Τηλεργασία: Δουλεύουν πραγματικά όσοι εργάζονται από το σπίτι;


Μια σημαντική νέα έρευνα της Microsoft δείχνει ότι τα αφεντικά και οι εργαζόμενοι διαφωνούν ριζικά σχετικά με την παραγωγικότητα όταν εργάζονται από το σπίτι.

Η έρευνα της Microsoft που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 20.000 εργαζομένων από 11 χώρες φέρνει στο φως τις προκλήσεις της τηλεργασίας, η οποία καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πλέον, καθώς όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες καλούν τους εργαζόμενούς τους να επιστρέψουν στα γραφεία, εκείνοι είναι απρόθυμοι, με αποτέλεσμα οι εντάσεις στους χώρους εργασίας να αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Microsoft, ενώ το 87% των εργαζομένων νιώθει ότι εργάζεται εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματικά από το σπίτι, το 80% των προϊστάμενων διαφωνεί.

Πρόκειται για μία διαφωνία η οποία πρέπει να επιλυθεί, καθώς οι χώροι εργασίας πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την πανδημία, όπως είπε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στα εργασιακά πρότυπα

«Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή τη λεγόμενη ‘παράνοια παραγωγικότητας’, επειδή όλα τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων αισθάνονται πολύ παραγωγικοί, εκτός από τους διευθυντές τους, που πιστεύουν ότι δεν είναι παραγωγικοί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία πραγματική αποσύνδεση σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες και το πώς αισθάνονται».

crossorigin="anonymous">

Σύμφωνα με τον Nadella, αλλά και τον Ryan Roslansky, επικεφαλής του LinkedIn που επίσης ανήκει στη Microsoft, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν ίσως τη μεγαλύτερη αλλαγή στα εργασιακά πρότυπα που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Ο αριθμός των θέσεων αποκλειστικής τηλεργασίας που «ανέβηκαν» στο LinkedIn αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά σύμφωνα με τον Roslansky, τα στοιχεία δείχνουν πως η προσφορά τέτοιων θέσεων έχει κορυφώσει. Από τα 14-15 εκατ. θέσεις εργασίας που βρίσκονται συνήθως στο LinkedIn, περίπου το 2% ήταν για εξ αποστάσεως εργασία πριν από την πανδημία. Πριν από μερικούς μήνες, το ποσοστό ήταν 20% και έκτοτε έχει μειωθεί στο 15%.

Οι εργαζόμενοι της Microsoft μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι έως και το 50% του χρόνου, αλλά για να αυξήσουν την τηλεργασία, πρέπει να πάρουν έγκριση ή να γυρίσουν σε μερική απασχόληση.Ροή Ειδήσεων

Qatargate: «Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς»

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Stampa...

Καύσιμα: Τι κρατάει ψηλά τις τιμές στην Ελλάδα

Εν μέσω ενός διαρκώς κλιμακούμενου κύματος ακρίβειας, οι...

λιγότερες άδειες παραμονής σε Ρώσους μετανάστες

«Τα τελευταία χρόνια σκεφτόμασταν συχνά να αγοράσουμε ένα...

Qatargate: «Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς»

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Stampa ο συνήγορος υπεράσπισης της Εύας Καϊλή υποστήριξε ότι είναι βέβαιος πως ο Αντόνιο Παντσέρι την...

Καύσιμα: Τι κρατάει ψηλά τις τιμές στην Ελλάδα

Εν μέσω ενός διαρκώς κλιμακούμενου κύματος ακρίβειας, οι καταναλωτές – δικαίως – διαμαρτύρονται για τις τιμές, ιδίως όταν αυτές φαίνεται να μην ακολουθούν τις τάσεις...

Αναβάλλονται οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στις περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία

Η απόφαση θα ισχύσει για όσο διαρκέσει η κακοκαιρία Δεν θα πραγματοποιηθούν...