Σε δέκα δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ το 2022

Ανάσα δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022. Κάθε μήνα θα πληρώνουν δόση για τον ΕΝΦΙΑ. Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ, τον Φεβρουάριο του 2022, θα «χτυπήσει» την πόρτα τους ο νέος λογαριασμός για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

 

Δημοσιεύτηκε από Pretty Nails – since 2003 στις Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021

 

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022, ο οποίος θα έχει υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τις αλλαγές που σχεδιάζονται στους συντελεστές, θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και θα «απλωθεί» μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022.

Κυβέρνηση και θεσμοί, όπως αποκαλύπτει η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, συμφώνησαν σε ένα σχέδιο επίσπευσης της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και οι πρώτες πληρωμές του φόρου ακινήτων θα «τρέξουν» από τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

 

Η τελευταία δόση του φόρου θα πληρωθεί τον Δεκέμβριο. Αυτό, όπως αναφέρει και η έκθεση, γίνεται για να μη συμπιέζονται οι πληρωμές όλων των φόρων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπου τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Με το «σπάσιμο» του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις αναμένεται να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφλησή του. Το 2022, θα είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο υπολογισμός του φόρου ακινήτων θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες καθώς και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.500 νέες περιοχές έχει ολοκληρωθεί και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη υπογράψει την απόφαση η οποία βρίσκεται καθ΄οδόν προς το Εθνικό Τυπογραφείο. Οι νέες τιμές ζώνης θα ανακοινωθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από το νέο έτος, τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και όλους του φόρους και τα τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα. Οπως αναφέρεται στην έκθεση των θεσμών η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η επέκταση του συστήματος έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%.

 

Θα εφαρμοστούν νέοι συντελεστές υπολογισμού τόσο στον κύριο ΕΝΦΙΑ όσο και στον συμπληρωματικό φόρο, για τον οποίο βρίσκεται στο τραπέζι σχέδιο σταδιακής κατάργησής του. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι νέοι συντελεστές θα είναι μειωμένοι σε σχέση με τους σημερινούς ώστε να απορροφήσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το άλμα των αντικειμενικών αξιών.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και η νέα μείωση κατά 8% του φόρου που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση αναμένεται να νομοθετηθούν τον Νοέμβριο του 2021 και αφού η ΑΑΔΕ θα έχει ολοκληρώσει την άσκηση της προσαρμογής των νέων τιμών ζώνης στην ακίνητη περιουσία που διαθέτουν πάνω από 7 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Σε περίπου 7.000 περιοχές υπολογίζεται ότι οι αντικειμενικές τιμές θα τραβήξουν την ανηφόρα, ενώ φωτιά θα πάρουν οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων στις 3.500 περιοχές που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμές ζώνης. Οι μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα – φιλέτα σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο «απυρόβλητο» της Εφορίας.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι συνδεδεμένος με το εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων καθώς όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια δικαιούνται κούρεμα 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Για τον λόγο αυτό τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εκδίδονται κάθε χρόνο μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Το 2022 η διαδικασία αυτή αλλάζει. Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στις αρχές κάθε έτους με βάση τα ακίνητα που θα έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου και με τα εισοδήματα που θα έχουν εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις του προηγούμενου έτους. Η πληρωμή των δόσεων του φόρου θα ξεκινάει τον Μάρτιο και τον Αύγουστο, μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα «τρέχει» μια δεύτερη, νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ κατά την οποία θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα που θα έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι. Για όσους προκύπτει μειωμένος φόρος λόγω μείωσης των εισοδημάτων, θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα οι τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ροή Ειδήσεων

Νίκολα Γιόκιτς: Υπογράφει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ με τους Νάγκετς

Ο Νίκολα Γιόκιτς όχι μόνο θα επεκτείνει τη συνεργασία...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του 27ου Ποδηλατικού Γύρου

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει η ΕΛΑΣ την Κυριακή...

Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας στον ποταμό Έβρο για τον εντοπισμό ατόμων

Βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας και της...

Πρόστιμα ύψους 25.000 ευρώ σε πέντε βενζινάδικα για αισχροκέρδεια

Πρόστιμα, συνολικού ύψους 25.000 ευρώ, επιβάλλονται, με απόφαση του...

Νίκολα Γιόκιτς: Υπογράφει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ με τους Νάγκετς

Ο Νίκολα Γιόκιτς όχι μόνο θα επεκτείνει τη συνεργασία του με τους Ντένβερ Νάγκετς, αλλά θα βάλει την υπογραφή του σε super-max συμβόλαιο… το...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του 27ου Ποδηλατικού Γύρου

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει η ΕΛΑΣ την Κυριακή (29/5) στην Αθήνα λόγω της διεξαγωγής του αγώνα «27ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας». Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί σταδιακή...

Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας στον ποταμό Έβρο για τον εντοπισμό ατόμων

Βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στον ποταμό Έβρο, στην περιοχή του χωριού Πύθιο, για τον εντοπισμό ατόμων. Μέχρι στιγμής οι...