Αυξημένος ο όγκος παραγωγής για τις ποικιλιες Χαλκιδική και Κονσερβολιά
Αυξημένη αναμένεται η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής,, η οποία υπολογίζεται σε 100.000 με 120.000 τόνους, ενώ πέρυσι, λόγω ακαρπίας οι αγρότες έχασαν το 80% της παραγωγής τους.
Όμως οι τιμές παραγωγού κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με το πρώτο τιμοκατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα, να πληρώνει τα 110 κομμάτια/κιλό προς 1,10 ευρώ, τα 150 κομμάτια προς 75 λεπτά/κιλό και το 200άρι προς 55 λεπτά/κιλό.
Διαβάστε επίσης: Ελαιόλαδο: Αποδεκατίζονται Ισπανία και Ιταλία – Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, με το ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2022/2023 και μετά την διαπίστωση του ιδιαίτερα αυξημένου όγκου παραγωγής για τις ποικιλιες Χαλκιδική και Κονσερβολιά, η ΠΕΜΕΤΕ προτρέπει τα μέλη της για την ανάγκη αγοράς των πράσινων ελιών των ανωτέρω ποικιλιών από τους παραγωγούς με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και σε τιμές στήριξης του προϊόντος.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι, η υπέρμετρη πτώση των τιμών παραγωγού σε μια περίοδο με αυξημένο κόστος στον πρωτογενή τομέα, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο εισόδημα του Έλληνα ελαιοπαραγωγού και θα έχει σαν αποτέλεσμα μελλοντικά, την υποβάθμιση της ποιότητας και την μείωση της ποσότητας του παραγόμενου προϊόντος που θα οδηγήσει με την σειρά του στην απώλεια μεριδίων στις διεθνείς αγορές», επισημαίνουν οι μεταποιητές.