Την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο διέσπασε το ευρώ, γυρνώντας το ρολόι του χρόνου 20 χρόνια πίσω. Στον Δεκέμβριο του 2022, τότε που η ευφορία για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καλλιεργώντας προσδοκίες για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαίων πολιτών.
Πρόκειται για μια κομβική στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία «παλεύει» να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και να αποφύγει τον κίνδυνο της ύφεσης. Ωστόσο, πρακτικά τι σημαίνει για την τσέπη του έλληνα καταναλωτή αυτή η ιστορική ανατροπή; Σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η οικονομική ζωή και οι επιχειρήσεις;
Η πρώτη σοβαρή επίπτωση σχετίζεται με τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν. Και αυτό γιατί η εισαγωγή τους καθίσταται πλέον πολύ πιο ακριβή υπόθεση.
Η επιβάρυνση στις εισαγωγές
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλη Κορκίδη, η επιβάρυνση για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις φτάνει έως και το 15%. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εισαγωγές στην Ελλάδα από τρίτες χώρες που αποτιμώνται κυρίως σε δολάρια αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ, αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα αφορά αρκετούς επιχειρηματικούς κλάδους.
Ενδεικτικό είναι ότι οι εισαγωγές από την Κίνα αντιπροσώπευαν το 2021 το 1/7 του συνόλου των εισαγωγών φθάνοντας στα 5,009 δισ. ευρώ. Αντιμέτωποι με επιπλέον ζημιές 5%-6% βρίσκονται δεκάδες μικρομεσαίοι βιοτέχνες που κάνουν εισαγωγές για την εξασφάλιση των πρώτων υλών τους, όπως νήματα, χαρτί, είδη συσκευασίας και λοιπές ύλες.
Μετακύλιση κόστους
Οπως λέει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) Παύλος Ραβάνης, υπάρχουν μέλη του ΒΕΑ που ήδη αναγκάζονται να μετακυλίσουν τη ζημιά στα προϊόντα τους. «Επιχειρηματίες που έκλεισαν συμβόλαια τον Μάιο, τα οποία θα κληθούν να αποπληρώσουν στο τέλος Ιουλίου, καταγράφουν ζημιά που ξεπερνάει τα 1.500-2.000 ευρώ το κοντέινερ. Προκειμένου να εξασφαλίσουν το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν στην επόμενη παραγγελία, προχωρούν ακόμη και σε διπλασιασμό της τιμής των προϊόντων γνωρίζοντας ότι οι πωλήσεις θα συρρικνωθούν στο μισό, λόγω του περιορισμού της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τονίζει μάλιστα ότι η μείωση του όγκου των πωλήσεων θα οδηγήσει σταδιακά, εφόσον βέβαια οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες, σε μείωση των θέσεων εργασίας. Η διάχυτη ανασφάλεια των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για τις προοπτικές της οικονομίας στο επόμενο διάστημα επιτείνει τα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, λαμβανομένων υπόψη των ανατιμήσεων στην ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, μέσα στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.
Εξαγωγές
Από την άλλη πλευρά, το αδύναμο ευρώ θα ευνοήσει τις εξαγωγές. Η αύξηση της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις εταιρείες που συναλλάσσονται με χώρες εκτός ευρωζώνης, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και καθιστώντας πολύ πιο εύκολη την πρόσβασή τους στις τοπικές αγορές.
Επίσης, θετικά αναμένεται να λειτουργήσει για τον τουρισμό από τρίτες χώρες και ειδικά αυτές που χρησιμοποιούν δολάριο, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία που αποτελούν και τις κύριες πηγές εισροών για τον ελληνικό τουρισμό.