Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, βρέθηκε στο OT Forum που προβάλλεται ζωντανά από τη ΔΕΘ, και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η βιωσιμότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας εξαρτάται από το βαθμό των προγραμματικών συγκλίσεων, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκαίρως να παρουσιάσουν τα προγράμματα τους.
Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα των υποκλοπών και τις πολιτικές μετατοπίσεις που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα αλλά και για την ατολμία της ΕΕ να παρουσιάσει μία στρατηγική για τον πόλεμο στην Ουκρανία που δεν θα είναι αυτό που πολλοί αναλυτές έχουν περιγράψει ως ότι «πυροβολεί τα πόδια της».
Αρχικά ο κ. Σκουρλέτης ρωτήθηκε εάν γινόταν παρακολουθήσεις επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τις αποκαλύψεις του Βασίλη Λαμπρόπουλου στα ΝΕΑ για πιθανή ύπαρξη του παράνομου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.
Τι είπε για τις αποκαλύψεις των ΝΕΩΝ
«Διάβασα όχι μόνο το πρωτοσέλιδο αλλά και το ρεπορτάζ», είπε αρχικά ο κ. Σκουρλέτης. «Αναφέρει διάφορα στοιχεία που αφορούν τη διαχρονική λειτουργία της ΕΥΠ, και πιστεύω ότι δεν επιβεβαιώνει τον τίτλο του πρωτοσέλιδου. Το δημοσίευμα αναφέρει διάφορα πράγματα, ενδεχομένως κάποια από αυτά να αποπειραθήκαν να γίνουν.
Ωστόσο ό, τι και να έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια δεν συγκρίνεται με αυτό που συμβαίνει τώρα. Παρακολουθήσεις γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ έχουμε μία πολιτική παρακολούθηση από τον πρωθυπουργό ή έστω υπάρχει το θέμα ότι πολιτικός προϊστάμενος είναι ο πρωθυπουργός, και ενώ έχουμε μάθει ότι τελικά ήταν εσφαλμένος ο λόγος της παρακολούθησης δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί ξεκίνησε αυτή η παρακολούθηση», σημείωσε και αναρωτήθηκε «μήπως αποτελεί τελικά μία προσπάθεια χειραγώγησης των όσων συνέβαιναν στο ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ».
Πολιτική απομόνωση της ΝΔ
Για το ποιες είναι οι επιπτώσεις της υπόθεσης των υποκλοπών, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι είναι η «πολιτική απομόνωση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει η προοπτική συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ενδεχόμενο στο οποίο πολλοί είχαν ποντάρει».
Σε ερώτηση για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να «φλέρταρε με αυτή την ιδέα αλλά θα ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στο πολιτικό προφίλ που επιφυλάσσει ο ίδιος για τον εαυτό του και θα ήταν επίσης ένα δείγμα ηττοπάθειας».
«Πίσω από τον τίτλο του επιτελικού κράτους έχουμε ένα αυταρχικό, συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και οργάνωσης της κυβέρνησης που δεν έχουμε δει παρόμοιό του. Αυτό σίγουρα διευκόλυνε τη συμμαχία και με κέντρα οικονομικής εξουσίας», πρόσθεσε.
Προγραμματικές συγκλίσεις
Στο θέμα των συνεργασιών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «για να είναι βιώσιμες τέτοιες συνεργασίες πρέπει να πατάνε σε πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις. Άρα τώρα πρέπει να υποβάλλουμε έγκαιρα τις προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτό θα είναι εξυγιαντικό για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».
Καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βαρουφάκη στον ΟΤ για συζήτηση προ κάλπης για δυνητικές συμπράξεις ως όρο μιας ενδεχόμενης συνεργασίας, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «το πιο βασικό είναι το περιεχόμενο μιας σύγκλισης. Αυτό είναι που έχει ανάγκη ο λαός, μία τέτοια προοπτική», συμπλήρωσε.
«Δεν μπορούμε να ποντάρουμε στην ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί όλες τις μεγάλες κρίσεις. Η ομιλία του Τσίπρα δεν θα έχει ως προτεραιότητα την απάντηση στον Μητσοτάκη αλλά την προβολή ενός προγράμματος για την επόμενη και τη μεθεπόμενη ημέρα. Δεν είμαστε σε μια περίοδο κανονικότητας», τόνισε και πρόσθεσε:
«Μπροστά σε αυτή την κρίση δεν μπορούμε να πάμε με μία λογική μέσων όρων χρειάζονται βαθιές τομές. Πρέπει να εγκαταλείψουμε το χρηματιστήριο ενέργειας. Απέτυχε. Χρειαζόμαστε διαφανές σύστημα τιμών που να μην χαρακτηρίζεται από την κερδοσκοπία.
Ώρα για ριζοσπαστικές προτάσεις
Αυτό που ισχύει σήμερα είναι μία μορφή διαμόρφωσης χονδρικής τιμής που είναι τελείως παράλογη. Τώρα είναι η ώρα για να ακουστούν αυτές οι προτάσεις.
Επιβάλλεται να τρέξουμε αλλά δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα σε εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ΕΕ είχε ξεκινήσει τη συζήτηση αυτή από πολύ πιο πριν».
Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από τη στάση της ΕΕ, η οποία πυροβολεί τα πόδια της.
«Ή θα παρθούν κάποιες πρωτοβουλίες ειρηνευτικές όχι μόνο με γνώμονα τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Χρειάζονται πρωτοβουλίες που να αναδείξουν την Ευρώπη ως ένα ανεξάρτητο κέντρο με τη δική του ιδιαίτερη στρατηγική. Αυτό που βλέπουμε είναι έλλειψη ή αδυναμία στρατηγικής. Να μην δουλέψουμε στις ευρωπαϊκές κοινωνίες για να ανέβει τελικά η ακροδεξιά», ανέφερε στο τέλος ο Πάνος Σκουρλέτης.