Επενδύσεις περιβαλλοντικής προστασίας: 9 στις 10 προέρχονται από την κυβέρνηση


Από τη γενική κυβέρνηση προέρχεται περίπου το 87,8 % των επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα (κεφαλαιουχικές δαπάνες), από εξειδικευμένους παραγωγούς και υπηρεσίες (π.χ. εταιρείες αποβλήτων και ύδρευσης) το 8,5 %, ενώ μόλις το 3,7 % από τις βιομηχανίες – επιχειρήσεις, των οποίων οι περιβαλλοντικές δραστηριότητες είναι συνήθως συμπληρωματικές των βασικών δραστηριοτήτων τους.

Σε επίπεδο ΕΕ, το 37,2 % των αντίστοιχων επενδύσεων προερχόταν από τις κυβερνήσεις, το 32,5 % από εξειδικευμένους παραγωγούς και το 30,3 % από τη βιομηχανία. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Η ανάλυση, η οποία συντάχθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, βασίζεται σε στοιχεία έως και το 2020, και προσδιορίζει πλήρως τις προκλήσεις όσον αφορά στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ.

Ειδικά για την Ελλάδα, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, το 71 % των επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος διατέθηκε στη διαχείριση των αποβλήτων και το 29 % στη διαχείριση των λυμάτων.

Οι εξειδικευμένοι παραγωγοί της χώρας επικεντρώθηκαν κυρίως στη διαχείριση των αποβλήτων (84%), ενώ ένα επιπλέον 8% δαπανήθηκε στη διαχείριση των λυμάτων και 8% στην προστασία των υδάτων και του εδάφους. Οι περιβαλλοντικές επενδύσεις του επιχειρηματικού τομέα αφορούσαν τη διαχείριση των λυμάτων (35 %) και των αποβλήτων (20 %), την προστασία του αέρα (10 %), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (35%) δεν ταξινομήθηκε για συγκεκριμένο σκοπό.

Υψηλότερη η φορολογία στην ενέργεια

crossorigin="anonymous">

Τα έσοδα της Ελλάδας από περιβαλλοντικούς φόρους ανήλθαν σε 6,226 δισ. ευρώ το 2020, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,77 % του ΑΕΠ (άνω του 2,24 % κατά μέσο όρο στην ΕΕ). Από αυτό το ποσό, η φορολόγηση της ενέργειας αντιστοιχούσε στο υψηλότερο ποσοστό (77,5 %), σε σύγκριση με το 22,4 % για τις μεταφορές ενώ λιγότερο από 0,1 % προερχόταν από φόρους ρύπανσης και χρήσης πόρων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) οι καλά σχεδιασμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα, και να προωθήσουν μια δικαιότερη κοινωνία και μια δίκαιη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Το Green Deal δημιουργεί παράλληλα το πλαίσιο για ευρείες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, την κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και τη μετάθεση του φορολογικού βάρους από την εργασία στη ρύπανση, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη κοινωνικές παραμέτρους. Με άλλα λόγια, προωθεί την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ορίζοντας ότι οι ρυπαίνοντες θα πρέπει να επιβαρύνονται με το κόστος των μέτρων πρόληψης, ελέγχου και αποκατάστασης της ρύπανσης.Ροή Ειδήσεων

Δένδιας: Αυθάδη αναθεωρητικός γείτονας η Τουρκία

«Αν η Ελλάδα σχετικοποιήσει οποτεδήποτε στην παρουσία της...

«Μάξιμος Σαράφης»: Φόβους για τη ζωή του εξέφρασε στον ανακριτή

Έμεινε 10 λεπτά στο ανακριτικό γραφείο όπου δήλωσε...

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν...

Αφγανιστάν: Στους 166 οι νεκροί από το κύμα ψύχους

Το θερμόμετρο έπεσε ως και στους –33° Κελσίου...

Δένδιας: Αυθάδη αναθεωρητικός γείτονας η Τουρκία

«Αν η Ελλάδα σχετικοποιήσει οποτεδήποτε στην παρουσία της στο διεθνές στερέωμα, την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο, στην πραγματικότητα ενυποθηκεύει τη δική της...

«Μάξιμος Σαράφης»: Φόβους για τη ζωή του εξέφρασε στον ανακριτή

Έμεινε 10 λεπτά στο ανακριτικό γραφείο όπου δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωή του ...

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την πρόκληση ζημιών άνω των 100.000 λιρών Αγγλίας, σπάζοντας παράθυρα στα κεντρικά γραφεία...