Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί μήλων στην Αγιά Λάρισας, οι οποίοι λόγω των δυσκολιών που έχουν προκύψει στην εξαγωγή του προϊόντος τους στην Αίγυπτο, αναγκάζονται να πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους.
Συγκεκριμένα, στην ποικιλία Gala, που είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν, εμφανίζονται μεγάλες δυσκολίες στην διακίνηση, εξαγωγή και εμπορία τους. Στην Αίγυπτο, χώρα που κυρίως απορροφούσε την συγκεκριμένη ποικιλία, υπάρχει καθεστώς capital control, με αποτέλεσμα να καταστεί απαγορευτικός παράγοντας για την εξαγωγή των μήλων και την πληρωμή τους, ενώ οι ποσότητες που έχουν καταφέρει να εξάγουν είναι πολύ μικρότερες από τις καθιερωμένες.
Διαβάστε επίσης: Μήλα-αχλάδια: Η παραγωγή τη νέα σεζόν – Εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη με τις υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τα υπόλοιπα μέσα και εφόδια για τις καλλιέργειες, ενώ όπως λένε οι αγρότες της Αγιάς, υπάρχουν ακόμη αδιάθετες περυσινές ποσότητες μήλων στα ψυγεία.
«Με αυτό το πρόσχημα οι έμποροι προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές, σχεδόν τις μισές σε σχέση με πέρυσι, είτε εμπορεύονται τα μήλα κυρίως με τις λεγόμενες ανοιχτές τιμές, δηλαδή οι αγρότες δεν ξέρουν πόσα χρήματα και πότε θα πληρωθούν την παραγωγή τους, ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα συνεχίζουν να αυξάνονται όπως και τα έξοδα διαβίωσης των οικογενειών τους», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Αγιάς.
Σε όλα τα παραπάνω, οι αγρότες προσθέτουν τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην τιμή των μήλων το εμπάργκο στην Ρωσία που έχει επιβάλλει η Ε.Ε με την θετική ψήφο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2014 αλλά και το πρόσφατο εμπάργκο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων, όπως επισημαίνουν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, είναι να διακινούνται τα μήλα με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, οι αγρότες να αδυνατούν να πληρώσουν τα καλλιεργητικά έξοδα, μέσα και εφόδια, να μην υπάρχει εισόδημα να ζήσουν τις οικογένειες τους, με ορατό τον κίνδυνο πολλοί να εγκαταλείψουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. «Σαν συνέπεια η Αγιά θα γνωρίσει γενικότερη υποβάθμιση αφού το εισόδημα από τα μήλα καθορίζει όλη την κοινωνική ζωή της περιοχής», προειδοποιούν οι αγρότες.
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς ζητούν: Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αγιάς που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος παίρνοντας υπόψη το αυξημένο, σχεδόν διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι. Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και μέσα από διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και άλλες χώρες που εξάγεται η ποικιλία Gala να υπάρξει μέριμνα για την απορρόφηση των μήλων. Συμφωνίες που κάνανε ήδη άλλες χώρες, πχ Ιταλία, Πολωνία.
Επίσης ζητούν, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, ένα μεροκάματο που να εξασφαλίζει την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας, καθώς και άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωσης της τιμής του ρεύματος, επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.