Κομισιόν: Ολοκληρώνεται το σχέδιο ανάγκης για την ενεργειακή κρίση


Πυρετώδεις είναι οι συζητήσεις στην Κομισιόν για την προετοιμασία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ρωσία «κόψει» τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση θα ανακοινωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Το σχέδιο θα περιέχει κριτήρια για την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο αλλά και «φραγή» στην ψύξη και τη θέρμανση, καθώς και την ενεργειακή αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Επίσης, αναμένεται να περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές για τη βέλτιστη χρήση ενέργειας, ενώ αναφορικά με τη βιομηχανία, ενδέχεται να δοθεί προτεραιότητα στις βιομηχανίες με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο όπως η υγεία και η διατροφή.

Όσον αφορά στα δημόσια και εμπορικά κτίρια προτείνεται να επιβληθούν υποχρεωτικοί περιορισμοί στη θέρμανση -που δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 19 βαθμούς Κελσίου και τα κλιματιστικά όχι κάτω από 25°C στην ψύξη.

Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Παράλληλα η Κομισιόν πρότεινε από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ζητώντας την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές του ρωσικού χρυσού.

Η ενέργεια αυτή αναμένεται να πλήξει καθοριστικά τα ταμεία του Κρεμλίνου, καθώς η διάθεση χρυσού αποφέρει τεράστια κέρδη στη ρωσική οικονομία.

Σε επιφυλακή το Μαξίμου

«Κόκκινος συναγερμός» και στη Αθήνα με τα ενεργειακά θέματα να τίθενται επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση ήδη έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εφόσον ο Πούτιν κρατήσει κλειστή τη στρόφιγγα:

  • Περισσότερο LNG καθώς έχει επεκταθεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας
  • Περισσότερο αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία μέσω αντίστροφης ροής
  • Δυνατότητα να λειτουργήσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες αλλά και μετατροπή 5 μονάδων από φυσικό αέριο σε diesel
  • Διεργασίες για αποθήκη φυσικού αερίου στην Ιταλία

Προειδοποίηση για «σκληρό χειμώνα» με δελτίο σε ρεύμα και καύσιμα

«Θα είναι πραγματικά ένας σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μπεν βαν Μπόιρντεν, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής πετρελαιοβιομηχανίας.

«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να επιβάλει δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας» προειδοποίησε σε συνέδριο που παρακολούθησε ο Guardian στην Οξφόρδη.

Ο Μπόιρντεν δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα ανοίξουν οι στρόφιγγες του αγωγού Nord Stream 1 που φέρνει στην ήπειρο ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazpron ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαναλειτουργία του αγωγού. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αναστολή λειτουργίας οφείλεται σε τουρμπίνα που έχει σταλεί στον Καναδά για συντήρηση, με τις εργασίες να προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου.

«Ο Πούτιν έχει εκπλήξει πολλούς από εμάς» είπε ο Μπόιρντεν. «Έχει επίσης δείξει ότι πρέπει να τον παίρνουμε σοβαρά όταν προχωρά σε απειλές [..] Για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να αποκλείσει τη μεγαλύτερη αγορά της. Είναι πλέον πρόθυμος να μετατρέψει τα αποθέματα σε όπλο».Ροή Ειδήσεων

Τι αναζήτησαν οι Έλληνες στην Google το 2022

Η «ψηφιακή ταυτότητα» της χώρας μας - Ποιες...

Στην ΑΔΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Ζήτησε τα στοιχεία για κάθε άρση απορρήτου που...

Εντείνονται οι ανησυχίες για ύφεση- Πτώση του S&P 500 για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση

Με πτώση τερμάτισε ο δείκτης S&P 500 για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι συναλλασσόμενοι έχουν αρχίσει να αναλογίζονται το ενδεχόμενο ύφεσης και μαζί...

Τι αναζήτησαν οι Έλληνες στην Google το 2022

Η «ψηφιακή ταυτότητα» της χώρας μας - Ποιες οι κυριότερες αναζητήσεις της χρονιάς ...

Στην ΑΔΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Ζήτησε τα στοιχεία για κάθε άρση απορρήτου που αφορά πολιτικούς, δημοσιογράφους, ηγεσία των ΕΔ - «Με την εθνική ασφάλεια, παιχνίδια δεν πρόκειται να...