Σαν σήμερα, το 1943 οι Ναζί εκτελούν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 Έλληνες ομήρους

Το 1885 φωτογραφίζεται για πρώτη φορά μετεωρίτης και το 1922 ο βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ εισέρχεται στον τάφο του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο ...