Ιταλία: Άλλα 17 δισ. ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων δίνει ο Μάριο Ντράγκι


Στα 17 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το νέο πακέτο στήριξης που ενέκρινε η απερχόμενη ιταλική κυβέρνηση, υπό τον Μάριο Ντράγκι, ξεπερνώντας έτσι τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πακέτο ύψους 14,3 δισ. ευρώ. Τα κονδύλια θα διατεθούν για την βοήθεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ένα διάστημα εκτίναξης του πληθωρισμού και τους κόστους ζωής.

Το πακέτο, που ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, θα είναι ουσιαστικά το τελευταίο… δώρο του σούπερ Μάριο προς τον ιταλικό λαό πριν την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία, με την κάλπη της 25ης Σεπτεμβρίου. Το κόστος θα καλυφθεί από την εκτιμώμενη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και την βελτίωση των φορολογικών εσόδων.

Διαβάστε επίσης: Που βαδίζει η Ιταλία μετά την παραίτηση Ντράγκι – Η πολιτική κρίση, οι εκλογές, η επόμενη ημέρα

Σειρά μέτρων 

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την παράταση, μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο, των μειώσεων που ισχύουν ήδη στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου των φτωχότερων νοικοκυριών, όπως και την παράταση της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που επρόκειτο να λήξει στις 21 Αυγούστου και παρατείνεται για ένα μήνα, έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Επίσης θα επεκταθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το ειδικό επίδομα των 200 ευρώ που είχε καταβληθεί τον Ιούλιο μόνο σε Ιταλούς με χαμηλά εισοδήματα, ενώ και οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 2%.

Παράλληλα, το πακέτο περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για να αντισταθμιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά και μείωση των στοχευμένων εισφορών που έχουν σχεδιαστεί για να συγκεντρώνουν κονδύλια για την χρηματοδότηση ενεργειακών project, κυρίως ΑΠΕ.

Μέχρι τώρα η ιταλική κυβέρνηση είχε διαθέσει περίπου 35 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την κοινωνία να αντιμετωπίσει τα νέα δυσμενή δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση. Κονδύλια στα οποία θα προστεθεί το νέο πακέτο.

Ανησυχία για την επόμενη μέρα 

Θυμίζουμε πως η χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο μήνα, μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Η αποχώρηση Ντράγκι που θεωρείτο εγγύηση για την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής σταθερότητας για τη χώρα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις αγορές και στην Ευρώπη, κάτι που φαίνεται στους τριγμούς που καταγράφονται στα ιταλικά ομόλογα.

Διαβάστε επίσης: Η Τζόρτζια Μελόνι και η αντεπίθεση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά 1% κατά το δεύτερο τρίμηνο, συμπληρώνοντας το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης, παρουσιάζοντας πολύ καλύτερες επιδόσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν και υπάρχει ανησυχία για την πορεία της οικονομίας κατά την μετά-Ντράγκι εποχή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέμεινε στην πολύ καλή πορεία της ιταλικής αγοράς, που θα βοηθήσει και στην εκταμίευση των κονδυλίων για το νέο πακέτο.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό η ιταλική ανάπτυξη θα κινηθεί σε εξαιρετικά επίπεδα, στο 3,4%, ένα νούμερο εντυπωσιακό δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, την επιβράδυνση που παρουσιάζουν έτερες χώρες, αλλά και το γεγονός πως η Ιταλία δεν έχει αναπτυχθεί ποτέ, τα τελευταία χρόνια, πάνω από το 2%, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ακόμη και το ΔΝΤ συμφωνεί πως η Ιταλία θα αναπτυχθεί περισσότερο από άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Αν και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κυρίως προς τον όποιο διάδοχο του, ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα προβλήματα από το μέτωπο του πολέμου, του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών κρίσεων, κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς.

«Στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η προώθηση της απασχόλησης. Θέλουμε οι μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στην Ιταλία» τόνισε, εξηγώντας πως το νέο πακέτο θα βοηθήσει την κοινωνία και τους πιο ευάλωτους σε ένα διάστημα αβεβαιότητας, ώστε ακριβώς να συντηρηθεί η ανάκαμψη που έχει επιτευχθεί.

Πηγή: ΟΤΡοή Ειδήσεων

Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα: Τι μπορεί να γίνει εξηγεί καθηγητής συγκοινωνιολογίας

Οι οδικοί άξονες που παρουσιάζουν τα σημαντικότερα προβλήματα,...

Τσακαλώτος κατά Μητσοτάκη για το «μαξιλάρι» των 40 δισ. ευρώ

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης λέει ''το μαξιλάρι που...

Ολάντ για Ερντογάν: Θεωρεί διπλωματία τα στριφογυρίσματα – Έδειξε δύο πρόσωπα

«Αυτός που ενίοτε τον εμφανίζουν ως νέο σουλτάνο»,...

Επίθεση με μολότοφ στην πρεσβεία του Ιράν στο Νέο Ψυχικό

Δυο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, έχοντας καλυμμένα...

Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα: Τι μπορεί να γίνει εξηγεί καθηγητής συγκοινωνιολογίας

Οι οδικοί άξονες που παρουσιάζουν τα σημαντικότερα προβλήματα, είναι η Λεωφόρος Κηφισού, η Λ. Βασιλίσσης Αμαλίας, η Ποσειδώνος και η Νέα Εθνική Οδός...

Τσακαλώτος κατά Μητσοτάκη για το «μαξιλάρι» των 40 δισ. ευρώ

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης λέει ''το μαξιλάρι που εμείς χτίσαμε'', μπορεί να μας εξηγήσει το ''εμείς'';», έγραψε ο συντονιστής οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ. ...

Ολάντ για Ερντογάν: Θεωρεί διπλωματία τα στριφογυρίσματα – Έδειξε δύο πρόσωπα

«Αυτός που ενίοτε τον εμφανίζουν ως νέο σουλτάνο», κατά καιρούς και στο όνομα του πολιτικού Ισλάμ, «χάιδεψε πολλές αντιφατικές φιλοδοξίες», αναφέρει ο τέος...