Σε πρόγραμμα συγκριτικών πειραματικών εργασιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό την προστασία 5.000 ελαιόδεντρων από τον δάκο της ελιάς συμμετέχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς μέσω μαζικής παγίδευσης, με τη χρήση παγίδων κλειστού τύπου προσέλκυσης και θανάτωσης.
Διαβάστε επίσης: Ελιά: Πώς γίνεται το κλάδεμα ανανέωσης
Η μέθοδος της μαζικής παγίδευσης είναι μία εναλλακτική μέθοδος καταπολέμησης, η οποία μπορεί να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση του δάκου. Κύριο πλεονέκτημά της είναι ότι πρόκειται για μία μέθοδο φιλική προς το περιβάλλον, τον χρήστη και τον καταναλωτή.
Τι είναι ο δάκος
Ο δάκος μπορεί να μειώσει την παραγωγή και να υποβαθμίσει την εμπορικής αξίας του καρπού της ελιάς
Η ζημιά που προκαλεί ο δάκος στον καρπό της ελιάς, αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα, είναι δυνατό να υπερβεί το 50-60%. H ζημιά είναι ποσοτική και ποιοτική.
Συγκεκριμένα, ο δάκος μπορεί να μειώσει την παραγωγή και να υποβαθμίσει την εμπορικής αξίας του καρπού αλλά και να προκαλέσει ποιοτική ζημιά στο παραγόμενο ελαιόλαδο εξαιτίας κυρίως της αύξησης της οξύτητάς, της οξείδωσης και της αλλοίωσης των οργανοληπτικών του ιδιοτήτων. Στη χώρα μας έχει 3-7 γενεές το χρόνο.
Το άριστο εύρος θερμοκρασιών ωοτοκίας είναι 20-28 °C, ενώ σταματάει για θερμοκρασίες μικρότερες των 15 ή μεγαλύτερες των 33°C. Θερμοκρασίες κατά το καλοκαίρι άνω των 31°C και χαμηλή σχετική υγρασία (20-25%) προκαλούν μεγάλη θνησιμότητα στα αυγά, καθώς και στις νεαρές προνύμφες (ιδιαίτερα του 1ου και 2ου σταδίου).