Πυρηνική ενέργεια: Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η Ιαπωνία αλλάζει γνώμη


Ώθηση στην πυρηνική ενέργεια σχεδιάζει να δώσει η ιαπωνική κυβέρνηση. Πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο τομέα που αποδυναμώθηκε στη χώρα μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω των παγκόσμιων αναταραχών στην ενέργεια.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει διαβούλευση για την ενδεχόμενη κατασκευή «πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς», κάτι το οποίο θα αποτελούσε μεγάλη στροφή για την Ιαπωνία.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε πολύ το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο», εξήγησε ο Κισίντα, και κατά συνέπεια «η Ιαπωνία πρέπει να λάβει υπόψη πιθανά σενάρια κρίσης στο μέλλον».

Διαβάστε επίσης:

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να «μεγιστοποιηθεί» η χρήση των υπαρχόντων πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές για να επαναλειτουργήσουν μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

«Επιπλέον της εξασφάλισης της λειτουργίας των δέκα αντιδραστήρων που έχουν ήδη τεθεί ξανά σε λειτουργία, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» για την επανεκκίνηση το ταχύτερο δυνατό άλλων παλαιών αντιδραστήρων που έχουν εξασφαλίσει το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές, σημείωσε ο Κισίντα.

Δυσκολίες στον εφοδιασμό

Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το πρόβλημα ενός σημαντικά πιο ακριβού και δύσκολου εφοδιασμού ενέργειας από τότε που άρχισε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ακριβώς έξι μήνες.

Στοχεύοντας παράλληλα στην ουδετερότητα άνθρακα με ορίζοντα το 2050, η Ιαπωνία απειλήθηκε επίσης από ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι λόγω των θερμοκρασιών καύσωνα που είχαν ως αποτέλεσμα την χρήση των κλιματιστικών σε πλήρη ισχύ.

Μόνο 10 αντιδραστήρες μετά τη Φουκοσίμα

Όλες οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας είχαν σταματήσει να λειτουργούν μετά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό και γιγάντιο τσουνάμι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας το 2011. Από τους 33 αντιδραστήρες που θα μπορούσαν θεωρητικά να λειτουργήσουν, μόνον 10 ξανατέθηκαν σε λειτουργία μετά τη συμμόρφωσή τους με σημαντικά αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας.

Ωστόσο αυτοί οι 10 αντιδραστήρες δεν λειτουργούν συνέχεια και σε αρκετούς μεταξύ αυτών γίνονται τώρα εργασίες συντήρησης. Το 2020 λιγότερο από το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος που παραγόταν στην Ιαπωνία προερχόταν από την πυρηνική ενέργεια, έναντι 30% πριν από την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Το αρχιπέλαγος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και παράλληλα επιδιώκει να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές του ενέργειας.

Πηγή: ΟΤ.gr



Ροή Ειδήσεων

Οι ΗΠΑ επισπεύδουν την παράδοση πυραύλων Patriot και NASAMS στην Ουκρανία

Επικαλούμενη αξιωματούχο του Πενταγώνου, η WSJ αναφέρει ότι...

Μητσοτάκης για Γιάννη Μπουτάρη: Ηταν ενας «ευπατρίδης της καθημερινότητας»

«Η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα και ολόκληρη η χώρα...

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Έκτακτου Συνεδρίου

«Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αποκαλύφθηκαν πλήρως οι...

Οι ΗΠΑ επισπεύδουν την παράδοση πυραύλων Patriot και NASAMS στην Ουκρανία

Επικαλούμενη αξιωματούχο του Πενταγώνου, η WSJ αναφέρει ότι μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου – όταν ο Τραμπ επιβλήθηκε της Κάμαλα Χάρις...

Μητσοτάκης για Γιάννη Μπουτάρη: Ηταν ενας «ευπατρίδης της καθημερινότητας»

«Η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα και ολόκληρη η χώρα αποχαιρετούν μία ξεχωριστή προσωπικότητα» αναφέρει ο πρωθυπουργός  ...

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Έκτακτου Συνεδρίου

«Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αποκαλύφθηκαν πλήρως οι πραγματικές επιδιώξεις του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και το οργανωμένο σχέδιο που είχε εξυφάνει εδώ και...