Βαμβάκι: Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν μετά τη συγκομιδή


Η συγκομιδή βαμβακιού στη Δράμα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι γεωπόνοι της περιοχής συστήνουν τρόπους αντιμετώπισης των εχθρών και ασθενειών για το διάστημα μετά τη συλλογή.

Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει εγκατεστημένος πληθυσμός του πράσινου σκουληκιού στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι το έντομο διαχειμάζει τοπικά.

Διαβάστε επίσης: Βαμβάκι: Aπό την αποφύλλωση έως την συγκομιδή και εκκόκκιση

Η εμφάνιση τού εντόμου (άρα και οι προσβολές στις βαμβακοφυτείες) κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο εξαρτώνται από τον πληθυσμό της διαχειμάζουσας γενεάς, δηλαδή από το πλήθος των νυμφών που διαχειμάζουν επιτυχώς και εξέρχονται την άνοιξη από το έδαφος των βαμβακοφυτειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου. Η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα της αντιμετώπισης τού εντόμου για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει, τόσο μικρότερη θα είναι η προσβολή των νέων βαμβακοφυτειών.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, μετά τη συγκομιδή συνιστάται να γίνει:

Στελεχοκοπή και θρυμματισμός των υπολειμμάτων της καλλιέργειας με καταστροφέα.

Άροση του εδάφους (όργωμα με αναστροφή) σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας που θα ακολουθήσει.

Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνονται:

  • Η μεταφορά μέρους του πληθυσμού των νυμφών στην επιφάνεια και έκθεσή τους σε αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες.
  • Η μεταφορά μέρους τού πληθυσμού των νυμφών σε μεγαλύτερα βάθη με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων την άνοιξη.
  • Η καταστροφή των διόδων εξόδου των ενηλίκων (διαδρομές που έχουν ήδη δημιουργήσει στο έδαφος οι προνύμφες τελευταίου σταδίου λίγο πριν νυμφωθούν).
  • Ενσωμάτωση των καλλιεργητικών υπολειμμάτων στο έδαφος και επιτάχυνση της αποικοδόμησής τους. Έτσι αποτρέπεται η παραμονή στο έδαφος μολυσμάτων ασθενειών όπως της βακτηριακής σήψης τού βαμβακιού (X. citri pv. malvacearum).

α. Ιδιαίτερη επιμέλεια χρειάζεται να δείξουν οι καλλιεργητές των οποίων τα εδάφη είναι βαριά (αργιλώδη). Εκεί για την καλύτερη αποικοδόμηση συνιστάται η χορήγηση 2-3 μονάδων αζώτου (αμμωνιακής ή ουρικής μορφής) πριν το όργωμα.

β. Οι μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις, εφόσον εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών, αποτελούν:

α) σημαντικό τρόπο ελέγχου τού πράσινου σκουληκιού

β) σημαντικό παράγοντα αποτροπής της ανάπτυξης ανθεκτικότητας τού πράσινου σκουληκιού στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα και

γ) αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης επανεμφάνισης της βακτηριακής σήψης στο βαμβάκι.



Ροή Ειδήσεων

Χαμάς: Οι ΗΠΑ είναι συνεργός στη «γενοκτονία» των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Χαμάς: «Απόλυτη σύμπραξη της κυβέρνησης του προέδρου Μπάιντεν...

Μπαχτσελί: Ο Τραμπ να αποφασίσει αν θα στηρίξει την Τουρκία ή την Ελλάδα

Στην Τουρκία εντείνεται ο εκνευρισμός με αφορμή την...

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού ανά περιοχές από...

Χαμάς: Οι ΗΠΑ είναι συνεργός στη «γενοκτονία» των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Χαμάς: «Απόλυτη σύμπραξη της κυβέρνησης του προέδρου Μπάιντεν στον βάρβαρο γενοκτονικό πόλεμο εναντίον του λαού μας». ...

Μπαχτσελί: Ο Τραμπ να αποφασίσει αν θα στηρίξει την Τουρκία ή την Ελλάδα

Στην Τουρκία εντείνεται ο εκνευρισμός με αφορμή την επόμενη κυβέρνηση Τραμπ και εάν θα ταχθεί τόσο στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου...