Αμπέλι: Τρύγος με ποιοτικά χαρακτηριστικά για τη Λήμνο


Οριακά αυξημένη ήταν η παραγωγή των σταφυλιών σε σχέση με πέρυσι στη Λήμνο, συνεχίζοντας την σταθερή αυξητική τάση των τελευταίων ετών.

Οι καλές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν ώστε να μην παρουσιαστούν μυκητολογικές προσβολές στο αμπέλι και να αναπτυχθεί το αρωματικό δυναμικό των σταφυλιών, των δύο ποικιλιών που καλλιέργουνται στη Λήμνο, του Μοσχάτου Αλεξανδρείας και του Λημνιού.

Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Εξαιρετική χρονιά για το μοσχάτο της Σάμου

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λήμνου – Η Ένωση, ο χειμώνας στη Λήμνο ήταν αρκετά κρύος, με καλές βροχοπτώσεις που δημιούργησαν επαρκές υδατικό απόθεμα για τα αμπέλια. Οι καιρικές συνθήκες  την άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν αρκετά ξηρικές, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν μυκητολογικές προσβολές.

Το καλοκαίρι που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από ήπιες θερμοκρασίες και ξηρασία, συνθήκες που χαρακτηρίζονται ως ιδανικές και για τις δύο καλλιεργούμενες ποικιλίες, μέχρι και τις τελευταίες μέρες πριν την έναρξη του τρυγητού. Η μεγάλη σχετικά ποσότητα βροχής που έπεσε εκείνο το χρονικό διάστημα καθυστέρησε τη συγκομιδή των σταφυλιών αλλά δεν προκάλεσε την εμφάνιση ασθενειών, αντιθέτως συνέβαλλε θετικά στην ανάπτυξη του αρωματικού δυναμικού των σταφυλιών, ιδιαίτερα του Μοσχάτου.

Ο τρύγος του Μοσχάτου Αλεξανδρείας διήρκεσε από τις 24 Αυγούστου ως τις 13 Σεπτεμβρίου, και το σταφύλι είχε πολύ καλά ποσοστά σακχάρων και καλές για την ποικιλία οξύτητες, με αποτέλεσμα οίνους με πολύ καλή δομή και  αρωματικό προφίλ τόσο γλυκούς, όσο και ξηρούς. Η φετινή εσοδεία όλων των τύπων οίνων που παράγει ο ΑΣ Λήμνου -Η Ένωση αναμένεται για μια ακόμα χρονιά να αναδίδει τον τυπικό πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα του Μοσχάτου, δικαιολογώντας για μια ακόμα φορά τον χαρακτηρισμό τους ως ΠΟΠ.

Το Λημνιό τρυγήθηκε στις 14-15 Σεπτεμβρίου, δίνοντας ξηρά κρασιά με υψηλό αλκοολικό τίτλο, πολύ καλό  αρωματικό δυναμικό και φαινολική ωριμότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται ότι θα έχει η εξέλιξη της παλαίωσης Λημνιού ΠΟΠ εσοδείας 2022.Ροή Ειδήσεων

Στην ΑΔΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Ζήτησε τα στοιχεία για κάθε άρση απορρήτου που...

Η Ισπανία επέστρεψε… μισή από το Κατάρ (vids)

Νωρίτερα από το αναμενόμενο, η εθνική Ισπανίας επέστρεψε…σπίτι...

Podcast ΒΑΒΕΛ – Πάνος Τσακλόγλου: Έκδοση συντάξεων σε 60 μέρες

Οι τελευταίες συντάξεις της φετινής χρονιάς που εκδόθηκαν...

Στην ΑΔΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Ζήτησε τα στοιχεία για κάθε άρση απορρήτου που αφορά πολιτικούς, δημοσιογράφους, ηγεσία των ΕΔ - «Με την εθνική ασφάλεια, παιχνίδια δεν πρόκειται να...

Πατέρας 16χρονου Ρομά: Δεν έπρεπε να πυροβολήσει το παιδί μου – Ζητάμε δικαίωση

Σε τραγική κατάσταση παρουσιάστηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης οι γονείς του...

Η Ισπανία επέστρεψε… μισή από το Κατάρ (vids)

Νωρίτερα από το αναμενόμενο, η εθνική Ισπανίας επέστρεψε…σπίτι της, μετά το χθεσινό αποκλεισμό στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Μαρόκο,...