ΔΝΤ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση


Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «ο σημαντικότερος παράγοντας» για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και την αστάθεια, υποστήριξε την Παρασκευή η πρόεδρος μίας από τις κυριότερες Επιτροπές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Αυτή την εβδομάδα πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις να σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε η Νάντια Καλβίνο, αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και πρόεδρος της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής (IMFC) του ΔΝΤ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον.

Διαβάστε επίσης: Σκυλακάκης: Η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση που προκαλεί ο πόλεμος

«Ο πόλεμος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση του πληθωρισμού, την αστάθεια, τη διατροφική και ενεργειακή ανασφάλεια και τις αβεβαιότητες», απαρίθμησε η Καλβίνο, περιγράφοντας την επιδίωξη της ειρήνης ως το βασικό εργαλείο της οικονομικής πολιτικής.

Η Μόσχα μπλόκαρε ξανά το κοινό ανακοινωθέν

Η Επιτροπή, μέλος της οποίας είναι και η Ρωσία, δεν κατάφερε να εκδώσει ένα τελικό ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίασή της, λόγω έλλειψης ομοφωνίας.

Η Καλβίνο είπε ότι η Μόσχα μπλόκαρε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Αντί για αυτό, δόθηκε στη δημοσιότητα μια δήλωση της προεδρίας της IMFC, στην οποία αναφέρεται ότι η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνουν «την οικονομική δραστηριότητα».

Την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες, που συνεδρίασαν στο πλαίσιο της G20 στην Ουάσιγκτον, δεν κατάφεραν επίσης να εκδώσουν τελικό ανακοινωθέν, λόγω της παρουσίας της Ρωσίας στις συζητήσεις.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που σε σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 δεν εκδίδεται κοινό ανακοινωθέν.

«Σταματήστε τον πόλεμο. Υπάρχει κάποιος πιο άμεσος τρόπος για να ξαναβάλουμε την οικονομία στη σωστή πορεία;», διερωτήθηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που ήταν παρούσα στη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Την Τρίτη, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, αναμένοντας μεταξύ άλλων ύφεση στη Γερμανία και στην Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΡοή Ειδήσεων

Βρετανία: Απεργία έχουν εξαγγείλει οι σιδηροδρομικοί από την παραμονή των Χριστουγέννων

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη...

Θεσσαλονίκη: Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η συγκέντρωση των Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο

Διαδηλωτές αναποδογύρισαν και βανδάλισαν ένα σταθμευμένο ΙΧ, δίπλα...

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων πλαφόν τιμή ρωσικού πετρελαίου

Τα πετρελαιοφόρα έχουν αγκυροβολήσει κοντά στα στενά του...

Βρετανία: Απεργία έχουν εξαγγείλει οι σιδηροδρομικοί από την παραμονή των Χριστουγέννων

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι στη Βρετανία κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Toby Melville).Σε ψηφοφορίαΗ συνδικαλιστική...

Οικονόμου: Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαστική έρευνα – Καλοσωρίζουμε στην αντίληψη και τον κ. Τσίπρα

Η κυβέρνηση έχει από την πρώτη στιγμή δηλώσει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. ...

Θεσσαλονίκη: Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η συγκέντρωση των Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο

Διαδηλωτές αναποδογύρισαν και βανδάλισαν ένα σταθμευμένο ΙΧ, δίπλα από φλεγόμενο κάδο. Σε...