Η ιταλική Eni ανακοίνωσε ότι δεν θα παραλάβει καμία ποσότητα του φυσικού αερίου που έχει παραγγείλει από την ρωσική Gazprom στις 2 Οκτωβρίου και ότι η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει στάσιμη και την Δευτέρα.
Η Gazprom διέκοψε πλήρως την αποστολή φυσικού αερίου στην Eni από την 1η Οκτωβρίου, επικαλούμενη «αδυναμία μεταφοράς του αερίου μέσω της Αυστρίας», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα ο ιταλικός κολοσσός.
Στη «μέση» η Αυστρία
Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει στην Ιταλία περνά από την Ουκρανία μέσω του αγωγού TAG, ο οποίος φθάνει στο Ταρβίζιο της βόρειας Ιταλίας στα σύνορα με την Αυστρία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Eni, «η Gazprom δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να τηρήσει τους αναγκαίους κανόνες για να εξασφαλίσει την υπηρεσία καταμερισμού του φυσικού αερίου στην Αυστρία όπου θα πρέπει να το παραδώσει, ενώ αποδεικνύεται ότι η Αυστρία συνεχίζει να λαμβάνει φυσικό αέριο στο σημείο παράδοσης στα σλοβακο-αυστριακά σύνορα».
«Εργαζόμαστε για να εξακριβώσουμε με την Gazprom αν είναι δυνατή η επανάληψη της ροής προς την Ιταλία», είχε δηλώσει το απόγευμα του Σαββάτου ο εκπρόσωπος της Eni.
Αργότερα, η Gazprom εξέδωσε ανακοίνωση για να εξηγήσει ότι «η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Αυστρίας διακόπηκε εξαιτίας της άρνησης του αυστριακού διαχειριστή να επιβεβαιώσει τις άδειες μεταφοράς» – μία απόφαση που συνδέεται με την αλλαγή των ρυθμίσεων.
Στην Βιέννη, η διαχειρίστρια E-Control ανακοίνωσε ότι αυτές οι νέες ρυθμίσεις, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, ήταν γνωστές σε όλους τους παράγοντες της αγοράς εδώ και μήνες και ότι περιμένει από όλους να συμμορφωθούν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υποχρεώσεών τους.
Σύμφωνα με την E-Control, τα προβλήματα αφορούν «λεπτομέρειες της σύμβασης» στον λογαριασμό που αφορά στη διαμετακόμιση προς την Ιταλία.
Οι εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου μειώνονται συνεχώς από την έναρξη της εφαρμογής των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Eni είχε ανακοινώσει στις αρχές του Μαρτίου την πώληση του μεριδίου της (50%) στον αγωγό Blue Stream, τον οποίο ήλεγχε εξ ημισείας με την Gazprom.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ