Ομάδες παραγωγών: Οι στόχοι και το κέρδος των μελών


Στο θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης Ομάδων Παραγωγών και τα ωφελήματα των μελών τους αναφέρεται με ενημερωτικό σημείωμα προς τους αγρότες η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Σερρών.

Ειδικότερα, η ομάδα παραγωγών είναι ένα συλλογικό σχήμα το οποίο συστήνεται από αγρότες ή κτηνοτρόφους που έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν για να πετύχουν κοινούς στόχους.

Διαβάστε επίσης: Γιώργος Στύλιος: Έρχεται το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Για την αναγνώριση της Ομάδας Παραγωγών, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός παραγωγών περιορίζεται σε πέντε (5)άτομα – φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του παραγωγού και είναι μέλη (εταίροι, μέτοχοι, κλπ) του νομικού προσώπου που αιτείται την αναγνώριση. Ο αριθμός αυτός αφορά Ομάδες Παραγωγών σε οποιονδήποτε παραγωγικό κλάδο (Φυτικής και Ζωικής παραγωγής)

Οι στόχοι του συλλογικού σχήματος

  • Η δημιουργία οικονομιών κλίμακας στην προμήθεια εισροών και υπηρεσιών
  • Η αποδοτικότερη κοινή αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων παραγωγής
  • Η πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες
  • Η συγκέντρωση της προσφοράς των γεωργικών πρώτων υλών για αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης (με όρους ποσότητας, ποιότητας, χρονικής κλιμάκωσης, κλπ) έναντι επιχειρήσεων του επόμενου κρίκου της εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Η παραγωγή πρώτης ύλης βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών που θέτουν οι αγοραστές στα πλαίσια συμβολαίων
  • Η λειτουργία κοινής υποδομής για συσκευασία/ τυποποίηση/ επεξεργασία πρώτης ύλης και προώθηση/πώληση αυτής στο χονδρεμπόριο ή στο λιανεμπόριο στην Ελλάδα ή σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού

Οι Ομάδες Παραγωγών εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ), το οποίο τηρείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κίνητρα – ωφελήματα των Ομάδων  Παραγωγών

Οι επενδύσεις των Ομάδων  Παραγωγών:

α) Εντάχθηκαν με απόλυτη προτεραιότητα (εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας) στο υπομέτρο 4.1 «Στήριξη επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 –  στα προγράμματα, δηλαδή, που είναι γνωστά με τον όρο «Σχέδια Βελτίωσης».

β) Είχαν επίσης αυξημένο (κατά 10%) ποσοστό επιδότησης, στα παραπάνω προγράμματα.

Στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι μέλη νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραμμένων στο ΕΜΑΣ, παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από την άσκηση ατομικής αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας με βάση τη φορολογική νομοθεσία, κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

Να σημειωθεί ότι στην Π.Ε. Σερρών, με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, έχουν συγκροτηθεί 46 Ομάδες παραγωγών.Ροή Ειδήσεων

Οι 10 τελευταίες φορο-εκκρεμότητες του 2022

Φορτωμένος με φορο-υποχρεώσεις και πληρωμές είναι ο Δεκέμβριος...

Λαμία: Βίντεο από διαρρήκτες που «μπουκάρουν» σε καφετέρια

Τις ενέργειες των δραστών κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας...

Κρατούσαν αιχμάλωτους αλλοδαπούς και τους εκβίαζαν

Συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Μετανάστευσης...

Χατζηδάκης: Στην αντιπολίτευση και τα τσιτάτα του ΣΥΡΙΖΑ απαντάμε με κοινωνική πολιτική

«Όλοι μας ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε...

Οι 10 τελευταίες φορο-εκκρεμότητες του 2022

Φορτωμένος με φορο-υποχρεώσεις και πληρωμές είναι ο Δεκέμβριος για τους φορολογουμένους. Εκτός από τους φόρους και τα τέλη (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας,...

Λαμία: Βίντεο από διαρρήκτες που «μπουκάρουν» σε καφετέρια

Τις ενέργειες των δραστών κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του καταστήματος Για μία...

Κρατούσαν αιχμάλωτους αλλοδαπούς και τους εκβίαζαν

Συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, στην Θεσσαλονίκη, οκτώ άτομα που χρησιμοποιώντας σωματική βία, εκβίαζαν και απαιτούσαν από...