Αγώνας δρόμου για το μπόνους της επιδότησης


Στο κυνήγι… του μπόνους για την εξοικονόμηση ρεύματος θα πρέπει να επιδοθούν τα νοικοκυριά με καταναλώσεις ρεύματος άνω των 500 κιλοβατωρών προκειμένου να ωφεληθούν με μειώσεις στους λογαριασμούς τους από 5 έως 30 ευρώ τον μήνα.

Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία παραδειγμάτων που έκαναν «ΤΑ ΝΕΑ» με βάση το νέο μοντέλο επιδοτήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και το οποίο εξασφαλίζει έως και του 90% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για το 90% των νοικοκυριών.

Ο νέος τρόπος χορήγησης των ενισχύσεων θα τρέξει για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου και έπειτα. Προβλέπει, όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 17 Σεπτεμβρίου, τη διαμόρφωση τριών κλιμάκων κατανάλωσης με αντίστοιχες επιδοτήσεις.

Η πρώτη αφορά το 90% των νοικοκυριών που καταναλώνουν έως και 500 κιλοβατώρες τον μήνα, για τα οποία απορροφάται το 90% της αύξησης. Η αντίστοιχη ενίσχυση για τον Οκτώβριο καθορίστηκε στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η δεύτερη αφορά περίπου το 8% με καταναλώσεις από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες, με την επιδότηση να κατεβαίνει στα 0,386 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Και στην τρίτη περιλαμβάνονται τα νοικοκυριά με κατανάλωση πάνω από 1.001 κιλοβατώρες τον μήνα, με πιο χαμηλή επιδότηση στα 0,336 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού αν οι οικιακοί καταναλωτές των δύο τελευταίων κλιμάκων κατανάλωσης  πετύχουν μείωση της ζήτησης κατά 15% έναντι της ίδιας περσινής περιόδου τότε προσαυξάνονται κατά 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν, στις αντίστοιχες κατηγορίες κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα των «ΝΕΩΝ» ένα νοικοκυριό που θα μειώσει την κατανάλωση στις 600 kWh από 690 πέρυσι θα έχει όφελος περίπου 5 ευρώ τον μήνα. Και μια οικογένεια που θα κατεβάσει την κατανάλωση στις 1.100 από 1.265 κιλοβατώρες θα έχει μηνιαίο όφελος της τάξης των 30 ευρώ.

Μη οικιακά τιμολόγια

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35 KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 0,398 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Απορροφάται το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 0,230 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα

Φυσικό αέριο

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης.

Το μέτρο αφορά 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Τέλος, η κυβέρνηση θεσπίζει ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες αερίου που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»Ροή Ειδήσεων

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

Δείτε το εορτολόγιο της ημέρας. ...

Θέρμανση: Οικονομικότερο όλων το πετρέλαιο – Πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα

Τα καυσόξυλα αποτελούν για πολλούς τη λύση στο...

Κύπρος – Ελλάδα 1-0: Δύο πρόσωπα και πρώτη ήττα για τη «γαλανόλευκη»

Χρειάστηκε να φτάσουμε στην προτελευταία… στροφή του Nations...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

Δείτε το εορτολόγιο της ημέρας. Σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου είναι των Οσίων Ευφροσύνης...

Ελληνοτουρκικά: Σε παροξυσμό η Άγκυρα – Διεθνές Δίκαιο, αλήθεια, ισχυρές συμμαχίες, το ελληνικό τρίπτυχο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε από το πλέον επίσημο βήμα του ΟΗΕ, την αδιαπραγμάτευτη και απαραβίαστη κόκκινη γραμμή της Ελλάδας που είναι η υπεράσπιση...

Θέρμανση: Οικονομικότερο όλων το πετρέλαιο – Πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα

Τα καυσόξυλα αποτελούν για πολλούς τη λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης, όμως η αυξημένη ζήτηση και το κόστος μεταφοράς έχει εκτοξεύσει τις τιμές...