«Καλάθι του νοικοκυριού»: «Ανεπαρκές», υποστηρίζουν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΕΑ – Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες


«Δεν ανταποκρίνεται στην αγανάκτηση που έχει προκαλέσει το κύμα ακρίβειας, η πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να διαμορφώσει ένα καλάθι του νοικοκυριού, αποτελούμενο από 31 κατηγορίες 50 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, στα οποία οι αυξήσεις θα είναι μηδενικές ή πολύ μικρές».

Αυτό εκτιμά σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), ενώ υπενθυμίζει ότι «ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο του 2022 αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 12%», με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να προέρχονται από την στέγαση (35,4%), όπου συμπεριλαμβάνονται ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο, και τις μεταφορές (14,2%).

Διαβάστε επίσης: Έρχονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί – Φόβοι για «λουκέτο» σε πάνω από 2.100 φούρνους λόγω ενέργειας

«Πρωτογενής αιτία η ενέργεια»

Όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, «η πρωτογενής αιτία της ακρίβειας είναι η ενέργεια. Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας. Επομένως, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια πρέπει να τιθασευτούν οι τιμές που επιβάλλει το ολιγοπώλιο της ενέργειας».

Και τονίζει πως «όσο η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτους τους παρόχους ενέργειας, όπως συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θα καλπάζουν».

Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει, ακόμη ότι με το «καλάθι της νοικοκυριού» δίνεται η «μάχη των εντυπώσεων» από την κυβέρνηση.

«Δεν θα έχει όμως κανένα αποτέλεσμα, γιατί ακόμη κι αν δεν γίνουν αυξήσεις σε εκείνα τα προϊόντα που θα τελούν υπό επιτήρηση, θα γίνουν μεγαλύτερες αυξήσεις σε συμπληρωματικά ή υποκατάστατα προϊόντα. Προϊόντα, για τα οποία δεν αξιολογείται η προστιθέμενη αξία τους για την ελληνική παραγωγή και οικονομία», εκτιμά η Συνομοσπονδία.

«Μετατοπίζεται η αγοραστική κίνηση προς τις μεγάλες αλυσίδες»

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, το μέτρο δεν προβλέπει απαγόρευση αυξήσεων, αλλά παρακολούθηση των τιμών, μετατοπίζοντας παράλληλα την αγοραστική κίνηση προς τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

«Και ο οικογενειάρχης ή ο εστιάτορας τι πρέπει να κάνει; Να ψάχνει κάθε εβδομάδα την αντίστοιχη λίστα της προηγούμενης εβδομάδας, για να συγκρίνει τις τιμές στα μακαρόνια Νο 6 ή στο μακρύκοκκο ρύζι Καρολίνας; Και όλη αυτή η ‘έρευνα αγοράς’ να γίνεται σαν να μην εκτινάσσονται οι λογαριασμοί ενέργειας, οι τιμές των καυσίμων και τα ενοίκια στα ύψη; Σαν να μην συρρικνώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών-καταναλωτών;», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η ΓΣΕΒΕΕ σηνειώνει, επίσης, ότι ανάλογα παρατηρητήρια έχουν εφαρμοστεί και σε άλλα προϊόντα και αγορές, με στόχο τη δυνατότητα επιλογής των καταναλωτών, από πετρελαιοειδή μέχρι λαϊκές αγορές, αλλά «ποτέ δεν απέδωσαν.

«Γιατί να αποδώσουν τώρα; Αντί για όαση στην έρημο της ακρίβειας, το καλάθι του νοικοκυριού καταλήγει να είναι απλά και μόνο μία ψευδαίσθηση», καταλήγει η Συνομοσπονδία.

Χατζηθεοδοσίου: Ανεπαρκής η λίστα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε ότι η συγκεκριμένη λίστα προϊόντων είναι «ανεπαρκής», καθώς ένα νοικοκυριό έχει ανάγκη από περισσότερα προϊόντα και εκτίμησε ότι οι αλυσίδες τροφίμων θα προωθήσουν, κατά κύριο λόγο, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο το κέρδος τους.

«Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να έχει τα εξής στοιχεία: Μείωση του κέρδους, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6% και προώθηση των ελληνικών προϊόντων για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.Ροή Ειδήσεων

Πολωνία – Σαουδική Αραβία Live – 26/11/2022

{{matchInfo.team_home_result_final}} : {{matchInfo.team_away_result_final}} {{matchInfo.status_type}} LIVE: {{matchInfo.elapsed}}'...

Μητσοτάκης: Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε στους δρόμους της...

Καραγιάννης: Έρχεται μείωση των διοδίων στην Αττική Οδό

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Καραγιάννης, το...

Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές

«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές...

Πολωνία – Σαουδική Αραβία Live – 26/11/2022

{{matchInfo.team_home_result_final}} : {{matchInfo.team_away_result_final}} {{matchInfo.status_type}} LIVE: {{matchInfo.elapsed}}' LIVE: {{matchInfo.status_type}} {{matchInfo.status_type}}1ο ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ{{matchInfo.team_home_result_q1}} : {{matchInfo.team_away_result_q1}}2ο ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ{{matchInfo.team_home_result_q2}} : {{matchInfo.team_away_result_q2}}3ο ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ{{matchInfo.team_home_result_q3}} : {{matchInfo.team_away_result_q3}}4ο ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ{{matchInfo.team_home_result_q4}} :...

Μητσοτάκης: Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε στους δρόμους της Καλλιθέας και συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες  ...

Καραγιάννης: Έρχεται μείωση των διοδίων στην Αττική Οδό

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Καραγιάννης, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το σχέδιο για αναλογική χρέωση στους αυτοκινητοδρόμους της...