Χρέη: Ρύθμιση με έως 240 δόσεις και “κούρεμα” – Αναλυτικός οδηγός με 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν χρέη, με «κούρεμα» της βασικής οφειλής υπό όρους και προϋποθέσεις, προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και προς τρίτους πιστωτές έως και σε 240 δόσεις δίνει από την 1η Ιουνίου ο πτωχευτικός νόμος σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 700.000 ευρώ, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά μέσω της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών. Υπενθυμίζεται ότι για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 700.000 ευρώ ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση – εξυγίανση από την 1η Μαρτίου.

 

 

Δημοσιεύτηκε από Pretty Nails – since 2003 στις Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021

 

Από την προσεχή Τρίτη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης θα τεθεί σε λειτουργία από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ενώ βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές και όχι μόνο οι οφειλές προς το Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «βόμβα» του υπέρογκου χρέους.

Με τον νέο μηχανισμό και τη συμφωνία εξυγίανσης, η επιχείρηση, όπως και το φυσικό πρόσωπο, θα δηλώνει πού και σε ποιον χρωστά, τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, αλλά και τα οικονομικά της μεγέθη και, με βάση έναν αλγόριθμο, θα προκύπτει ο αριθμός των δόσεων βάσει των οποίων θα αποπληρώνει το σύνολο των οφειλών που έχει.

 

«Κούρεμα» Σε αντίθεση με τις έως σήμερα ρυθμίσεις οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες, η διαδικασία ρύθμισης-εξυγίανσης προβλέπει «κούρεμα» της βασικής οφειλής στην περίπτωση που ο οφειλέτης και ο εγγυητής έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής του όγκου των χρεών και υπό τον όρο ότι η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη είναι χαμηλότερη του ύψους των οφειλών. Η διαδικασία σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπει:

 

«Κούρεμα» της βασικής οφειλής για τα χρέη προς την εφορία έως και 75%, ενώ για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αφορά μόνο τις εισφορές για περίθαλψη.

– «Κούρεμα» του αρχικού ποσού του δανείου έως και 80%. Δηλαδή, το «κούρεμα» προς τις τράπεζες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 80% των απαιτήσεών τους, εξαιρουμένων των τόκων υπερημερίας για τους οποίους δεν υπάρχει όριο. Το «κούρεμα» της βασικής οφειλής εισάγεται για πρώτη φορά και αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο μείωσης του ιδιωτικού χρέους. Οι οφειλές που εξαιρούνται από το «κούρεμα» της βασικής οφειλής είναι:

– Η βασική οφειλή του ΦΠΑ, όχι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.

– Ο παρακρατούμενος (στην πηγή) φόρος μισθωτών, υπηρεσιών, επαγγελματιών, εργολάβων.

– Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιρούνται διά νόμου από το «κούρεμα» της βασικής οφειλής οι ασφαλιστικές εισφορές που είναι συνδεδεμένες με τη σύνταξη (δηλαδή όλες οι συντάξιμες πληρωμές).

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ροή Ειδήσεων

Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ...

Συγκινητικός διάλογος Πρύτανη του ΑΠΘ- Κούρο Ντουρμοχαμάντι στον ΣΚΑΪ

"Μας δίνεις δύναμη, η επιτυχία σου δείχνει πως...

Πατέλης: Σε πράσινες επενδύσεις το 37% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση για την...

Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από πλημμύρες

Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται...

Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα...

Συγκινητικός διάλογος Πρύτανη του ΑΠΘ- Κούρο Ντουρμοχαμάντι στον ΣΚΑΪ

"Μας δίνεις δύναμη, η επιτυχία σου δείχνει πως όταν πραγματικά θέλουμε κάτι το καταφέρνουμε" , τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ 100.3 στον Κούρο Ντουρμοχαμάντι...

Πατέλης: Σε πράσινες επενδύσεις το 37% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση για την πράσινη ανάπτυξη τόνισε ο Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας στο συνέδριο που...